Analyse Opnieuw sprankeltje hoop voor Real

Tonnelier Caroline
Opnieuw sprankeltje hoop voor Real

Real Madrid is het voorbije weekend weer twee puntjes genaderd op Barça en mag weer stilletjes beginnen hopen op een nieuwe landstitel.  Als de Koninklijke het volgende week haalt in de onderlinge confrontatie, bedraagt het verschil immers slechts zes punten.  Met daarna nog zeven speeldagen voor de boeg blijft alles mogelijk.  In de strijd om Europees voetbal lieten alleen Valencia en Betis punten liggen.
FC Barcelona had heel wat moeite om een puntje thuis te houden tegen Betis Sevilla. Joaquin bracht de bezoekers al heel vroeg op voorsprong en ook na de gelijkmaker van Eto’o op penalty en de rode kaart voor Rivas bleef Betis goed meespelen.  Het werd zelfs nog 1-3 voor de bezoekers, maar in de slotfase werd het nog 3-3 dankzij een geschenk van scheidsrechter Zamorano in de vorm van een nieuwe penalty en een treffer in blessuretijd van Gio.
Een zwak Real Madrid kwam tegen Albacete al na negen minuten op achterstand na een doelpunt van Redondo.  Nog voor de rust zetten de Madrilenen de achterstand om in een 1-2 voorsprong via Helguera en Owen.  Beide ploegen kregen nog een grote kans op een doelpunt, maar de ruststand bleef op het bord staan tot het laatste fluitsignaal.  Zonder goed voetbal te spelen doet Real dus een goede zaak in het klassement, maar het zal volgend weekend tegen Barcelona wellicht het niveau moeten optrekken.
Villarreal neemt steeds nadrukkelijker een optie op een CL-ticket.  Het won vrij eenvoudig van Athletic Bilbao en heeft nu met één wedstrijd minder gespeeld een punt voorsprong op het trio op de derde plaats.   Dat achtervolgende trio wordt gevormd door Betis en FC Sevilla en Espanyol.  Betis kwam met één puntje terug van de verplaatsing naar Nou Camp, terwijl stadsgenoot Sevilla met veel moeite een nipte 1-0 overwinning behaalde tegen rode lantaarn Numancia.  Sevilla had vooral in de eerste helft vrijwel constant balbezit, maar faalde bij de arfwerking.  In de 68e minuut kroonde Adriano zich tot de verlosser van de thuisploeg.  Espanyol Barcelona haalde het op verplaatsing met 1-3 van Racing Santander.  Aan de rust stond het al 1-2 dankzij doelpunten van Benayoun voor de thuisploeg en Tamudo en Jarque voor de bezoekers.  Na de pauze zette Maxi Rodríguez al na drie minuten de geruststellende 1-3 voorsprong op het bord.  Onder impuls van een opnieuw sterk spelende Ivan De la Peña kwam de overwinning van Espanyol niet meer in gevaar.
Valencia deed een slechte zaak in de strijd om een Europees ticket.  Het kwam 2-0 achter tegen Zaragoza, maar scoorde in de slotfase nog tweemaal en mocht zo toch met één punt naar huis terugkeren.  Het voelt intussen wel de hete adem van Atletico en Deportivo in de nek.  Atlético Madrid had geen moeite met Mallorca.  Colsa zorgde voor de openingstreffer, Fernando Torres maakte er vanop de strafschopstip 2-0 van en in de slotfase zorgde Salva nog voor een ruime 4-0 overwinning.  Mallorca eindigde de wedstrijd met negen na de uitsluitingen van Ballesteros en Iuliano.  Deportivo behaalde een zuinige 0-1 overwinning op het veld van Levante.  Diego Tristán maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.
In de overige twee wedstrijden van de 30e speeldag speelden Málaga en Getafe 1-1 gelijk en haalde Real Sociedad het simpel met 2-0 van Osasuna. Sociedad, Malaga en Getafe blijven rustig in de middenmoot kamperen, terwijl Osasuna nog steeds wacht op zijn eerste overwinning in 2005 en moet hopen dat de andere degradatiekandidaten punten blijven verliezen.  De voorsprong op Mallorca en Albacete bedraagt voorlopig wel nog zeven punten.