Kristof Blomme

In de kwalificaties voor het EK 2008 moeten de Rode Duivels het opnemen tegen Portugal, Servië & Montenegro, Polen, Finland, Kazachstan, Azerbeidzjan en Armenië. Allen speelden ze oefeninterlands. Dat gebeurde met wisselend succes, een overzicht:

Dinsdag 28/02/06

Azerbeidzjan - Oekraïne 0-0

Azerbeidzjan boekte een knap resultaat tegen WK-ganger Oekraïne. De Oekraïners werden op 0-0 gehouden, ondanks de kansen voor de bezoekers.

Finland - Kazachstan 0-0 (pen. 1-3)

Ook Finland en Kazachstan hielden elkaar in evenwicht. Tien minuten voor tijd pakte Johansson rood bij de Finnen. De penaltyserie werd gewonnen door de Kazachen.

Roemenië - Armenië 2-0

De Roemenen klopten de Armeniërs vrij simpel met 2-0. Pas een kwartier voor tijd zorgde Maftei voor de openingsgoal. Drie minuten voor het eindsignaal maakte Cocis er nog 2-0 van.

Woensdag 01/03/06

Portugal - Saoedie-Arabië 3-0

Portugal behaalde een gemakkelijke overwinning tegen Saoedie-Arabië. De grote man bij de Portugezen was andermaal Cristiano Ronaldo. Na een halfuur zette Ronaldo zijn ploeg op voorsprong. Vlak voor de pauze bracht Maniche, van Chelsea, zijn land op 2-0. Vijf minuten voor affluiten zette opnieuw Ronaldo de eindstand op het bord. De Rode Duivels zullen op hun hoede moeten zijn voor de flankspeler van Manchester United.

Tunesië - Servië & Montenegro 0-1

Servië behaalde een nipte overwinning bij Tunesië. Sterspeler Mateja Kezman zorgde na twaalf minuten voor het enige doelpunt van de partij. De Serviërs zijn geen onbekenden voor de Rode Duivels. Zij schakelden de Belgen al uit in de kwalificaties voor het WK deze zomer in Duitsland.

Polen - Verendigde Staten 0-1

Polen ging in eigen huis de boot in tegen de Verenigde Staten. Vijf minuten na de rust zorgde Dempsey voor de beslissende goal.

Finland - Wit-Rusland 2-2 (pen. 5-4)

Finland en Wit-Rusland bekampten elkaar op een toernooi in Cyprus. Tien minuten voor de rust zette Kornilenko de Wit-Russen op voorsprong. Na 55 minuten zorgde Shkabara zelfs voor 0-2. In de laatste tien minuten kon Finland de scheve situatie toch nog rechtzetten. Eerst bracht Rihilahti de aansluitingstreffer op het bord. In de laatste minuut tekende Forssell voor de gelijkmaker. Na strafschoppen trokken de Finnen aan het langste eind.

Cyprus - Armenië 2-0

Armenië ging de boot in bij Cyprus met 2-0. Na bijna twintig minuten zorgde Okkas voor de openingstreffer. Op het uur zette Michael de eindstand op het bord.

Kazachstan - Griekenland 0-2

Kazachstan kon niet stunten tegen Europees Kampioen Griekenland. Samaras, de nieuwe spits van Manchester City, zorgde na een uur voetballen voor de eerste treffer. Pas in de laatste minuut kon Giannakopoulos de 0-2 eindstand op het bord zetten.