Nederland onderuit in de slotfase

Door Ralph Kruizinga

Nederland heeft haar eerste wedstrijd op het EK Futsal in Tsjechië verloren. Tegen een sterker Rusland werd het uiteindelijk 5-3.
Bij rust stonden de Russen al met 2-0 voor tegen Oranje. Nadat doelman Thomassen Nederland lang op 0-0 wist te houden was het uiteindelijk zijn fout die de openingstreffer inleidde. Markin kreeg balbezit rond de middellijn en wist combinerend met Ivanov de boomlange Nederlandse doelman te passeren.
Vlak na de 1-0 werd het door een eigen doelpunt van Hulshorst 2-0 voor de Russen. De jonge verdediger kreeg de voorzet van Khamadiyev ongelukkig tegen zijn rechtervoet en de bal verdween achter Thomassen.

Na rust leek Nederland herboren. Er werd vroeg gestoord en het aanvallende Rusland van de tweede helft werd ver teruggedrongen op eigen helft en loerde op de counter. Ivanov werd tot twee keer toe gevaarlijk maar twee keer was de 2.02 lange Thomassen hem de baas.
De druk van het Nederland betaalde zich uiteindelijk uit in een aansluitingstreffer. Een goed uitgespeelde aanval werd door Hulshorst achter de Russische doelman Zouev gewerkt.
Gesterkt door de 2-1 ging Nederland de slotfase van de wedstrijd in. De bal werd goed rondgespeeld door Oranje maar het bleek erg moeilijk om een gaatje te vinden in e stugge Russische defensie. Uiteindelijk was het een steekballetje van Calvin Blankendal die Antoine Merlino in scoringspositie bracht. Deze faalde niet en trok de stand gelijk met nog maar vijf minuten te spelen.
Nederland hield de druk op de ketel maar gaf daarmee ook ruimtes weg achterin waarvan de watervlugge Russen konden profiteren. Uit een corner van Khamadiyev wist Shayakhmetev de 3-2 te scoren en in dezelfde minuut wisten de Russen de wedstrijd te beslissen. Balverlies van Joey Ngarigota werd genadeloos afgestraft door captain Markin die daarmee voor zijn tweede treffer van de avond tekende.
In de slotfase wisselde Nederland haar doelman voor een extra veldspeler en dit betaalde zich uit in een doelpunt van aanvoerder Tjaden maar dit doelpunt kwam te laat voor Oranje.
In de slotseconde van de wedstrijd zorgde Shayakhmetev met de vijfde Russische treffer voor de 5-3 eindstand.