Inter wint eindelijk eens Milanese derby

Na jaren in de schaduw te hebben gestaan van stadsgenoot AC Milan heeft Inter eindelijk zijn revanche beet: in de Milanese derby trokken de Nerazzurri na een zinderende partij aan het langste eind. Daardoor steken ze de aartsrivaal voorbij in de rangschikking.

De wedstrijd startte aan een moordend tempo, met veel balverlies. Beide ploegen schuwden ook de grove borstel niet. Scheidsrechter Messina had alle moeite van de wereld om de gemoederen te bedaren. Zeker toen hij in de 23e minuut een strafschop voor Inter floot. Nesta leek in de rug te worden geduwd door Martins en de Italiaanse international viel en raakte daarbij de bal met de hand. Voor Messina was het vrijwillig en dus een strafschop. Adriano liet de commotie voor wat het was en knalde ijzig kalm de 1-0 voorbij Dida

Een kwartier later was er tumult aan de overkant. Pirlo schoot een vrije trap in de muur en de bal caprioleerde tegen de hand van Stankovic. De muur stond in de grote rechthoek en Messina zag er opnieuw een strafschop in. Opnieuw veel protest maar Shevchenko liet het allemaal niet aan zijn hart komen: 1-1. Tijdens de 1e helft ontsnapten Cordoba en Nesta beiden aan hun 2e gele kaart.

Na een kwartier in de 2e speelhelft mocht Adriano een vrije trap nemen, net voor de rechthoek. De Braziliaan krulde de bal naar de rechterbenedenhoek en zijn landgenoot Dida kon de bal enkel afweren in de voeten van Martins, die het geschenk in dank aanvaardde: 2-1 (foto).

AC Milan ging nu verwoed op zoek naar de gelijkmaker om de titelkansen niet volledig in rook te zien opgaan. Inter trok zich meer en meer terug en de druk voor de kooi van Cesar werd steeds groter. Vooral Kakà was eens te meer een gesel voor de verdediging, die met alle mogelijke middelen, geoorloofde en ongeoorloofde, hem het spelen probeerde te beletten. Toen het ernaar uitzag dat de Rossoneri er niet meer gingen doorgeraken, klom Stam torenhoog boven alles en iedereen uit bij een vrije trap en kopte mooi in de hoek binnen: 2-2.

Inter wou koste wat het kost winnen en werd voor die positieve ingesteldheid beloond. In de 1e minuut van de toegevoegde tijd kreeg Inter een hoekschop en, zoals zo vaak dit seizoen, ging de Milan-defensie weer in de fout. Adriano werd niet kort genoeg gedekt en kopte de winning-goal tegen de netten: 3-2.

Inter komt nu naast Fiorentina op de 2e plaats in de rangschikking, op 10 punten van Juventus. AC Milan volgt 1 punt verderop. [BA]