Blauwe Afrikanen buigen voor Eto'o

Yves Dekoning
| 0 reacties
Blauwe Afrikanen buigen voor Eto'o
Foto: © SC

De CAF (Confederation of African Football) zette zijn beste spelers, ploeg en trainer van 2005 in de bloemetjes. De hoofdvogel ging naar Samuel Eto'o, die voor de derde keer op rij werd uitgeroepen tot Afrikaans voetballer van het jaar.

Samuel Eto'o was in 2005, net als in 2003 en 2004, de beste voetballer van Afrika. De 25-jarige goalgetter speelde dan ook de pannen van het dak bij Barcelona. De Kameroener zorgt hiermee ook voor een primeur, nooit eerder won iemand de trofee drie jaar op rij. Eto'o kreeg amper twee stemmen meer dan Didier Drogba. De Ivoriaanse spits van Chelsea deed daarmee een stuk beter dan ploegmaat Michael Essien, die op ruime afstand derde werd.

Jonge speler van het jaar was John Mikel Obi. De 18-jarige middenvelder blonk met Nigeria uit tijdens het voorbije WK-U19 in Nederland. Hij haalde het met één schamele stem meer dan landgenoot Taye Taiwo. Obi speelt momenteel bij het Noorse Lyn.

Opmerkelijk is de verkiezing van Stephen Keshi tot coach van het jaar. Togo ontsloeg de Nigeriaanse trainer eerder deze week vanwege de tegenvallende prestaties tijdens de voorbije Afrikaanse Landenbeker.

Het Egyptische Ahly won in 2005 de Afrikaanse Champions league en bleef 55 duels ongeslagen. Dat dit team club van het jaar werd is dan ook geen verrassing. De nationale ploeg van 2005 was Ivoorkust. Het land plaatste zich voor het eerst in zijn geschiedenis voor het WK.

Ten slotte wordt er ook door de Afrikaanse vrouwen voetbal gespeeld. Hier ging de award naar Perpetua Nkwocha. Hiermee volgde ook de 30-jarige Nigeriaanse zichzelf op.



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties