Clubs verdeeld over invoering play-offs

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Clubs verdeeld over invoering play-offs
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Er gaat geen seizoen voorbij of er wordt op Anderlecht gespeculeerd over de hervorming van de Belgische competitie. Als het niet de Beneliga is, dan is het wel de eventuele invoering van play-offs. En ja hoor, ook dit seizoen is het weer prijs. De Europese nederlaag tegen Betis en de andere slechte prestaties van de Belgische clubs is de schuld van de zwakke competitie, zo roepen Anderlecht-bobo's Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck in koor.

“Ik pleit al jaren voor een inkrimping naar veertien clubs en invoering van play-offs en ik zal dat de komende weken en maanden blijven doen”, vertelt Vanden Stock strijdlustig in De Gazet Van Antwerpen. “Of mijn plan binnenkort gestemd wordt? Ik vrees dat er momenteel geen meerderheid voor te vinden is. Maar ik kan wel proberen andere clubs in het duister proberen te overtuigen en op het goede moment mijn plan ter sprake brengen. Ik heb zaterdag na de match tegen Sint-Truiden met Duchatelet gepraat, hij schermt met voorbeelden uit andere landen als Hongarije en Oostenrijk, waar de inkrimping zogezegd niks uitgehaald heeft. Maar nergens is mijn idee, een competitie met veertien plus play-offs, al geprobeerd. Alleen als Anderlecht vier keer per jaar tegen Club Brugge en Standard speelt, worden we sterker.”

Toch zal Vanden Stock nog bergen moeten verzetten, wil hij zijn plannen er door krijgen. Zoals de reactie van Duchatelet al doet vermoeden, zijn de kleine clubs niet gewonnen voor het idee van de Anderlecht-voorzitter. Ook Westerlo ziet een inkrimping niet zitten. “Als Anderlecht verliest in de Champions League, is het elke keer de schuld van de kleintjes”, vertelt voorzitter Herman Wijnants. “En stel dat hij gelijk heeft, dat er te weinig tegenstand zou zijn. Wel, dat ze ons dan sterker maken, hé. Zowel sportief als financieel. Dan is er meer weerstand. Als kleine clubs bij de topclubs aankloppen voor spelers die bij hen op de tribune zitten, dan krijgen we ze niet. Ze mogen ons helpen, wij hebben bij de verdeling van de tv-gelden al een toegeving gedaan. De eerste vijf van het klassement krijgen 51% van de pot. De topclubs gaan van 1 miljoen euro naar 3 miljoen per club. Bovendien zijn we toen overeengekomen dat de inkrimping in de ijskast zou worden gezet. Bizar dat Anderlecht er weer over begint.”

Het is zelfs nog maar de grote vraag of ook de supporters een nieuwe competitie zien zitten. In Nederland, waar vanaf dit seizoen met play-offs gewerkt zal worden, hebben de voetbalfans alvast geen goed woord over voor de bobo's die deze veranderingen doorvoerden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties