Analyse Tussenbalans Serie A: Juventus

Maarten Vandenabeele
| 0 reacties
Tussenbalans Serie A: Juventus
Foto: © SC

Het eerste seizoensgedeelte van kampioen Juventus grenst aan de perfectie. De Bianconeri liepen slechts 1 nederlaag op (tegen Milan) en Lazio hield een punt thuis in het treffen met de Oude Dame. Voor het overige: enkel overwinningen, meestal nog met de nodige bravoure

Als meest treffende voorbeeld de uitwedstrijd tegen AS Roma: heel Rome schreeuwde van tevoren dat ze de lijstaanvoerder een halt gingen toeroepen, aanvoerder Totti op kop. Juve reageerde op het veld: in 1 kwartier werd de thuisploeg afgemaakt. Aan de pauze stond het nog 0-1, na een uur was de stand 0-4. De tegenstreffer van Totti was een heel schamele troostprijs. Juve heeft de beste verdediging in de Serie A en in aanvallend opzicht scoort enkel Milan een paar doelpunten meer.

Coach Fabio Capello heerst nog steeds met ijzeren discipline maar er staat een ploeg die voor elkaar door het vuur wil gaan. Ook wie minder speelt, kan via een invalbeurt het verschil maken. Dat bewezen Alessandro Del Piero en Adrian Mutu al enkele keren.
 
Ook in de Champions League, hét hoofddoel dit seizoen, loopt het naar behoren: Bayern kon in eigen huis Juve wel kloppen maar kreeg in Turijn een nederlaag aangesmeerd. Wenen en Brugge waren geen partij voor de oppermachtige Italianen. In de volgende ronde mag Juve het als groepswinnaar opnemen tegen Werder Bremen: een stevige ploeg maar niet een die Juve het vuur aan de schenen mag leggen. Dat weten ze maar al te goed in Turijn.
 
In vergelijking met vorig seizoen verdienen 3 spelers speciale aandacht:

Patrick Vieira (foto) binnenhalen was een heuse stunt van manager Moggi. Voor de neus van Real werd de Franse geweldenaar voor een redelijke prijs bij Arsenal weggehaald. Aanvankelijk was het partnership met Emerson een schot in de roos: Juve won keer op keer de slag om het middenveld. Na enkele weken kreeg Vieira last van een oude blessure en daardoor verwaterde zijn spel. Vaak was hij de zwakste schakel in de ploeg. Na de broodnodige rust is de Franse middenvelder weer klaar om het seizoen op volle kracht verder te zetten.

David Trezeguet speelt al enkele jaren bij Juve maar was praktisch het volledige vorige seizoen buiten strijd. Tot nu toe bleven blessures uit en dan zie je gauw wat de kracht van de Argentijnse Fransman is: als geen ander heeft hij een neus voor goals. Al 9 opeenvolgende Serie A-wedstrijden vindt Trezegol de weg naar het doel. In de voorlopige topschutterstand moet hij enkel Luca Toni voor zich dulden. Ook in de Champions League kunnen de verdedigingen hem niet afstoppen.

Christian Abbiati (foto) werd door Milan aan Juve aangeboden als spijtbetoning voor de nogal ruwe tussenkomst van Kakà op Gianluigi Buffon tijdens een vriendschappelijke wedstrijd voor het seizoen. Die had ervoor gezorgd dat de Italiaanse nummer 1 zo’n 3 maanden buiten strijd was. Aanvankelijk had Abbiati het moeilijk om de scepsis van de tifosi te weerleggen. Als Milan-huurling was hij sowieso geen publiekslieveling en zijn eerste optredens waren alles behalve indrukwekkend. Maar toen de doelman zijn verdediging beter leerde kennen, groeide hij met de speeldag. Ondertussen werd hij zelfs al opgeroepen voor de Squadra Azzurri van Lippi. In Firenze hield hij zijn ploeg meermaals recht en hielp Juve zo aan een uiterst belangrijke overwinning. Nu Buffon eindelijk hersteld is, zal Abbiati vrede moeten nemen met een plaats op de bank. Bij Juve weten ze nu echter dat een nieuw uitvallen van Buffon geen ramp meer is.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties