Het succes van de GrassMaster-velden

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Het succes van de GrassMaster-velden
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wellicht zal u niet weten waar het over gaat, indien we de naam Desso DLW Sports Systems laten vallen. Toch is dat bedrijf wereldbefaamd, vooral bij de Europese voetbalclubs. Desso is immers de belangrijkste producent en installateur van sportvelden. En niet te vergeten: Desso is Belgisch.

In 1980 besliste Desso om voor het eerst kunstgrasvelden te gaan maken. Vijventwintig jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot leverancier van onder meer clubs als Real Madrid, Liverpool en Feyenoord Rotterdam. Het loont dus zeker de moeite om eens een kijkje te nemen achter de schermen van het bedrijf, dat gevestigd is in Dendermonde.

De laatste jaren lieten een hoop clubs een kunstgasveld van Desso plaatsen. Vooral het DD GrassMaster-veld is mateloos populair. Eigenlijk is dat niet eens een kunstgrasveld, maar wel een gewoon grasveld verstevigd met kunstgrasvezels. Die kunstgrasvezels kunnen zelfs de meest ervaren voetballers niet opmerken. Zo worden de nadelen van het natuurgrasveld (slechte conditie in winter) weggewerkt en blijven enkel de voordelen over. Doordat het DD GrassMaster-veld zo hard op een gewoon grasveld lijkt, laten de nationale en internationale voetbalbonden het veld ook toe.


De kunstgrasvezels verstrengelen met de wortels van het natuurgras,
zoals op deze foto te zien is.


Het succes in Liverpool

Eén van de eerste clubs die een GrassMaster-veld liet aanleggen, was het Engelse Liverpool. In het seizoen 1997-1998 onvervonden
the Reds veel problemen met hun veld. “We slaagden er maar niet in de grasmat gelijk te trekken”, vertelt Stadion Manager Jud Poynton. “Het terrein was oneffen en dat ging van kwaad naar erger. De wortels gingen niet diep genoeg om het gras de nodige kracht en weerstand te bieden.”

Het grote probleem was het gebrek aan daglicht en wind, dat tegengehouden werd door de groter wordende tribunes. Tot tweemaal toe legde men een nieuw veld aan, zonder resultaat. “Toen in de winter van 1999-2000 de grasmat weer een mislukking bleek, beslisten de CEO en ik het DD GrassMaster systeem nader te bekijken. We bezochten een aantal stadions waar het DD GrassMaster systeem geïnstalleerd was en stelden vast dat de grasmat overal zeer effen was. Daarom kozen ook wij voor dit systeem.”

En inderdaad, de Grassmaster kende succes. Met een speciale machine werden ruim 20 miljoen kunstgrasvezels de grond ingepompt. Die verstrengelden zich met de wortels van het natuurlijk gras, zodat er een extra sterk geheel ontstond. De schaduwzones van het veld werden bovendien nog eens verstevigd met extra kunstgrasvegels. Oneffen plekken zijn zo onmogelijk.

Ondertussen is het veld van Liverpool FC uitgegroeid tot één van de populairste velden van Engeland. “Een aantal clubs is onze nieuwe grasmat al komen bekijken en die waren allemaal aangenaam verrast”, aldus Poynton. “De spelers hebben er totaal geen problemen mee. Ik kan u verzekeren dat zowel spelers als technische staf ons onmiddellijk op de vingers zouden tikken mochten er wel problemen zijn.”

Ook Real en Feyenoord enthousiast

Het succes van het nieuwe veld van Liverpool ontging ook de buitenlandse clubs niet. Na the Reds vroegen ook clubs als Chelsea, Aston Villa, NAC Breda, Rosenborg en West Ham een GrassMaster-veld aan. En – niet te vergeten – ook Real Madrid voegde zich bij dat lijstje. Door het overvolle programma van de Spaanse topclub was het veld van Santiago Bernabeu een echte modderpoel geworden. Door de installatie van het nieuwe veld hoeft Real voortaan geen wedstrijden meer af te gelasten wegens de slechte staat van het veld. De Koninklijke is zelfs zo enthousiast dat het bij de bouw van haar nieuwe trainingscomplex opnieuw opteerde voor tien velden van Desso. Over zes maanden zou het complex klaar moeten zijn. Tot dan oefenen de galacticos in het trainingscentrum van de Spaanse nationale ploeg, waar – toevallig? - drie van de vijf velden aangelegd werden door Desso.

Ook Feyenoord Rotterdam speelt sinds het seizoen 2003-2004 op een Grassmaster-veld. Althans, om te trainen toch. “Een goede grasmat is het allerbelangrijkste”, aldus trainer Ruud Gullit. “Daar wordt nogal makkelijk overheen gekeken. Wat mij opvalt, is dat de velden doorgaans van slechte kwaliteit zijn. Dat begrijp ik niet. Wie bij een profclub werkt, gaat ervan uit dat hij minimaal een redelijke mat heeft. Geen dramaveld.” Feyenoord had de smaak meteen te pakken en bestelde promt ook een GrassMaster voor in het stadion zelf.

Euro 2004 en Olympische Spelen kunnen niet achter blijven


En ja hoor, in 2004 werd de absolute top bereikt. GrassMaster mocht het veld leveren voor het José Alvalade Stadion van Sporting Lissabon, dat tevens werd gebruikt voor het EK. Ondertussen heeft het stadion al vijf sterren gekregen van de UEFA, wat betekent dat het vanaf nu ook Champions League – finales mag organiseren. Vlak voor het EK kenden een hoop Portugese stadions problemen met de aangroei van het gras, behalve het José Alvalade. Het GrassMaster-systeem zorgde daar voor een perfect veld.


Het is dus duidelijk. Het succes van het revolutionaire Grassmaster-systeem van ons eigenste, Belgische Desso valt niet meer bij te houden. Misschien een ideetje voor sommige Belgische clubs, waar de gewone grasvelden er soms erbarmelijk bijliggen.

Meer informatie op www.dessodlw.com 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties