Spektakelmatch in Nijmegen, RBC verliest

Jimmy Wouters

NEC - Groningen: 4-3

NEC heeft in eigen huis in een er aantrekkelijke wedstrijd met 4-3 de maat van FC Groningen genomen

De openingsfase in De Goffert beloofde weinig goeds. Pas op het kwartier viel het eerste doelgevaar te noteren, wat meteen een doelpunt opleverde. Het was Edgar Barreto, die een vrije trap werkelijk prachtig in de kruising joeg. Meteen brak de wedstrijd open met kansen over en weer. Maar het was de thuisploeg die 10 minuten later op 2-0 kwam. Bart van den Eede kopte een vrije trap mooi binnen. FC Groningen was niet aangeslagen en ging volop op zoek naar de aansluitingstreffer. Iets na het halfuur was het dan toch raak voor de bezoekers. Het was Hugo die in alle vrijheid de bal binnen kon tikken. Vlak voor rust werd het zelfs nog 2-2 via Stefano Seedorf die een knappe aanval mooi afrondde.
De thuisploeg was aangeslagen en kreeg vlak na rust al haar derde doelpunt rond de oren. Bezoeker Sander van Gessel kopte de bal schitterend voorbij doelman Dennis Gentenaar. Vervolgens raapte NEC al haar moed bij elkaar en trok ten aanval. Dat werd beloond doordat Van den Eede enkele minuten later de gelijkmaker kon binnenkoppen. Uiteindelijk ging NEC nog met de volle pot lopen nadat Niedzielan in de slotfase alleen op doel mocht afgaan. Hij omspeelde Gentenaar en schoot zo de winnende treffer binnen.

Het publiek kreeg zo zeven doelpunten te zien, maar het hadden er gerust  meer kunnen zijn. Voor NEC trof Barreto nog de lat en faalde Romano Denneboom oog in oog met doelman Bas Roorda en bezoeker Van Gessel raakte ook nog eens het doelhout.

Doelpunten: 1-0 Edgar Barreto (14.); 2-0 Bart van den Eede (24.); 2-1 Hugo (34.); 2-2 Stefano Seedorf (45.); 2-3 Sander van Gessel (60.); 3-3 Bart van den Eede (69.); 4-3 Andrzej Niedzielan (80.)

RBC – Den Bosch: 1-2

FC Den Bosch heeft het degradatietreffen in en tegen RBC met 1-2 gewonnen. Deze zege doet bijzonder deugd aangezien de Bosschenaren maarliefst 17 wedstrijden zonder overwinning bleven, waarvan zelfs de laatste twaalf verloren gingen.

De man van de match was ongetwijfeld onze landgenoot Jochen Janssen met twee doelpunten. Nochtans begon de wedstrijd enorm slecht voor Den Bosch.
Al na vijf minuten kwam RBC op voorsprong, toen Donny de Groot na een mooie actie de 1-0 voorsprong op de bordjes plaatste. De bezoekers lieten de moed niet zakken en tot ieders verbazing kwamen was het binnen de twee minuten alweer gelijk. Jochen Janssen, volledig ongedekt, kreeg de bal met enig geluk pardoes voor zijn voeten. Hij twijfelde niet en haalde in één keer uit. Na dat spetterende begin viel er voor rust eigenlijk niks meer te beleven.

Vlak na rust was meteen raak voor Den Bosch. Janssen mocht na een corner, weeral ongedekt, zijn tweede van de namiddag maken. Vervolgens ging de thuisploeg wanhopig op zoek naar de gelijkmaker, maar echt doelgevaar leverde dat niet meer op.

Ondanks deze overwinning lijkt Den Bosch de rechtstreekse degradatie niet meer te kunnen ontlopen, want de ploeg blijft stijf onderaan staan. Ook voor RBC ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Veel verder dan de nacompetitie zullen zij niet geraken.

Doelpunten: De Groot (4); Janssen (6,50)