Interview 'Met Brys gingen wij door het vuur'

Steven Bologne
| 0 reacties
'Met Brys gingen wij door het vuur'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In vierde klasse A voetbalt momenteel Dimitri Delporte. De 29-jarige linksvoetige flankspeler voetbalde in het verleden bij heel wat clubs, waaronder eersteklasser Cercle Brugge. We namen contact op met de sympathieke voetballer uit Lissewege.
 
Bij welke clubs heb je in het verleden gespeeld?
 
“Ik ben begonnen bij de jeugd van FC Lissewege waar ik 2 jaar actief ben geweest. Dan ben ik overgestapt naar de jeugd van Cercle Brugge waar ik 7 jaar gespeeld heb voor ik overgeheveld ben geweest naar de A-kern. In die A-kern heb ik drie en een half seizoen gespeeld waarvan anderhalf seizoen in eerste klasse. Daarna trok ik voor één seizoen naar Torhout, voor anderhalf seizoen naar Deinze, een half seizoen naar Aalter, twee jaar naar Berchem, twee en een half jaar naar Maldegem en nu dus naar Winkel Sport.”
 
Op welke positie speel je het liefst, en het best?

“Ik speel het liefst juist achter de spitsen, zoals veel spelers waarschijnlijk. Maar ik speel misschien wel het best op de linkerflank. Ik ben een speler die veel de bal moet krijgen.”
 
Je speelde enkele seizoenen bij Cercle Brugge waaronder enkele in eerste klasse. Hoe kijk je nu terug op die periode?

“Ik heb eigenlijke maar anderhalf  jaar in eerste gespeeld. Het jaar van mijn doorbraak was het seizoen waarin Cercle de bekerfinale haalde met spelers zoals Munteanu, Seleymes,... Wat mij van die periode het meeste bijblijft is natuurlijk mijn debuut, dat was tegen Lierse. We verloren toen met 2-3 maar ik scoorde wel het tweede doelpunt. Schitterende herinnering natuurlijk.”

“In het seizoen '96-'97 was ik volwaardig lid van de A-kern en combineerde ik dat met mijn studies. Dat jaar zakten we jammer genoeg naar tweede. Wat mij van dat jaar vooral bijbleef waren de Europese wedstrijden tegen Brann Bergen. De twee seizoenen in tweede klasse, in het tweede was ik prof, waren we steeds titelfavoriet maar konden we de verwachtingen nooit inlossen. Toen besliste ik om een stapje terug te zetten omdat ik steeds moest opbotsen tegen buitenlandse concurrenten op mijn positie.”
 
Je speelde vervolgens voor Torhout, Deinze, Aalter, Berchem en Maldegem. Behoorlijk wat clubs, welke periode blijft je het meeste bij?
 
“Zonder twijfel de periode bij Berchem Sport. Ik had eigenlijk heel lang getwijfeld om in Berchem te tekenen, omwille van de afstand, maar ik heb mij dat geen moment beklaagd. Het kampioenschap in vierde was natuurlijk schitterend maar het is het tweede jaar, de titel in derde, dat mij het meeste bijblijft. Toen hadden we echt een schitterende ploeg. We speelden toen kampioen met een team dat acht maanden lang niet uitbetaald werd. Ongelooflijk toch? Ik ben toen echt met pijn in het hart vertrokken omdat ik ervan overtuigd was dat we met hetzelfde team heel hoog gingen eindigen in tweede. Het mocht niet zijn voor die schitterende club, echt spijtig”
 
Berchem is niet zomaar een modale derde of vierdeklasser neem ik aan? Iedereen spreekt er toch zo over, wat maakt die club dan zo specialer dan pakweg Maldegem, Cappellen of Torhout?
 
“Dit is moeilijk om uit te leggen (lacht). Het begint al bij het moment dat je de catacomben binnen komt. Je voelt gewoon die bepaalde sfeer hangen, en dan zo’n stadion. Als we thuis speelden, hadden we het gevoel dat we onoverwinnelijk waren. Ook de sfeer errond straalde het uit, de supporters, de entourage, noem maar op. Die andere ploegen waar je over spreekt zijn allemaal ploegen die van lager zijn opgeklommen, en je ziet dat ook. Echt wel een moeilijke vraag, je moet er gewoon gespeeld hebben om erover mee te kunnen spreken.”
 
Een vraag die er misschien wel mee te maken heeft. Je speelde voor heel wat clubs, is er een trainer die er bovenuit steekt?
 
“Ongetwijfeld Marc Brys. Wat had je anders verwacht. Hij steekt echt wel met kop en schouders boven alle anderen uit. Hij is niet alleen als trainer een krak maar ook als mens heb ik ongelooflijk veel respect voor hem. We gingen echt wel door het vuur voor hem en ook omgekeerd. Hij heeft mij wel tien keer overtuigd om toch maar het seizoen met Berchem uit te doen, omwille van die financiële problemen, en ik ben hem daar eeuwig dankbaar voor.”
 
Is er iets waar je spijt van hebt in het voetbal, of waar je van zegt van: 'had ik het maar zus of zo gedaan' ?

“Ik heb spijt van twee dingen: ten eerste van het feit dat ik iets te snel ben weggegaan bij Cercle. Ik had immers nog een contract van één seizoen, maar ik ben toch naar Torhout gegaan. Misschien een jaartje te vroeg. Het tweede waar ik achteraf spijt van gehad heb is dat ik na Berchem naar Maldegem ben gegaan. Er was dat jaar heel concrete interesse van onder andere KV Oostende, maar ik heb toen voor Maldegem gekozen. Een verkeerde keuze bleek achteraf.”

Je maakte dit seizoen de overstap van Maldegem naar subtopper Winkel Sport in vierde, waarom?

"Ik kwam eigenlijk nog heel weinig aan spelen toe dit seizoen omwille van een heel vervelende blessure, ik kamp immers met een ontsteking aan de knieschijfpees. Ik voelde ook heel weinig vertrouwen van de trainer en dat is toch iets wat ik nodig heb om goed te spelen.”

Heeft een ploeg als Winkel ambities?

“De ambitie van Winkel is om toch mee te draaien vooraan in Vierde A. We hebben een heel stevig geheel dat weinig doelpunten tegen krijgt. Misschien kan ik vooraan iets bijbrengen om iets makkelijker de spitsen in stelling te brengen. Dat is toch de bedoeling.”
 
Heb je zelf nog ambities?
 
“Mijn ambities zijn om dit seizoen toch nog een beetje aan spelen toe te komen. Dat is voor mij het belangrijkste momenteel. Verder kijk ik nog niet. Of toch wel, het is toch wel mijn bedoeling om na mijn carrière als voetballer trainer te worden.”

Bedankt voor je medewerking Dimitri en veel succes in je verdere carrière.

Door Steven Bologne [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

3e amateurliga A

Nieuwste reacties