Barça-Real, de Brazilianen bij Barça

Barça-Real, de Brazilianen bij Barça
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Komend weekend staat de klapper van de Spaanse competitie weer op het programma. Real Madrid gaat op bezoek bij aartsrivaal FC Barcelona. Voetbalkrant blikt met een tweedelige special rond de Braziliaanse sterren van beide teams vooruit op de absolute topper in de Primera División. Zowel Real als Barça hebben vijf Braziliaanse spelers in hun rangen lopen. In dit  eerste deel belichten we de Braziliaanse spelers van de thuisploeg, FC Barcelona.
 
Bij de blaugranas lopen er maar liefst vijf Brazilianen rond. De verdediging van Barcelona bestond dinsdagavond tegen Benfica uit twee Brazilianen: Belletti en Motta. Rijkaard rekende uiteraard ook op de skills van de Braziliaanse topspeler Ronaldinho. Sylvinho bleef de hele partij op de bank en de geblesseerde Edmílson bleef in Barcelona. Thiago Motta kwam op jonge leeftijd naar Barcelona. Als 17-jarige jongen kwam hij uit voor het tweede elftal van Barcelona. Na twee seizoenen kreeg hij het vertrouwen van trainer Louis Van Gaal. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd in Camp Nou tegen Mallorca (3-0). Een jaar later verdween hij terug naar het B-elftal. In 2002 groeide hij echter uit tot een belangrijke schakel in het Barça van Radomir Antic. Vorig seizoen was Motta lange tijd out met een zware blessure en speelde hij slechts acht wedstrijden. Dit seizoen is Motta ook geen vaste waarde in het team van Frank Rijkaard.
 
Een andere Braziliaan in de verdediging van Barcelona is Juliano Belletti. In 2002 verliet hij zijn Braziliaanse club São Paulo voor het Spaanse Villarreal. In de twee seizoenen bij El Submarino Amarillo speelde hij bijna alle wedstrijden en was hij goed voor drie doelpunten per seizoen. De prestaties van Belletti gingen niet onopgemerkt voorbij. Barcelona contracteerde de Braziliaan als vervanger van Michael Reiziger, die naar Middlesbrough trok. Belletti maakte – als bankzitter – deel uit van de Braziliaanse selectie die in 2002 het Wereldkampioenschap won. Vorig jaar speelde Belletti het merendeel van de wedstrijden, maar dit seizoen zit hij toch vaker op de bank. Zijn dubbelganger op rechts, de Catalaan Oleguer, speelt momenteel op de plaats van de geblesseerde Mexicaan, Rafael Márquez.
 
Sylvinho is de derde Braziliaanse verdediger van de Catalanen. De linksback begon als profvoetballer bij Corinthians. Na vier seizoenen vetrok hij naar de Premier League. Hij kreeg een contract aangeboden van Arsenal. Na twee seizoenen in Londen vertoeven, hield hij het er voor bekeken. Ashley Cole zorgde er immers voor dat hij meer op de bank zat dan hij zelf wou. Sylvinho tekende dus in 2001 een contract bij Celta de Vigo. De bescheiden club slaagde er twee jaar later in de Champions League te halen. Daarin zat het in de groepsfase met Club Brugge. Datzelfde jaar degradeerde de club nog naar de Segunda División. De Braziliaan tekende een contract bij het ambitieuze FC Barcelona. Momenteel wisselen Giovanni Van Bronckhorst en Sylvinho elkaar af in het basisteam.

De geblesseerde Edmílson was tot voor kort een vaste waarde in de basiself van Rijkaard. De Braziliaan scheurde onlangs echter een spiertje in het bovenbeen. Vorig seizoen was de verdedigende middenvelder ook al lange tijd out met een knieblessure. José Edmílson begon in 1994 zijn profcarrière bij São Paulo. In 2000 vertrok hij naar het Franse Olympique Lyon. Hij behaalde met de Franse club maar liefst drie landstitels (2002, 2003, 2004). Na die laatste titel trok hij naar Barcelona. Hij won, net als Belletti, met Brazilië het WK in 2002. Edmílson was wel basisspeler en maakte via een omhaal een prachtige goal tegen Costa Rica.
 
Dé Braziliaanse sterspeler van Barça is zonder twijfel Ronaldo de Assis Moreira, bijgenaamd Ronaldinho. De 26-jarige Braziliaanse balgoochelaar begon in 1998 bij Gremio zijn voetbalcarrière. Na drie seizoenen verkaste hij naar het Franse Paris Saint-Germain. Na twee seizoenen in de Franse competitie wou de kleine Ronaldo vertrekken. Hij kreeg aanbiedingen van Manchester United en FC Barcelona. Hij tekende uiteindelijk voor de Catalaanse club. Hij was de eerste grote aankoop van nieuwe voorzitter Joan Laporta. Samen met Rijkaard is Dinho één van de belangrijkste strategen van het nieuwe Barcelona. Hij werd de voorbije twee jaren verkozen als FIFA Wereldvoetballer van het Jaar. Ronaldinho won in 2002 met de Goddelijke Kanaries het Wereldkampioenschap in Zuid-Korea en Japan.
 
Morgen volgt een special over de Braziliaanse spelers van Real Madrid.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties