Groep 4,5 en 8: Ierland zet de rest onder druk

Steurbaut Kersten

In groep 4 moest Ierland een bezoekje brengen aan de Faeroër Eilanden. Door het slechte weer boven Torshavn zonder Ierse fans. Maar de Ieren brachten hun taak toch tot een goed einde. Al moesten ze wel tot in de tweede helft wachten om de score te openen. Ian Harte, opende vanop de stip de score. Zeven minuten later legde Kevin Kilbane de eindscore vast.

Na deze overwinning neemt Ierland de leiding over van Zwitserland, dat net zoals Frankrijk (3 punten achter op Ierland) nog een wedstrijd te goed heeft. Israël volgt met twee punten minder en evenveel wedstrijden op een derde plaats, net voor Frankrijk. Het belooft dus nog een spannend slot te worden in groep 4.

Schotland speelde in groep 5 zijn laatste kans op kwalificatie voor Duitsland 2006 uit, maar de Britten kwamen in Belarus niet verder dan een scoreloos gelijkspel. Mathematisch is het zeker nog mogelijk, maar normaal gezien strijden Slovenië en Noorwegen hier om de tweede plaats.

In groep 8 tenslotte won IJsland een prestigeduel van Malta met 4-1. Thorvaldsson, Eidur Gudjohnsen, Gudmundsson en Gunarson zorgden voor de doelpunten van de thuisploeg. Said maakte de treffer voor Malta. Malta blijft helemaal alleen achter met 1 punt. IJsland telt vier punten.