Kameroen eruit na beklijvende strafschoppenreeks

Kristof Blomme

Favoriet Kameroen heeft zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de Afrika Cup. Na 120 minuten voetbal konden Kameroen en Ivoorkust geen afstand nemen van elkaar, 1-1. De strafschoppen moesten dus de beslissing brengen. Na een thriller van formaat werd het daarin 12-11. Sterspeler Eto'o miste de enige strafschop voor de Kameroeners.

Vroeg in de partij claimde Ivoorkust een strafschop. Eboué ging neer in het strafschopgebied, maar de ref zag er geen graten in. Veel doelgevaar was er niet in de beginfase, maar toch kon Eto'o zich even laten opmerken. Hij kwam het strafschopgebied binnen en knalde hard op doel. Tizie pakte en werd op de lijn bijgestaan door Eboué. Veel meer kansen vielen er echter niet te noteren voor de pauze.

Ook na de rust hielden beide defensies goed stand. Kameroen kon toch even dreigen na een hoekschop van Geremi. Song klom hoog, maar kopte het leer over de kooi van Tizie. Aan de overkant probeerde Drogba het een aantal keer van ver. Eerst schoot hij de bal over, nadien stond Hamidou in de weg. Er was geen doorkomen aan voor beide ploegen, dus moesten ze het wel van ver blijven proberen. Een pegel van Touré zeilde over. Even later probeerde ook Atouba, namens Kameroen, het van ver, maar zijn bal werd gestopt door Tizie. Na 90 minuten voetbal hadden beide teams nog geen gaatje gevonden.

De verlengingen waren net begonnen of daar was de openingsgoal. Een hoge bal werd gelost door Hamidou. Eerst knalde Eboué nog op de lat, maar Bakari Kone maakte het af. Kameroen moest nu komen en dat deed het ook. Geremi vlamde loeihard op de kruising. Even later was de gelijkmaker een feit. Een lange bal werd doorgekopt door Ngomkone. De bal kwam bij Meyong Ze, die niet aarzelde en de stand in evenwicht bracht. Daar bleef het ook bij, waardoor strafschoppen voor de beslissing moesten zorgen. Alle 22 spelers wisten hun eerste strafschop binnen te trappen, waardoor het een thriller van formaat werd. Samuel Eto'o moest een tweede keer aanlopen, maar hij zag zijn bal over doel vliegen. Didier Drogba faalde niet en schoot zijn ploeg naar de halve finales. Een bittere pil voor Kameroen dat eerder ook al voor het WK werd uitgeschakeld door de Ivorianen.