Wie mag naar de Uefa-beker?

Tom Ceusters
| 0 reacties
Wie mag naar de Uefa-beker?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Terwijl de strijd om het laatste Champions League-ticket in volle gang is, wordt er ook nog stevig gevochten om het laatste ticket richting Uefa-beker. Dit jaar geeft niet enkel de vijfde plaats recht op deelname aan de Uefacup, ook de nummers 6 en 7 mogen Europa in. Het nummer 6 omdat Arsenal en Manchester United de finale van de FA-cup spelen en die teams al een Champions League-ticket op zak hebben, het nummer 7 omdat Chelsea de League Cup won.

Everton, Bolton en Liverpool vechten onder elkaar uit wie als laatste naar de Champions League mag. De twee minder gelukkige teams lijken, behoudens een dramatische inzinking tijdens de laatste 5 speeldagen, zeker van de vijfde en zesde plaats. Lees hier meer over de strijd van dit trio.

Een hele resem teams doet nog mee voor de zevende plaats. De stand

7. Tottenham - 47 ptn
8. Middlesbrough - 45 ptn *
9. Aston Villa - 45 ptn
10. Charlton - 44 ptn
...
13. Newcastle - 38 ptn **

(* = wedstrijd minder)


Tottenham is aan een degelijke reeks bezig: uit de laatste 5 matchen haalde de ploeg 8 punten. Sinds de komst van Martin Jol zijn de Hotspurs opnieuw een te duchten tegenstander en de club uit Londen staat nu dicht bij Europa. Het programma van Tottenham lijkt niet onoverkomelijk: thuiswedstrijden tegen West Bromwich en Blackburn zouden niet voor veel problemen mogen zorgen, en ook rechtstreekse concurrent Aston Villa komt nog naar White Hart Lane. Robbie Keane en z’n maats krijgen met uitwedstrijden bij Arsenal en Middlesbrough ook nog twee minder evidente opdrachten voorgeschoteld. 


Eerste achtervolger Middlesbrough heeft een gelijkaardig programma. Ook voor hen staan er nog 3 thuiswedstrijden op het programma: Fulham en West Bromwich moeten haalbare kaarten zijn, Tottenham is dat minder. Daarnaast ook nog 3 moeilijke verplaatsingen: Hasselbaink en co moeten nog op bezoek bij Newcastle, Liverpool en Manchester City. Middlesbrough is ook niet meteen de ploeg in vorm: met slechts een 4 op 15 uit de voorbije matchen sleept de ploeg zich naar het einde van de competitie. Plaatsing voor Europa lijkt dus ver weg, al valt een plotse heropstanding niet uit te sluiten. 


In tegenstelling tot Middlesbrough doet Aston Villa het de laatste weken wel goed. De mannen van David O’Leary zetten een mooie 10 op 15 neer en zijn dé ploeg in vorm in de subtop. Opvallend: de Villians krijgen alle rechtstreekse tegenstanders nog voor de kiezen. Nadat Charlton en Bolton Villa Park bezocht hebben, moet Aston Villa richting Tottenham. Na die drie matchen zal de ploeg stilaan weten waar ze aan toe is, en wordt duidelijk of de wedstrijden tegen Manchester City en Liverpool nog enig belang hebben. 


Het resterende programma van Charlton bestaat uit uitersten. Nadat Aston Villa bekampt is, mogen Alan Curbishley en de zijnen richting hekkesluiter Norwich. Op de slotdag van de competitie komt ook Crystal Palace nog over de vloer. De twee matchen daartussen zijn andere koek: thuis tegen Manchester United en op Stamford Bridge tegen Chelsea zal er beter moeten gespeeld worden dan de voorbije weken. Net als Middlesbrough puurde Charlton immers slechts 4 punten uit z’n laatste 5 matchen. Onvoldoende voor een ploeg die een Uefacup-ticket ambieert. 


De outsider voor een Europese plek is Newcastle United. De ploeg van Graeme Souness werd op enkele dagen tijd uit de Uefa-beker en uit de FA-cup gekeild en lijkt op een anoniem seizoenseinde af te stevenen. Met nog twee inhaalwedstrijden voor de boeg staat de ploeg echter virtueel op slechts 3 punten van een onverhoopt Europees ticket. De laatste affiches van de Magpies zijn echter niet van de poes: hoewel de wedstrijden tegen Fulham, Norwich en Crystal Palace nog net zouden moeten lukken, moeten Alan Shearer en de rest van de ploeg ook nog tegen Middlesbrough en tegen 3 ploegen uit de top-vier. Eerst worden Manchester United en Everton bezocht, op de slotspeeldag komt Chelsea nog naar St. James’ Park. Vraag is of de recente bekeruitschakelingen geen te zware wonden hebben geslagen bij de mannen van Graeme Souness. Zoniet, dan lijkt dit de uitgelezen kans om een zwart seizoen toch nog rooskleurig te laten eindigen. 


Programma Tottenham 

Tottenham - West Bromwich
Arsenal - Tottenham
Tottenham
- Aston Villa
Middlesbrough - Tottenham
Tottenham - Blackburn

Programma Middlesbrough 

Newcastle - Middlesbrough
Middlesbrough - Fulham
Middlesbrough - West Bromwich
Liverpool - Middlesbrough
Middlesbrough - Tottenham
Manchester City - Middlesbrough

Programma Aston Villa 

Aston Villa - Charlton
Aston Villa - Bolton
Tottenham - Aston Villa
Aston Villa - Manchester City
Liverpool - Aston Villa

Programma Charlton 

Aston Villa - Charlton
Norwich City - Charlton
Charlton - Manchester United
Chelsea - Charlton
Charlton - Crystal Palace

Programma Newcastle 

Fulham - Newcastle
Newcastle - Middlesbrough
Norwich City - Newcastle
Manchester United - Newcastle
Newcastle
- Crystal Palace
Everton - Newcastle
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties