Analyse Titel en barragestrijd naar ultieme climax

Guillaume Belaey
Titel en barragestrijd naar ultieme climax

Op de voorlaatste speeldag in Vierde A zorgde de nederlaag van leider Oostende en barragekandidaat Oostnieuwkerke er voor dat de titel en barragestrijd naar een ultieme climax afstevent. Vooral omdat titelkandidaat Oudenaarde die leidersplaats overnam en het remonterende Aalter die 13de plaats heeft ingenomen. De slotdag volgende week wordt meteen een thriller.

Leider VG Oostende kreeg van meet af aan het mes op de keel geplant door thuisploeg Peruwelz. Verdediger Globez moest vrij vroeg een gemaakt doelpunt afweren. De Oostendse reactie mocht er ook wezen hoewel Brion knap de poging van Derycke verijdelde. Nog voor rust kwam de kustploeg op achterstand en scoorde Rosier de winnende treffer. Ondanks de leiders dicht tegen de gelijkmaker liepen kon Peruwelz die kleine voorsprong vasthouden. En meteen heeft Oostende zijn lot om de titel te veroveren niet meer in eigen handen.

Dichtste achtervolger SV Oudenaarde kreeg bij Rumbeke snel een koud stortbad te verteren toen in de initiële minuut Demey de thuisploeg op voorsprong plaatste. Oudenaarde bleek duidelijk van slag en mocht Brewaeys dankbaar zijn dat die de verdubbeling van de doellijn haalde. Het was slechts drie minuten voor rust dat Mahieu Oudenaarde langszij bracht.

Na de hervatting nam Oudenaarde het commando in handen zij het zonder veel doelkansen. Enkele vage hands in het Rumbeekse strafschopgebied werden niet gefloten waarna de Oudenaardse titelkandidaat fortuinlijk de winst pakte. De Rumbeekse verdediger Tallieu duwde in de toegevoegde tijd in eigen doel zodat de bezoekers op de valreep de deur konden openstampen richting titel.

De remonte die Eendracht Aalter de laatste weken inzette heeft zijn vruchten afgeworpen. Bij Zottegem, dat niets meer te winnen of te verliezen had, zorgden de rood-witten voor een knappe zege die hen meteen die begeerde barragaplaats opleverde. Op de slotdag moet Aalter winnen, al zijn er nog ander scenario’s mogelijk (in de laatste voorbeschouwing komen we daarop terug), om minstens die barrageplaats vast te houden.

In de eerste helft liet Zottegem teveel kansen onbenut om Aalter definitief terug te slaan. Dat was ook na de hervatting zo want de bezoekers konden blijkbaar weinig in de weegschaal leggen. Tot in het slotkwartier de rood-witten de maat namen van de thuisploeg via Sucaet en Cools.

Oostnieuwkerke verloor bij SK Lovendegem en verloor hierdoor die 13de plaats. Duidelijk is dat als de West-Vlaamse club volgende week wint en Aalter verliest ze alsnog die barrageplaats meepikken. Het werd overigens een wedstrijd die gekleurd werd door drie elfmeters. De eerste knalde thuisspeler De Maertelaere tegen de touwen. Nog voor rust stelde Capelle gelijk waarna gans Oostnieuwkerke zich naar de haren greep toen Staelens een penalty naast trapte. In de slotfase floot de ref een derde strafschop en die liet alweer De Maertelaere niet onbenut om alzo de West-Vlamingen naar een degradatieplaats te duwen.

Na het nipte thuisverlies tegen Sint Eloois-Winkel staat het matematisch vast dat Eine volgend seizoen weer provinciaal moet voetballen. Nochtans kreeg de thuisploeg in de eerste helft voldoende kansen om het verschil te maken. Vlak na de hervatting tilde Vanderstricht de bezoekers op voorsprong en daarna kon Eine blijkbaar geen forse vuist meer maken.

In het burenderby tussen Evergem en Gent-Zeehaven zette Roman met de openingstreffer de thuisploeg aanvankelijk in pole positie. In het verder verloop van die eerste helft troffen Careel en Ampe raak voor de bezoekers. In de tweede helft moest thuisdoelman Heyman driemaal zijn kunde etaleren op pogingen van De Keukeleire. Hoewel Moreels ook Gentse doelman Deprez onder vuur nam  wijzigde de stand niet meer zodat de Ratjes hun middenmootpositie verstevigden.

URS Centre blijft vast geankerd op die derde plaats want bij WS Lauwe waren doelpunten van Devillers net voor rust en de verdubbeling via een owngoal van Declercq  voldoende voor een driepunter.

Tenslotte zorgden Diksmuide en Wevelgem City voor een gesmaakt doelpuntenfestival waarbij uiteindelijk beide zich tevreden moesten stellen met een punt. Aanvankelijk keek Wevelgem tegen een 3-1 achterstand op. In pakweg drie minuten zorgden Jouda en Taillieu voor een gelijkspel in een partij die Wevelgem eigenlijk nooit had mogen verliezen.