De tactiek van Luciano Moggi

Jeroen Kins
| 0 reacties
De tactiek van Luciano Moggi
Foto: © SC

Luciano Moggi, voormalig directeur van Juventus, blijkt een heel corruptienetwerk te leiden. Die corruptie diende om Juventus te laten winnen en om er zelf beter van te worden. Drie gerechtelijke onderzoeken en honderdduizend afgeluisterde telefoongesprekken maakten dat duidelijk.
 
Tenminste zes scheidsrechters en vier assistenten zouden Juventus systematisch bevoordeeld hebben. Niet alleen door dubieuze beslissingen in de matchen van de Oude Dame, maar ook deelden ze overvloedig kaarten uit aan de toekomstige tegenstanders. In het seizoen 2004-05 zou het gaan om 18 vervalste wedstrijden.
 
Moggi stond daarvoor in contact met twee ‘helpende’ functionarissen, die de wekelijkse benoemingen van de scheidsrechters regelden. Zij merkten de plastieken balletjes waar de naam van de scheidsrechter uit komt, zodat die op de tast herkend konden worden.
 
Ook in de bond had hij zijn connecties. De secretaresse werd beloond met promotie en een job voor haar dochter. Ook de door het lobbyen van Moggi gekozen bondsvoorzitter Carraro liet de verdenkingen aan het adres van Juventus aan zich voorbij gaan. Zelfs toen de rechtbank van Turijn afdrukken van bezwarende telefoongesprekken doorstuurde naar de bond, ondernam hij geen actie. Het schandaal barstte bijgevolg pas los toen het dossier uitlekte bij de pers.
 
Zelfs de journalisten zijn niet onschuldig. Zij hielden op vraag van Moggi de fouten van de scheidsrechter uit beeld. Daarvoor was er een wekelijks overleg met Moggi. Eén van de journalisten kreeg daarvoor een Rolex horloge ter waarde van 40000 euro.
 
Op vraag van de minister van binnenlandse zaken Pisanu zorgde Luciano Moggi er voor dat de favoriete club van de minister, Torres Sasari, niet degradeerde. In ruil verkreeg Juventus dat de speeldag vlak na het overlijden van de paus niet werd uitgesteld, omdat de ploeg uit Turijn die speeldag tegen een door schorsingen en blessures verzwakt Fiorentina moest spelen.
 
Minister van Economische Zaken Siniscalco is ook al niet zuiver op de graat. Hij promoveerde een vriend van Moggi naar een hoge functie in de fiscale research. Tegenprestatie was dat de zoontjes van de minister mee op zomerkamp mochten met Juve.
 
Niet alleen Juve werd bevoordeeld, ook bevriende ploegen als Lazio, Fiorentina en Messina profiteerden mee. Ook de spelers en trainers van GEA world van zoon Alessandro hadden er baat bij. GEA dreigde met de naam Luciano Moggi om spelers hun zaakwaarnemers te doen verlaten. De naam van het bedrijf was echter al snel zo slecht dat Bayernmanager Rummenige het bedrijf maanden geleden al als een maffiabende omschreef.
 
Eén scheidsrechter durfde het aan Reggina te laten winnen van Juventus Turijn. Paparesta werd daarop bedreigd en opgesloten in de kleedkamer. Hij meldde het niet aan de disciplinaire commissie uit angst voor het Moggi-netwerk. Zelfs Pierluigi Collina moest soms genoegen nemen met minder belangrijke wedstrijden omdat Moggi hem niet helemaal vertrouwde.
 
Spelers die geen transfers voor rekening van GEA wilden doen moesten niet meer rekenen op een nationale selectie. Ook trainer Zdenek Zdeman heeft nooit meer een topclub kunnen leiden. ‘Iedereen wist het, maar niemand zei het. Ik hield ook maar liever mijn mond, want zodra ik iets zei, zou ik gestraft worden,’ aldus Francesco Totti.
 
Al in 1979, toen Moggi nog in de Serie D voetbalde, kon je Moggi voor de wedstrijd regelmatig zien bij scheids- of grensrechters. Ook zou hij toen hij nog bij Torino zat, scheidsrechters van callgirls hebben voorzien.
 
Luciano Moggi probeert momenteel zo veel mogelijk mensen in zijn val mee te sleuren. Vooral op AC Milan en Berlusconi heeft hij het gemunt. Velen vrezen dat de rechtszaak zo lang zal worden gerokken, dat de zaak verjaard zal zijn vooraleer de uitspraak valt.
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties