Topdrie wint en Baseggio krijgt rood

Maarten Vandenabeele

Aan de top blijft alles status-quo na de 27e speeldag in de Serie A. Juventus, Inter en AC Milan wonnen. Baseggio, die in de basis startte bij Treviso, kreeg rood. Zijn ploeg behaalde wel een punt bij Empoli.

Juventus begon niet te best aan de wedstrijd tegen het laaggeklasseerde Lecce: na 10 minuten kwam de leider op achterstand. Delvecchio troefde zijn bewaker Blasi af en kopte de 0-1 binnen. De reactie liet niet lang op zich wachten. Emerson devieerde een schot van Mutu met de hak en het stond 1-1. De Bianconeri werden steeds gevaarlijker en vlak voor het rustsignaal kopte Kovac een vrije trap van Mutu binnen: 2-1. Na de pauze kreeg Camorani al gauw rood, wat de taak van Lecce nog hopelozer maakte. Juve speelde rustig de wedstrijd uit en maakte de zege nog wat mooier in de slotfase: Del Piero scoorde op penalty, na een overtreding op Nedved: 3-1.

AC Milan bracht de moeilijke uitwedstrijd bij Palermo tot een goed einde. Het verschil werd gemaakt na de rust, na een 1e helft met heel wat kansen voor beide ploegen. Inzaghi kopte in de 72e minuut een voorzet vanop links van Vogel binnen: 0-1. 11 minuten later pakte Andujar de doorgebroken Shevchenko in de 16: penalty. De Oekraïner zette de strafschop zelf om: 0-2. Jaap Stam kreeg even voor tijd nog een 2e gele kaart, waardoor de Nederlander iets vroeger dan de rest moest inpakken.

Inter liet zich niet verrassen door Udinese. In een trage 1e helft werden de toeschouwers enkel wakker bij een strafschopdoelpunt van Cruz in de 18e minuut. Kort na de onderbreking kopte de Argentijn een voorzet van Pizarro in de verste hoek: 2-0. Op het uur was Martins het snelst bij een afgeweerde vrije trap: 3-0. In de 65e minuut kreeg Samuel direct rood na een vuile overtreding op Iaquinta. Diezelfde Iaquinta legde kort voor tijd de eindstand vast. Hij benutte een strafschop: 3-1. In dezelfde fase kreeg Zapata een 2e geel kaart waardoor beide ploegen met zijn tienen eindigden.

Cagliari en Chievo speelden 2-2 gelijk na een dolle slotfase. Rond het halfuur scoorde Pellissier voor de bezoekers maar zijn doelpunt werd onterecht voor buitenspel afgekeurd. Aan de overkant was het kort daarna wel raak: Suazo klopte voorbij doelman Fontana, 1-0. De stand bleef op het bord tot de 86e minuut. Wel kreeg Bega bij de thuisploeg halfweg de 2e helft rood (2x geel). Tiribocchi was het snelst op een lage voorzet van Gemiti: 1-1. In de 90e minuut leek Chievo met de volle pot te gaan lopen, toen Pellisier een corner van Semioli binnenkopte maar in de 94e minuut zorgde Gobbi nog voor een onverhoopt punt voor de Sardiniërs.

Treviso verspeelde op de valreep een belangrijke uitoverwinning in Empoli. In de 1e helft, met een bedrijvige Baseggio, gebeurde weinig. Net na de rust bracht Filippini de bezoekers op voorsprong maar een kwartier voor tijd kreeg Empoli dé kans op de gelijkmaker. Voor een fout op Pozzi gaf scheidsrechter Tagliavento een strafschop. Zeer tegen de zin van Baseggio, die hevig protesteerde. Iets te hevig, want onze landgenoot mocht met rood inpakken. Sereni pakte de penalty van Almiron, nadat de 1e gelukte poging moest worden overgedaan. In de blessuretijd vond Empoli dan toch nog de gelijkmaker: Rigano' werkte in de kluts binnen, 1-1.

Siena en Ascoli hadden aan 1 doelpunt genoeg om respectievelijk Sampdoria en Messina zonder punten huiswaarts te sturen. Vergassola besliste Siena -Sampdoria 10 minuten voor tijd, nadat de bezoekers al enkele minuten met 10 stonden na rood voor Palombo. Cariello was de matchwinnaar in Ascoli - Messina met de winning goal in de 90e minuut.

Vanavond wordt de speeldag afgesloten met de Romeinse stadsderby waar AS Roma geschiedenis kan schrijven door als 1e ploeg ooit 11 opeenvolgende overwinningen in de Serie A te behalen.