Vandaag hervat de Deense Superligaen

Nils Vanbellingen
| 0 reacties
Vandaag hervat de Deense Superligaen
Foto: © SC

Vandaag hervat de Deense Superligaen

Na een lange winterpauze wordt vandaag het voetbal in de Superligaen, de Deense eerste klasse, hervat. Vanavond openen Viborg en Aarhus de 19e speeldag. Tijd voor een voorbeschouwing op de tweede fase van de Deense competitie.
 
Met nog 15 speeldagen te gaan lijkt de Deense titelstrijd echter al gestreden: Brøndby leidt soeverein, met maar liefst tien punten voorsprong op het nummer twee, FC Midtjylland. Nadat Brøndby de titel in de voorbije twee seizoen aan stadsrivaal FC Kopenhagen moest laten, lijkt de ploeg van trainer Michael Laudrup vastbesloten om de titel dit jaar niet uit handen te laten glippen. Alle boden op Brøndby-spelers als Johan Elmander en Thomas Kahlenberg werden bijgevolg afgewezen om de kern bijeen te houden. Bovendien werd de Deense vice-kampioen voortijdig uitgeschakeld in de Royal League, waardoor de aandacht volledig naar de Deense competitie en beker kan uitgaan.
 
De strijd om de tweede plaats en het daarmee verbonden UEFA-Cup-ticket lijkt nog open te liggen, hoewel het verrassende FC Midtjylland duidelijk in pole-positie ligt. Ook Odense maakt een erg goede kans op een podiumplaats dit seizoen.
 
Titelverdediger FC Kopenhagen staat op een erg ontgoochelende vijfde plaats, en heeft nog heel wat werk voor de boeg als het dit jaar opnieuw Europees voetbal en/of een ticket voor de Royal League wil afdwingen. De ploeg nam dit seizoen een slechte start en heeft zich daar nooit van kunnen herstellen. De titel heeft trainer Hans Backe alvast opgegeven: „Zelfs als we alle 15 resterende wedstrijden winnen, moet Brøndby nog heel wat steken laten vallen. Zolang het mathematisch mogelijk is, blijven we ervoor gaan, maar eigenlijk is ons doel nu om onderhoudend voetbal van een goed niveau te brengen. Druk is er niet, want we hebben niks meer te verliezen.“ Toch heerst optimisme in het kamp van FC Kopenhagen: de kampioen heeft er een goede winterpauze op zitten, en kwalificeerde zich als enige Deense ploeg voor de tweede ronde van de Royal League. Een kwalificatie die dubbel zo zoet smaakt, omdat FC Kopenhagen onderweg aartsrivaal Brøndby uit het tornooi kegelde.
 
Om een ticket voor de volgende editie van de Royal League te bemachtigen, moet FC Kopenhagen alvast nog langs Viborg, dat momenteel op een knappe vierde plaats kampeert. Viborg wil zelfs meer: het nummer zeven van vorig seizoen wil meedingen naar een Europees ticket. Hiervoor trok het Jose Roberto Mota aan. Viborg verwacht veel van deze doelgevaarlijke Braziliaan, die van Randers FC overkwam.
 
Ook Esbjerg, momenteel op een teleurstellende achtste plaats en daardoor niet eens zo ver verwijderd van de degradatiezone, lijkt een tweede opeenvolgende deelname aan de Royal League nog niet opgegeven te hebben. De ploeg blikte in een recent oefenduel nog het Noorse Molde in met 5-1, en Fredrik Berglund, die in de oefenpot vier keer scoorde, lijkt klaar om zijn sleutelrol opnieuw op te nemen. Bovendien trok Esbjerg een aantal nieuwe spelers aan, waaronder de van La Louviere overgekomen Michaël Murcy. Het wordt ook uitkijken naar het debuut van Thiago. De 16-jarige Brazliliaan geldt als een supertalent, maar was totnogtoe niet speelgerechtigd. Nu het wonderkind eindelijk mag aantreden, zijn de verwachtingen dan ook meteen hooggespannen.
 
Onderaan lijkt de degradatiestrijd te gaan tussen Nordsjælland, Randers FC en Herfølge. Randers en Herfølge bezetten momenteel de twee degradatieplaatsen, en vooral voor Randers ziet het er niet rooskleurig uit: de neo-eersteklasser liet tijdens de winterpauze vijf spelers die einde contract waren vertrekken, terwijl twee andere spelers een transfer afdwongen. De ploeg kan wel rekenen op de diensten van Carsten Fredgaard, die op leenbasis van FC Kopenhagen overkwam.
 
De kampioen van de Deense Superligaen kwalificeert zich voor de tweede voorronde van de Champions League, terwijl de vice-kampioen in de tweede voorronde van de UEFA-Cup begint. De top-vier mag bovendien deelnemen aan de Royal League, het Scandinavische wintertornooi. De nummers 11 en 12 degraderen naar de tweede klasse.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Superliga

Nieuwste reacties