Interview Voetbalkrant op bezoek bij Timmy Simons

Rita De Meyer
| 0 reacties
Voetbalkrant op bezoek bij Timmy Simons
Foto: © SC

VK in Eindhoven: meningen van en over Timmy Simons

Na twee goede wedstrijden tegen AC Milan en zijn strafschopdoelpunt in de topper PSV-Ajax, is men van Timmy Simons gaan houden in Eindhoven. Supporters scanderen nu al zijn naam. "En dat is hier nog niet vaak gebeurd met een speler op zijn positie", zeggen de lokale media. Zij vinden Timmy een sympathieke Belg, "in tegenstelling tot sommige van zijn ploegmakkers die zich arrogant gedragen." En zijn ploegmaats vinden hem best een leuke gozer. "Hij heeft goeie Belgische humor." Op bezoek bij de Rode Duivel in Eindhoven.

Om half acht begint de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. In de perskamer van het Philips Stadion is niet zozeer de wedstrijd een hot item, wel trainer Guus Hiddink. Niet omdat hij straks PSV even verlaat voor de nationale ploeg van Australië, wel omdat de belastingsinspectie – die eerder een inval deed bij Guus thuis – nogal intimiderend zou gehandeld hebben. Dat dat voorval Hiddink hoog zit, was merkbaar na de zege van PSV tegen Milan. Hij stormde niet juichend, maar wel kwaad de catacomben in, waar hij niemand ontzag en mensen omver liep. Zondagavond kreeg hij zelfs een nominatie voor ‘De Elleboog van de Week’ in Studio Voetbal op de NOS. "Maar die perikelen wegen niet op de groep", vindt Timmy Simons. "We hebben er niks van gemerkt op training. Er wordt wel in de pers over geschreven, maar daar houden we ons niet mee bezig en de trainer ook niet. Volgens hem is het gebaseerd op een misverstand dat hij zo snel mogelijk de wereld wil uithelpen."

Hiddink kon dus niet echt nagenieten van de stunt tegen Milan. Simons deed dat wel, hoewel hij ook al eens met Club Brugge ging winnen in San Siro. "Het verschil met toen", zegt Simons, "is dat je bij Club de wedstrijd tracht te ondergaan, af en toe probeert uit te breken en de twee kansen die je krijgt, moet afmaken. Hier starten ze met de idee: we gaan voor de drie punten. Ze willen hier de match zelf naar zich toetrekken, uitgaan van de eigen kwaliteiten. Akkoord, op Milan hebben we met PSV meer zekerheid ingebouwd, maar thuis willen we het voor het zeggen hebben. Dat was en is niet zo in België, waar ze content zijn met een gelijkspel en stilletjes hopen op meer…"

Jongeren

Hiddink start tegen Sparta met de piepjonge Ismail Aissati (17) in de basis. Bij de bezoekers uit Rotterdam loopt in de verdediging ene Davy De Fauw met de kapiteinsband. De 24-jarige Belg uit Gent is een voormalig jeugdproduct van Club Brugge. Simons: "Jongeren verantwoordelijkheid en vertrouwen geven, dat zie je in België toch te weinig. Met zo’n Aissati voetballen bijvoorbeeld, dat is genieten. Je zou niet zeggen dat die pas dit jaar debuteert, maar dat hij al langer meedraait op dit niveau. Hij en Afellay (19 jaar en de hele wedstrijd op de bank, volgens Hiddink "omdat hij niet 100% fit was", nvdr) zijn gasten die heel snel op dat niveau kunnen meespelen en de kans krijgen van de trainer. De trainersstaf denkt: ze zijn er rijp voor. En hop, ze worden er ingegooid. Bij ons wordt nog te snel gedacht: het is te vroeg, we gaan het niet doen. Zie dat we ze opbranden…"

Sparta Rotterdam onderschatten, dat is wel het verste van Guus Hiddink zijn gedachten. Op de voorbeschouwende persconferentie waarschuwt hij: "Het zal veel fysiek vergen, maar ook concentratie in de bovenkamer."

Geen Van Bommel

De PSV-coach krijgt gelijk. Na 18 minuten spat een schot van bezoeker Jason Oost uiteen op de deklat. Het sein voor PSV om het tempo naar omhoog te krikken. Het eerste doelpunt van PSV van DaMarcus Beasley wordt eerst nog afgevlagd voor buitenspel – onterecht volgens de televisiebeelden, maar in een dolle minuut maken Jefferson Farfan en Beasley er toch 2-0 van. De acties begonnen steeds bij Phillip Cocu.

Simons: "Ik leer dagelijks dingen bij van Cocu. Hij heeft een goed loopvermogen, is technisch en fysiek sterk, heeft een goeie traptechniek. En ook zijn positiespel is fenomenaal."

Ook Cocu is lovend over zijn Belgische teamgenoot: "Hij is een belangrijke schakel in de ploeg. Hij springt misschien het minst in het oog, maar als hij er niet zou zijn, zouden we hem verschrikkelijk missen. Ik heb zelf ook een aantal jaren in die rol moeten spelen bij Barcelona, een rol die voor de buitenwereld niet opvalt, maar binnen de groep wel wordt gewaardeerd. Dankzij zijn defensieve werk kan ik vrijuit spelen. Aissati en Afellay ook. In Nederland wordt hij op dit moment nog ondergewaardeerd."

Simons: "Het was zoals m’n transfer van Lommel naar Brugge. 90% van de mensen kende me hier niet, dat was toen ook zo. Dan heb ik me ook rustig aan moeten opwerken en dat heb ik hier ook gevoeld. Velen dachten blijkbaar ook dat ik in de plaats van Mark van Bommel kwam, terwijl ik aangetrokken werd voor de plaats van Vogel. Een laatste pass trappen zoals Van Bommel dat kan, dat is niet mijn specialiteit. Ik moet het middenveld controleren."

En dat lukt goed tegen Sparta Rotterdam. Ook in de tweede helft, waarin PSV nog 3-0 uitloopt. Farfan tikt de assist van Arouna Koné binnen. Maar over de tweede helft was Simons achteraf niet gelukkig. "3-0, oké, maar ik vond het geen goede wedstrijd. Sparta probeerde goed mee te voetballen in de eerste helft, maar in de tweede helft was het vet van de soep en kregen wij meer ruimte. En daar hebben we te weinig mee gedaan. Dat had veel beter gekund. Veel slordigheden, veel balverlies, dan scoren we de 3-0, maar het had meer kunnen en moeten zijn."

Belangrijke speler

Tevreden zijn ze in Eindhoven wel over het feit dat PSV in de laatste vier wedstrijden de nul kon houden. De verdienste van de verdediging, maar ook van Simons, vindt Michael Reiziger. "Timmy is voor ons heel belangrijk voor de verdediging. Je kan op hem bouwen, hij is altijd op tijd terug, wint zijn duels, neemt goed de posities over. Timmy kan het spel ook goed spreiden. Momenteel verloopt in het centrum de samenwerking met André Ooijer en Alex uitstekend. Je merkte in het begin van het seizoen heel snel dat hij belangrijk voor ons was."

Timmy Simons ligt goed in de groep, dat is duidelijk. Cocu: "De overstap van België naar Nederland is niet echt shockerend, dat is wel een voordeel. Hij paste zich snel aan, prima jongen, goed karakter, zijn werk op het veld is een voorbeeld voor ons allemaal. Hij stelt zich goed op in de groep, als één van de jongens met ervaring en probeert de kar mee te trekken." Reiziger: "Zijn karakter is een voorbeeld voor het elftal. Hij ligt heel goed in de groep en heeft goeie Belgische humor. (lacht)"

Bij de Nederlandse pers geen kwaad woord over de Belgische international. Na de wedstrijd passeert hij altijd de Mixed Zone – de zone waar de journalisten staan. "Dat vind ik meer dan normaal", aldus Simons, "jullie doen ook jullie werk." Maar wat normaal is voor Timmy, is voor andere ploegmakkers te veel gevraagd. Een reporter van een regionaal tv-station wacht de spelers geduldig op. Wanneer Jan Vennegoor of Hesselink voorbij wandelt, laat die weten "geen zin" te hebben. Andere spelers kennen een achterpoortje in het stadion, om de pers niet te woord te moeten staan. Timmy, die steevast als laatste uit de kleedkamer komt, wil tot grote opluchting van de tv-journalist wel iets zeggen voor de camera. "Wat een sympathieke Belg."

Club Brugge

De Brabander kan zich dan ook niet anders dan goed voelen in Eindhoven. Simons: "En wat ook belangrijk is, ik woon nog in België, op 25 minuutjes rijden van hier." Dat heeft zeker meegespeeld in zijn keuze om Club Brugge te ruilen voor PSV. "Qua club zie ik niet zoveel verschil: schitterend stadion, schitterende sfeer, heel aangenaam om te werken. Alleen breken de jongeren hier sneller door. Plus: ze stellen hoge eisen en leggen hun lat veel hoger. Bij ons zijn we al content met de Uefa Cup, hier haalden ze vorig jaar verrassend de halve finale van de Champions League en nu verwachten ze niks minder. Maar het is niet omdat we van Milan winnen dat we moeten denken: we kunnen van iedereen winnen. In Fenerbahçe verliezen we bijvoorbeeld. Dat wil zeggen dat je toch niet altijd zo sterk voor de dag komt."

Hij heeft nog contact met een aantal ex-ploegmaats van Club Brugge. "Volgend weekend ben ik zelfs uitgenodigd op een feestje. Maar op een invitatie van Club Brugge om een wedstrijd bij te wonen, wacht ik nog. (lacht)" Wat niet wil zeggen dat hij blauwzwart niet meer volgt. "Ik heb Club vorige week op tv Europees gezien. Een geweldige sfeer in het Jan Breydelstadion, 90 minuten ambiance, dat was hier ook het geval tegen Milan. Daar doe je het als voetballer voor!"

Jan de Jong

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties