Butsel wint finale Peugeot Cup (+ foto's)

Kevin Van Cutsem

Deze namiddag vond in het Edmond Machtensstadion de finale plaats van de Beker van Brabant, ook wel Peugeot Cup genoemd. Daarin versloeg tweedeprovincialer Racing Butsel verrassend eersteprovincialer Olympia Wijgmaal met 1-0, een doelpunt van Kim Vranckx. In de vrouwelijke tegenhanger van de beker, die eerder op de middag werd gespeeld, haalde Anderlecht het van Eva’s Kumtich met de strafschoppen.

Veel volk, een lekker sfeertje, zacht weer en twee ploegen die elkaar met open vizier gaan bekampen, kortom de finale van vanmiddag had alle ingrediënten om er een mooie pot voetbal van te maken. Beide ploegen waren tevens in het gezelschap van hun plaatselijke fanfares, die meteen de factor ‘volkse ambiance’ voor hun rekening namen. En de spelers, wel die kregen meteen een goed voorbeeld; Alan Haydock, ex-speler van RWDM, gaf namelijk de aftrap.

De talrijk meegekomen Brabantse supporters krijgen een stevige beginfase voorgeschoteld waarin beide teams meteen naar voor trekken. We zijn amper vier minuten ver wanneer Thomas Nijs een goed aangesneden vrije trap over kopt. De reactie van Butsel, voor deze gelegenheid in het rood, mag er ook zijn. Vranckx glipt via een mooie actie door de Wijgmaal-verdeding en rondt beheerst af, 1-0 na amper 10 minuten spelen. Een feestend Butselvak ziet amper vijf minuten later Tom Gysegom alleen voor doelman Mertens komen, maar Gysegom schiet te zwak in.

Wijgmaal beseft dat het hier ontsnapt en moet nu reageren. Op het halfuur krijgt Nijs een vrije kopkans, maar hij laat de gelijkmaker liggen. Ook Delaure mag het eens proberen. Tien minuten voor rust mag hij alleen op doelman Kris Vranckx af gaan, maar Vranckx laat zien waarom hij dit jaar de beste keeper van de reeks is. Na een kolkende eerste helft duiken de twee ploegen dus de rust in met een 1-0 op het bord.

De tweede helft is er eentje van eenrichtingsvoetbal. Het snelle combinatievoetbal is verdwenen, maar de spanning neemt toe. Na twintig minuten krijgt Wauters een unieke kans om Wijgmaal op gelijke hoogte te schieten maar ook hij wringt de kans de nek om. Wat we vanaf dan nog te zien krijgen is ‘sturm und drang’ van het zuiverste soort. Zowel Olympia-kapitein Thijs als Vandevelde plaatsen de bal respectievelijk naast en over. Wijgmaal voelt dat de tijd dringt en neemt iedereen mee naar voor. Drie minuten voor affluiten wordt ze dat bijna fataal. Gysegom mag nog maar eens afgezonderd op Mertens af. Ook nu weer kraakt hij zijn schot en hobbelt de bal in Mertens’ armen, eindstand 1-0.

Foto’s van de wedstrijd kan u hier bekijken

Kern Wijgmaal: Mertens, Allard, Goossens, De Roover, Merchez, Vranckx, Van Passel, Tijs, Delaure, Wouters, Heremans, Van Winckel, Vanderbauwhede, Schupp, Willems, Vermaelen, Puttevils

Kern Butsel: Vranckx K., Marchal, Todd, Stillaert, Geyssens, Vleminckx, Jordens, Geerkens, Vandenbergh, Vranckx K., Gysegom, Deherdt, Deputter, Vincent, Jaenpierre, Vandevelde, Nobels, Vandeput, Vandecauter, Scheepers

Scheidsrechter: Cuypers P.

Doelpunten: 1-0 Vranckx K. 10’