Wat heeft de eredivisie in petto?

Jimmy Wouters
| 0 reacties
Wat heeft de eredivisie in petto?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag trappen Sparta Rotterdam en AZ Alkmaar het nieuwe seizoen op gang. Voetbalkrant kijkt alvast vooruit. Dit jaar staat er een heel nieuw concept te wachten. Zo wordt er in een play-off uitgemaakt wie er Europa in mag. Verder blijven er de traditionele vragen. Zal PSV de titel kunnen verlengen en blijven de promovendi in de eredivisie?
 
 
Afgelopen seizoen

Alvorens we vooruitblikken, blijven we eerst even stilstaan bij de vorige jaargang. Daarin waren de mannen van Guus Hiddink duidelijk te sterk voor de concurrentie.  Zo won PSV niet alleen de landstitel, maar ook de Amstel Cup werd naar Eindhoven gehaald. Als toemaatje bereikten ze nog eens de halve finales van de Champions League, waarin AC Milan net iets te sterk was.
 
AZ was de grote verrassing in de Eredivisie. Onder leiding van Co Adriaanse bereikten ze onder meer de halve finales van de Uefa-beker en waren ze lang in de running voor een tweede plaats. Die plaats moest het aan Ajax laten, dat zwak begon, maar naarmate de competitie volgde op kousenvoeten kwam opzetten

Voorts werd er afscheid genomen van FC Den Bosch en De Graafschap. Zij worden vervangen door Gouden Gids - kampioen Heracles Almelo en Sparta Rotterdam.
 
 
Titelkandidaten

Alle kenners zijn het dit seizoen met mekaar eens. Zo zal de strijd om de kampioensschaal gaan tussen de nummers één en twee van afgelopen seizoen namelijk PSV Eindhoven en Ajax Amsterdam.
 
Van die twee komt PSV eigenlijk verzwakt aan de competitie. Het zag sterkhouders als Mark van Bommel (Barcelona), Ji-Sung Park (Manchester United) en Johann Vogel (AC Milan) vertrekken. Als versterking werden dan Timmy Simons (Club Brugge) en Mika Väyrynen (Heerenveen) gehaald. Sterke spelers, maar de Nederlandse media vreest toch dat beiden niet meteen de stempel op de ploeg kunnen drukken.

In Amsterdam was het opvallend rustig afgelopen zomer. Zo liet Ajax Rafael van der Vaart, slechts één echte “vedette”, vertrekken. Hij trok naar Duitsland richting Hamburg. Voorts kocht trainer Blind wel vrij sterk aan. Zo werd bij AZ Olaf Lindenbergh weggeplukt en kocht het Markus Rosenberg bij Malmö FF.  Van beide spelers wordt in Amsterdam vrij veel verwacht.

Ajax heeft alvast de eerste psychologische tik uitgedeeld. Ze wonnen namelijk de Johan Cruijff-Schaal, de Nederlandse supercup, door PSV in eigen huis met 2-1 te verslaan. In die wedstrijd bleek duidelijk dat Ajax momenteel verder staat dan de concurrenten uit Eindhoven. Maar wat zal het zijn op het einde van het seizoen?
 
 
Europees Voetbal

Een andere, misschien nog boeiendere strijd, is die om een plaatsje in Europa. Traditioneel wordt Feyenoord een plaatsje in de top-3 toegewezen. Toch lijkt het er dit seizoen op dat de Rotterdammers zich al gelukkig mogen gaan prijzen als ze een Europees ticketje halen.
 
Zo was het in Rotterdam Zuid nooit stil tijdens de zomer. Na veel heisa werd Bart Goor aan Anderlecht verkocht. Daarnaast probeerde men Lazovic aan de straatstenen te slijten, wat mogelijk zal lukken. Verder liet de club wat kernspelers, zoals Babos, Swerts, Lurling,… vertrekken. Daarnaast was er de soap rond Kalou en Kuijt. Beide spelers stonden de hele zomer op vertrekken, maar vooralsnog blijven ze bij Feynoord. Het legioen werd dit jaar ook niet verwend. Zo moeten de hondstrouwe fans het stellen met aankopen als Aerts, Boussabon, Derijck, Ekramy en Greene. Niet bepaald de beloofde topaankopen dus.

Het blijft verder nog afwachten naar de prestaties van de seizoensrevelatie AZ. Indien zij hun niveau kunnen voortzetten, zijn ze een te duchten kandidaat voor Europa en zelfs voor de titel. Wel zagen ze hun succescoach Co Adriaanse vertrekken, maar met Louis Van Gaal haalden de Alkmaarders een waardige vervanger binnen. Ook AZ verkocht enkele sterkhouders voor veel geld. Zo ging Kromkamp naar Villarreal en Lindenbergh naar Ajax. Robin Nelisse besloot ook andere oorden op te zoeken. Hij trekt naar Utrecht. Dat verlies werd ruimschoots gecompenseerd met de komst van spelers als Shota Arveladze, Pius Ikedia, Danny Koevermans, Danny Mathijssen en Stijn Schaars.
 
Voorts maakt SC Heerenveen zoals elk jaar kans op een Europees ticket. De Friezen hebben ieder jaar een sterk elftal op het plein staan en dat is dit jaar niet anders. Ondanks dat enkele spelers een heel verdienstelijk seizoen speelden, werd er eigenlijk weinig verkocht. Enkel spelers als Mika Väyrynen, Daniel Berg Hestad en Arek Radomski zullen gemist worden. Maar in tegenstelling tot de geringe verkoop staat de sterke aankoop. Zo komen Paul Bosvelt (Manchester City) , Fernando Derveld (Odense), Hjalte Bo Nörregaard (Kopenhagen), Daniel Pranjic (Dynamo Zagreb) en Sebastian Steur (Volendam) naar Friesland.

Verder blijven er een heel resem outsiders over voor de plaatsen die recht geven op Europees voetbal. Vooral FC Twente, Roda JC, NAC Breda en Vitesse moeten in het oog worden gehouden. Van die vier ploegen komt vooral NAC het beste uit de transferperiode.  Zo werden er weinig grote namen verkocht en werd er flink gekocht. Belangrijkste aankoop is publiekstrekker Pierre van Hooijdonk, maar ook Patrick Zwaanswijk, Johan Vonlanthen, Victor Sikora, Kurt Elshot en Sander van Gessel zullen voor het elftal een meerwaarde betekenen.
 
 
Middenmoot

Dit is de afdeling van de grijze muizen. Dit zijn ploegen die in theorie niet voor Europees voetbal gaan en nooit in de problemen van de degradatie zullen verkeren. Het zijn wel die ploegen die voor een eventuele verrassing kunnen zorgen.
 
Waarschijnlijk zullen teams als FC Utrecht, FC Groningen, NEC Nijmegen en Willem II zich in deze situatie bevinden
 
 
Strijd om de degradatie

De minst leuke plek om in terecht te komen is de strijd om de degradatie. Traditioneel hebben ploegen die promoveren het moeilijk. Dat zal dit jaar niet anders zijn.
 
Van de beide nieuwkomers, Sparta Rotterdam en Heracles Almelo, is vooral de eerste het best versterkt. De Rotterdammers haalden enkele vaste waarden uit de eredivisie naar het Kasteel. De kampioen uit de Gouden Gids divisie, Heracles, hield het vooral bij enkele onbekenden. Op basis van het gevoerde transferbeleid lijkt Heracles af te stevenen op de rechtstreekse degradatieplaats.
 
Naast Sparta en Heracles, zullen ook RBC Roosendaal en ADO Den Haag in de onderste regionen vertoeven. Beide ploegen hebben zich wat versterkt, maar zullen onder elkaar moeten uitmaken wie in de eredivisie mag blijven.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties