Analyse Spanning in alle regionen

Tonnelier Caroline
Spanning in alle regionen

Nadat Valencia de Spaanse  titelstrijd vorige week opnieuw wat spanning inblies, lijken ook de strijd om Europees voetbal en om de degradatie steeds spannender te worden.  Aan de top van het klasssement won de top-vier zijn wedstrijd.  In de subtop lijken steeds meer teams uitzicht te krijgen op een Europees ticket.  Onderaan het klassement is nog helemaal niets beslist met een verschil van amper tien punten tussen het nummer 11 en de hekkensluiter.  Bovendien staan vijf teams met een puntenaantal van 22 op een gedeelde vijftiende plaats.

Leider Barcelona had met Betis op papier een haalbare kaart.  De Catalanen hadden echter heel wat geluk nodig om afstand te nemen van de Andalusiërs.  Twee own-goals van Melli, een blunder van doelman Doblas en heel wat gemiste kansen, men zou in de vaderlandse competitie voor minder de inbreng van de Chinese gokmaffia vermoeden.  Betis speelde zeker op een behoorlijk niveau, maar blijft het ondanks de offensieve versterkingen zeer moeilijk hebben om de weg naar de netten te vinden.  De 5-1 nederlaag was uiteindelijk een zwaar overdreven uitslag, die de verdiblancos wel opnieuw dieper in degradatiegevaar brengt.  Bij Barcelona viel naast de klasse en het belang van Ronaldinho vooral de defensieve onzekerheid op.  De Spaanse landskampioen zal woensdag tegen Chelsea ongetwijfeld heel wat steviger moeten staan verdedigen om aanspraak te maken op een goed resultaat.

Real Madrid kreeg met Alavés eveneens een degradatiekandidaat voorgeschoteld.  De Madrilenen hadden na tien minuten onder impuls van Robinho al een 2-0 voorsprong bijeengevoetbald en gingen in het vervolg van de partij nauwelijks op zoek naar meer.  De bezoekers probeerden wel, maar slaagden er niet in de weg naar de netten te vinden en Real op die manier in de problemen te brengen.  Het was integendeel nog de Koninklijke die via Cicinho een derde keer scoorde.

Valencia beleefde een moeilijke avond op het veld van een sterk Real Sociedad.  De voorlopig belangrijkste uitdager van Barcelona kwam zelfs al vroeg op achterstand in het Baskenland.  Dankzij twee doelpunten van Regueiro mocht Valencia uiteindelijk toch de drie punten mee naar huis nemen en blijft de ploeg van Quique Flores in het spoor van Barcelona.  Real Sociedad komt niet weg uit de onderste regionen.

Osasuna beleeft duidelijk een moeilijkere periode, maar haakt voorlopig nog niet af in de strijd om de Champions League-tickets.  De ploeg uit Pamplona kwam in Cádiz na een kwartier verdiend op achterstand, maar zette nog voor de rust de scheve situatie recht.  De thuisploeg bleef op zoek gaan naar de gelijkmaker, maar kreeg in de tweede helft nog het deksel op de neus.  Alweer verlies voor Cádiz, dat in de degradatiezone blijft hangen.

Met Sevilla en Celta de Vigo stonden twee subtoppers met een Europese droom tegenover elkaar.  Sevilla trok op eigen veld aan het langste eind.  Een vroege treffer van Saviola volstond voor de drie punten.  Celta liep de ganse wedstrijd achter de feiten aan en slaagde er ondanks een aantal goede kansen niet in de gelijkmaker voorbij Palop te schieten.  Sevilla wipt dankzij deze zege over Celta naar de vijfde stek.

Villarreal kan dan toch nog winnen.  Sterker nog, het kan zelfs winnen zonder spelmaker Riquelme.  Dat is de belangrijkste conclusie na een ruime 4-0 overwinning tegen een ongeïnspireerd Espanyol Barcelona.  Aan de rust was de wedstrijd al gespeeld met treffers van Tacchinardi, Senna en Forlán.  Jawel, Forlán is het scoren nog niet verleerd.  Ongeacht het zwakke niveau van de tegenstander is de ruime zege ongetwijfeld een opsteker met het oog op de confrontatie met Glasgow Rangers.

De Atlético-trein lijkt na een half seizoen klungelen eindelijk helemaal gelanceerd.  Vooral op verplaatsing komen de Madrilenen de voorbije weken sterk voor de dag.  In moeilijke weersomstandigheden blikte Atlético Getafe in met zware 0-3 cijfers.  Torres pikte opnieuw zijn doelpuntje mee en lijkt stilaan opnieuw de goede vorm te vinden.  Atlético klimt dankzij deze vijfde opeenvolgende overwinning verder richting de Europese plaatsen.

Deportivo La Coruña speelde thuis tegen Real Zaragoza een zwakke eerste helft en kwam dan ook verdiend op achterstand.  De bezoekers leken de wedstrijd volledig te domineren, tot Munitis een vrije trap tegen de netten trapte.  Ineens liep het veel beter bij Deportivo, terwijl Zaragoza nog amper de spitsen kon bereiken.  Een tweede doelpunt kwam er echter niet meer, zodat beide teams uiteindelijk vrede moesten nemen met een billijke puntendeling.

In de degradatiestrijd gaf Real Mallorca de rode lantaarn door aan Málaga door met 0-2 te gaan winnen op het veld van de Andalusiërs.  Een inspiratieloos Málaga kon amper iets laten zien aan het thuispubliek, terwijl Mallorca gisteren net iets minder zwak bleek.  De ploeg uit de Balearen kwam in een tegenvallende partij dan ook verdiend op voorsprong via Pisculichi.  Het bleef nog spannend tot de slotseconden, toen Campano er nog 0-2 van maakte.  Meteen de eerste overwinning voor de nieuwe trainer Manzano, terwijl bij Málaga het trainerseffect al lijkt uitgewerkt te zijn.

Athletic haalde het in een andere zespuntenwedstrijd met het kleinste verschil op het veld van Racing Santander.  Weinig opwinding viel er niet te noteren in een wedstrijd met amper doelkansen.  De lokale elf slaagden er niet in doelman Lafuente te verschalken, terwijl Athletic eigenlijk maar één keer een bal tussen de palen kon mikken.  De inzet van Urzaiz vijf minuten voor affluiten was wel meteen raak en goed voor drie levensbelangrijke punten.