Analyse Real Madrid verdient meer dan Man Utd

Ruben Verhaeghe
| 0 reacties
Real Madrid verdient meer dan Man Utd
Foto: © SC

Real Madrid steekt Manchester United voorbij in de meest recente editie van de Deloitte Football Money League (seizoen 2004-2005). Dat is een lijst van de twintig teams met het grootste inkomen. Real onttroont Manchester dat de voorbij acht jaar de ranglijst aanvoerde. “Bovenaan komen steeds dezelfde ploegen voor, het verschil in inkomsten onderaan de top-20 is klein,” licht Dan Jones van de Deloitte Football Money League toe.
 
Real Madrid staat voor het eerst in de poleposition van de Football Money League. De 29-voudige Spaanse landskampioen dankt die positie vooral aan commerciële inkomsten, in tegenstelling tot de Engelse topteams. Die moeten hun inkomen vooral uit ticketverkoop en TC-rechten halen. De commerciële waarde van Beckham, Zidane en Ronaldo zorgde voor een sterke aangroei van Reals fanclub.  De totale inkomsten stegen met veertig procent tot 275,7 miljoen euro.
 
Manchester United heeft wereldwijd 75 miljoen fans. Toch zagen de Mancunians hun inkomen met vijf procent dalen tot 246,6 miljoen. Dat is vooral te wijten aan een kleine daling van de TV-inkomsten. Manchester hoeft zich echter geen zorgen te maken. Het contract met huidig shirtsponsor Vodafone loopt dit seizoen af. Kledinggigant Nike telt de komende dertien jaar jaarlijks 13,3 miljoen euro neer voor het felbegeerde shirtplaatsje. Manchester k volgend jaar dus weer op de eerste plaats komen.
 
AC Milan vervolledigt het podium na een succesol seizoen. De ploeg verloor in de finale van de Champions League na strafschoppen van Liverpool en eindigde tweede in de Serie A. AC heeft de hoogste inkomsten qua ticketverkoop in Italië maar dat is slechts 37% van ManU’s tickerverkoop. Stadsrivaal Inter Milaan staat als derde Italiaanse club pas op de negende plaats in de FML. Juventus heeft als vierde in de stand een mooie deal met shirtsponsor Tamoil in het vooruitzicht. Juve claimt de populairste ploeg in Italië te zijn maar kan gemiddeld slechts 26600 toeschouwers naar een match lokken.
 
Chelsea mag dan wel het speeltje van oliemagnaat Abramovich zijn, de Londense club zakte een plaats. Enorme investeringen leidden tot sportief succes en dat gaat met een stijgende inkomstenlijn gepaard. Engeland levert met Champions Leaguewinnaar Liverpool (8ste), Arsenal (10de), Newcastle (12de), Tottenham (13de), Manchester City (17de) en Everton (18de) maar liefst acht teams af. Everton is de enige debutant in de FML, ondanks dat het pas als zeventiende in de Premier League eindigde.
 
FC Barcelona blijft een stijgende tendens voortzetten en rukt naar de zesde plaats op. Zo goed als de Catalanen in de Primera Division presteerden, zo slecht kwamen ze Europees voor de dag met een uitschakeling in de eerste knock-outfase van de Champions League tot gevolg. Een campagne om meer leden aan te werven, deed het ledenaantal met 20 procent stijgen tot 130 000.
 
Bayern München is de eerste Duitse ploeg op een zevende positie. Na het seizoen 2001-2002 stond de Beierse club nog derde, waarna het naar een negende plaats zakte. Die negatieve spiraal lijkt nu gestopt te zijn, sterker nog, de Duitse landskampioen is opnieuw aan een opmars bezig. Na Real is Bayern de tweede grootste club qua commerciële inkomsten met 117,5 miljoen euro. Schalke 04 is de enige andere Duitse club in de top-20 op een veertiende plaats.
 
Olympique Marseille, Aston Villa en de Glasgow Rangers verdwenen uit de top-20. Celtic is nu de enige overgebleven Schotse ploeg op de zestiende plaats. AS Roma en Lazio bezetten de elfde en de twintigste plaats. AS Roma realiseerde een impressionante groei van 21 procent van de inkomsten, Lazio boet vijf plaatsen in en draagt nu de rode lantaarn.
 
Olympique Lyon verdedigt als enige de Franse kleuren. Het maakt een knappe rentree op een vijftiende plaats na een uitstekende Europese campagne die pas in de kwartfinale van de Champions League eindigde. Ook Valencia keert teru, het staat negentiende.
 
 â€œOnze gegevens tonen aan dat de waarde van de televisie-inkomsten in de grootste Europese voetbalnaties blijft toenemen. Frankrijk sloot in 2005 een monstercontract af, Duitsland deed hen dat al voor,” stelt Jones. “Doelgericht marktonderzoek kan de clubs helpen om nog meer commerciële inkomsten te genereren.”
 
Positie
Vorige pos.
Club
Inkomsten
1.
(2)
Real Madrid
€ 275,7m
2.
(1)
Manchester United
€ 246,4m
3.
(3)
AC Milan
€ 234,0m
4.
(5)
Juventus
€ 229,4m
5.
(4)
Chelsea
€ 220,8m
6.
(7)
FC Barcelona
€ 207,9m
7.
(9)
Bayern München
€ 189,5m
8.
(10)
Liverpool
€ 181,2m
9.
(8)
Inter Milaan
€ 177,2m
10.
(6)
Arsenal
€ 171,3m
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties