Analyse Jaaranalyse: deel 2

Luc Goderis
| 0 reacties
Jaaranalyse: deel 2
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

April

Op twee april verloor Newcastle met 0-3 van Aston Villa, te veel voor Kieron Dyer en Lee Bowyer. Hun potjes kookten over en de ploegmaats gaan met elkaar op de vuist.

Terwijl de meeste competities aan de eindsprint begonnen stonden zowel in de Champions League als in de Uefabeker de kwartfinales op het programma.  In het kampioenenbal troefde AC Milaan stadsrivaal Inter af met 5-0 en worstelde Chelsea zich voorbij Bayern, opgeteld werd het 6-5 voor de Londenaars.  In de halve finales kreeg AC het verrassende PSV voorgeschoteld en Chelsea mocht het in een Engels onderonsje opnemen tegen Liverpool.

In de Uefabeker plaatsten Parma, AZ, CSKA Moskou en Sporting Lissabon zich voor de halve finales.  De Nederlanders verkochten hun vel duur aan de Portugezen terwijl de Moskovieten zich makkelijk met 0-3 zouden plaatsen in Parma.  Sporting mocht dus in mei, en in eigen huis, CSKA in de finale ontvangen.

Halfweg april legde de Belgische voetbalbond Jos Daerden een boete van vijfduizend euro op.  Hij mocht tot het einde van het seizoen ook niet meer op de bank zitten bij Bergen.  Daerden had zware kritiek geuit op scheidsrechter Serge Gumienny tijdens Brussels-Bergen.  Amper veertien dagen later gaf Bergen hem de bons en Michel Wintacq nam over. Ondertussen kroonde Zulte Waregem zich in de tweede klasse tot kampioen. 

In het zaalvoetbal schreef Charleroi geschiedenis.  Ze werden Europees kampioen zaalvoetbal !  In de terugwedstrijd van de finale speelden ze, na verlengingen, 6-6 gelijk tegen Dynamo Moskou. Op eigen terrein had Charleroi eerder met 4-3 gewonnen.  

Nadat PSV en Bayern zich al verzekerden van de titel in respectievelijk Nederland en Duitsland vierde José Morinho met succes zijn overgang naar de Premier League.  Chelsea pakte op 30 april voor de tweede keer in het bestaan van de club de titel. 

Daags voordien schorste de Duitse voetbalbond Robert Hoyzer levenslang.  De scheidsrechter had namelijk wedstrijden verkocht.


Mei

Club en Anderlecht speelden in Brugge 2-2 gelijk en blauw-zwart had aan dat ene puntje genoeg om zijn dertiende landstitel te veroveren.  

Enkele dagen later troefde CSKA Moskou, Sporting Lissabon af in de finale van de Uefabeker.  In de thuishaven van Sporting werd het 1-3 voor de Moskovieten.  Een week later kende de Champions League-finale een ongezien verloop.  AC Milan liep voor de rust tot 0-3 uit, maar Liverpool stelde na de herneming gelijk en trok in de strafschoppenreeks alsnog aan het langste eind.  Doelman Jerzy Dudek was de held en stopte drie penalty’s. 

Op de Heizel in Brussel ontmoetten Club Brugge en Germinal Beerschot elkaar in de finale van de Beker.  Club miste dé kans op de dubbel en de ratten namen na 1-2 winst de beker mee naar Antwerpen.

In de tweede klasse won Roeselare de eindronde en promoveerde samen met kampioen Zulte-Waregem naar de hoogste afdeling.  Oostende en Bergen maakten de omgekeerde, en minder plezante, beweging.

Ondertussen werden ook in de rest van Europa titels en bekers gevierd.  Barcelona ging in Spanje voor de 17de keer met de titel lopen.  In Italië veroverde Juventus, met weinig sprankelend voetbal, de scudetto.  Bayern München versloeg, eind april, met een straatlengte voorsprong al de concurrentie maar pakte in mei ook nog de beker.

In Frankrijk werd Lyon voor de vierde opeenvolgende keer kampioen en de Rangers, met Thomas Buffel, trokken op de laatste speeldag van de Schotse competitie uiteindelijk aan het langste eind.  Ze wonnen de laatste wedstrijd met 6-1 terwijl Celtic "slechts" 4-0 won en pakten de titel op doelsaldo, met slechts één goal verschil.

Erik Gerets stapte op bij Wolfsburg en werd vernoemd bij Standard.  De Leeuw tekende echter voor twee seizoenen bij Galatasaray.


Juni

De maand juni was amper begonnen als La Louvière en Albert Cartier een punt zetten achter hun samenwerking.  Cartier tekende wat later voor FC Brussels en de ex-Brussels coach Emilio Ferreira trok op zijn beurt naar La Louvière.

Op vier juni speelde België, in de strijd om een WK-ticket, in Belgrado 0-0 gelijk tegen Servië-Montenegro.  Dezelfde dag nam Guy Roux, de trainer van Auxerre, in stijl afscheid.  Hij leidde zijn club en Luigi Pieroni naar de zege in de Franse beker. 

René Vandereycken haalde met Genk op de valreep, via testwedstrijden tegen Standard, Europees voetbal maar voorzitter Jos Vaessen zette hem toch aan de deur en haalde Hugo Broos als vervanger.

Aruna Dindane verliet Anderlecht.  De Ivoriaanse spits ging aan de slag bij Lens.  Brugge was ondertussen in de ban van de Sollied-soap.  Club zette een punt achter de samenwerking met Trond Sollied.  De club vond dat de Noor met zijn videoboodschap zelf een eind maakte aan de samenwerking.

Eind juni haalde Belgacom, na een lange zware strijd met Telenet, de rechten voor het Belgische eersteklassevoetbal binnen.  De betaaltelevisie "Studio 11" brengt voortaan alle matchen live én digitaal in de huiskamers.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties