Wigan debuteert in de Premier League

Yves Dekoning
| 0 reacties
Wigan debuteert in de Premier League
Foto: © SC

Voor het eerst in de 73-jarige geschiedenis van de club mag Wigan Athletic Football Club aantreden in de Premier League. Dat heeft het vooral te danken aan voorzitter David Whelan die de club in 1995 kocht. Op tien jaar tijd bracht hij Wigan van Third Divsion naar de Premier League. Met Paul Jewell als manager eindigden de Latics vorig seizoen tweede in The Championship en verzekerden zich zo van de promotie naar de hoogste afdeling. 

 

Wigan speelt zijn thuismatchen in het JJB Stadium. Er kunnen 25.000 fans wedstrijden bijwonen. De voetbalploeg moet het stadion wel delen met Wigan Rugby League Club.


Ambities

Als nieuwkomer in de Premier League mag je eigenlijk al blij zijn als je je het eerste seizoen kunt handhaven. Jewell krijgt echter een degelijk budget om mee te werken. De Latics mikken dan ook hoger. Ze zijn van plan om een vaste waarde te worden op het hoogste niveau in Engeland. Als ze hun start niet missen, moet dat ook mogelijk zijn. Grootste probleem zal het gebrek aan ervaring zijn, maar de honger om zichzelf te bewijzen is des te groter bij de spelers van Wigan. Toch zou het wel eens een zwaar seizoen kunnen worden voor Athletic.


Sterkhouders

In doel vinden we John Filan terug. De 35-jarige Australische doelman zorgt voor de ervaring. Bekendste speler is Emerson Thome. De vaardige verdediger kan een belangrijke rol spelen in de strijd voor punten. In een vorig leven speelde hij nog een tijdje bij Chelsea. De doelpunten moeten dan weer komen van Nathan Ellington (foto). "The Duke" scoorde in 96 duels 44 keer voor de Latics, en vormde een solide partnerschap met Jason Roberts. Maar kan hij het ook in de Premier League waarmaken?  


Transfers

Manager Paul Jewell zocht de hele zomer naar degelijke spelers om Wigan te versterken. Het kostte hem aanvankelijk enorm veel moeite om iemand te overtuigen, maar uiteindelijk haalde hij toch enkele mooie namen binnen. Met Zwitsers international Stephane Henchoz (ex-Liverpool) beschikt hij over een ijzersterke centrale verdediger die ervaring zat heeft. Ook Damien Francis (foto) weet wat spelen in de Premier League inhoudt. De krachtige middenvelder kon niet vermijden dat Norwich er uit tuimelde, maar versierde wel een transfer naar Wigan. Bij Wolves plukte Jewell dan weer Henri Camara weg. Verdediger Pascal Chimbonda komt over van het Franse Bastia. Hiermee lijkt Wigan over een ploeg van knokkers te beschikken, allemaal sterke jongens die moeilijk aan de kant te zetten zijn. Jewell hoopt de komende weken nog twee nieuwe gezichten aan zijn team te kunnen toevoegen. 


De kern

Doelmannen:
Michael Pollitt
John Filan
Gary Walsh
James Salisbury


Verdedigers:
Stephane Henchoz
Pascal Chimbonda
Ryan Taylor
Steve McMillan
Matt Jackson
Emerson Thome
David Wright
Leighton Baines 

Middenvelders:
Damien Francis
Andreas Johansson
Per Frandsen
Jimmy Bullard
Greg Traynor
Henri Camara
Graham Kavanagh
Alan Mahon
Gary Teale

Aanvallers:
David Graham
Nathan Ellington
Lee McCulloch
David Moore
Jason Roberts



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties