Analyse Spanning voor tweede plek en degradatie

Tonnelier Caroline
Spanning voor tweede plek en degradatie

De titelstrijd was al beslist, maar nu mag FC Barcelona zich ook officieel landskampioen noemen.  De strijd om de tweede stek blijft uitermate spannend.  Real Madrid en Valencia deden nog maar eens haasje over en nu is het weer de Koninklijke die de positie van runner-up bezet.  Osasuna lijkt na het verlies van Celta zo goed als zeker van deelname aan de voorronde van de Champions League.  De Europese tickets lijken naar Sevilla en Celta te gaan.

FC Barcelona is de verwachte en oververdiende opvolger van zichzelf als Spaans landskampioen.  De Catalanen kregen de titel in de schoot geworpen door de nederlaag van de enige overgebleven ‘concurrent’ Valencia.  Aan de rust was de titel dan ook al binnen voor Ronaldinho en co.  In een tegenvallende wedstrijd haalde Barça het nog met het kleinste verschil van Celta de Vigo.  De Galiciërs lijken op die manier hun laatste kans op een ticket voor de Champions League te hebben verspeeld.

Valencia heeft er een wisselvallig seizoen opzitten.  Het team van Quiqué Flores verloor met 2-1 op het veld van Real Mallorca, dat met een sterke reeks de degradatie lijkt te kunnen afwenden.  Dankzij deze overwinning klimt de ploeg naar de 12e plek.  Valencia verliest zijn tweede plaats opnieuw aan Real Madrid.
Real Madrid haalde het relatief eenvoudig op het veld van Racing Santander.  De Madrilenen kwamen zonder al te veel moeite op een comfortabele 0-3 voorsprong.  In het slotkwartier kwam Racing nog verrassend terug tot 2-3, dankzij twee treffers van Matabuena.  Daar bleef het echter bij.  De ploeg uit Santander doet zo een heel slechte zaak in de degradatiestrijd.  Als 17e hebben ze nog maar één puntje voorsprong op Alavés. Real heeft zijn lot in eigen handen en kan zich mits een zes op zes of verder puntenverlies van Valencia verzekeren van een rechtstreeks ticket voor de Champions League.

Osasuna blijft het uitstekend doen.  De ploeg uit Pamplona won met het kleinste verschil op het veld van Atlético Madrid en staat zo heel dicht bij een historische deelname aan de (voorronde van de) Champions League.  Atlético grijpt nog maar eens naast Europees voetbal en heeft er met andere woorden alweer een teleurstellend seizoen opzitten.

Sevilla pakte drie belangrijke punten in de strijd om Europees voetbal.  De Andalusiërs haalden het met 3-0 van Getafe.  Alle doelpunten vielen in de eerste helft.  Sevilla verwende zijn thuissupporters met uitstekend voetbal en een constant overwicht en lijkt zo een uitstekende voorbereiding af te werken richting de finale van de Uefa-beker.  Getafe mag ondanks een schitterend seizoen Europees voetbal vergeten.

Deportivo La Coruña behoudt een waterkansje op een Europees ticket.  De Galiciërs bevestigden hun goede uitreputatie met winst tegen Espanyol Barcelona.  De Catalanen kwamen nog op voorsprong vlak voor de rust, maar gaven in de tweede helft de winst uit handen.  De scheidsrechter stak de bezoekers overigens een handje toe door een doelpunt van Corominas af te keuren en in de slotfase Depor een vrije trap opnieuw te laten nemen, waarna Tristán de beslissende treffer kon scoren.  Espanyol zakt door deze bittere nederlaag opnieuw wat verder weg in het klassement en is nog niet zeker van het behoud.

Villarreal concentreert zich op een ticket voor de Intertoto.  Het team van Pellegrini won met 2-1 van Málaga, dat al zeker was van degradatie.  Alle doelpunten vielen in het eerste kwart van de wedstrijd.  Villarreal profiteert van de nederlagen van Getafe en Atlético om zich op de achtste plek te nestelen.  Málaga heeft nog twee wedstrijden om in schoonheid afscheid te nemen van de Primera División.

Alavés behaalde een levensbelangrijke overwinning tegen degradatieconcurrent Real Betis.  De bezoekers leverden een belabberde prestatie en konden dan ook geen aanspraak maken op puntenwinst.  Alavés haalde het verdiend en doet een uitstekende zaak in het klassement.  De Basken naderen tot op één puntje van Racing en behouden uitzicht op het behoud.  Betis zakt weg naar een gedeelde 15e plek, met slechts twee punten voorsprong op Alavés.

Athletic zette een grote stap richting de redding.  De Basken haalden het met het kleinste verschil van een uitgeblust Real Zaragoza.  Het was Yeste die voor het belangrijke doelpunt zorgde voor de Basken.  Athletic neemt opnieuw wat meer afstand van de degradatieplaatsen, maar met drie punten blijft de voorsprong beperkt.

Real Sociedad verloor in extremis twee dure punten op het veld van Cádiz.  De bezoekers kwamen nochtans 0-2 voor, maar slikten in blessuretijd een zure gelijkmaker.  Dankzij een strafschop die er geen was, pakte Cádiz toch nog een puntje.  De redding lijkt echter heel veraf voor de promovendus, die vier punten achterstand heeft op Racing Santander.  Ook Real Sociedad is nog niet van de degradatiezorgen verlost.