Brann Bergen verstevigt leiderspositie

viki meeuwis

Tijdens het Pinksterweekend stond de elfde speeldag van de Tippeligaen op het programma. De topper waar naar uitgekeken werd was Rosenborg tegen leider Brann. Die andere titelkandidaat, Lillestrøm, speelde uit bij Tromsø, een op papier makkelijke wedstrijd, die net iets anders uitdraaide dan verwacht. Landskampioen Vålerenga speelde dan weer uit in het Nadderud Stadion tegen Stabæk en aangezien het daar al twaalf jaar geen goal meer kon maken, wist de ploeg van trainer Rekdal wat hen te doen stond.

Rosenborg – Brann: 0-0
Het duel van maandag eindigde in een scoreloze 0-0. Rosenborg was de beste ploeg gedurende het grootste gedeelte van de wedstrijd. Toch was het aanvoerder Martin Andresen die het dichtst bij een doelpunt kwam vijf minuten voor het einde van de wedstrijd.
De thuisploeg was erop gebrand om te bewijzen dat de slechte start eerder dit seizoen niet representatief is voor de capaciteit in de groep. Aangevoerd door Roar Strand en veteraan Ørjan Berg, verpletterde Rosenborg de huidige leider in de Tippeligaen, Brann. Toch slaagde de club uit Rosenborg er niet in om te doen wat in voetbal erg belangrijk is; doelpunten maken. Nochtans kregen ze daartoe vooral in de eerste helft behoorlijk wat kansen. De eerste kans was voor Brann, via Robbie Winters. Keeper Hirschfeld moest zich strekken om bij de bal te kunnen maar slaagde daar toch in. Op het kwartier kreeg Frode Johnsen de bal op 11 meter van het doel en haalde knalhard uit maar keeper Håkon Opdal kon redding brengen. Ook Storflor die in de rebound probeerde geraakte niet voorbij Opdal. Vijf minuten later een inworp die bij Johnsen terecht kwam op een acht meter van de goal, zijn treffer kwam echter in het zijnet terecht. Op het half uur kwam er nog een kans voor Brann. Bengt Sæternes kreeg een bal toegespeeld via Petter Vaagan Moen en kopte op doel maar de bal ging het zijnet in.

Tromsø – Lillestrøm: 1-0
Het duurde tot een kwartier voor het einde vooraleer het bevrijdende doelpunt viel voor Tromsø. De beste man op het veld, Patrice Bernier, kwam opzetten en kon de bal naar Hans Åge Yndestad spelen die Ole Martin Årst kon bereiken. Årst had de bal maar binnen te koppen en deed dat ook. Lillestrøm kon enkele mindere kansen versieren maar toch was het Tromsø dat het spelverloop gedomineerd had. Het was duidelijk dat de thuisploeg zich herpakt had na de 5-3 nederlaag van vorige week tegen Fredrikstad.

Ham-Kam – Molde: 1-2
Debutant Pape Pate Diouf lag aan de basis van de twee doelpunten waardoor Molde de overwinning behaalde uit bij Ham-Kam op Briskeby. De 20-jarige spits van Senegal was een dag voor de wedstrijd speelgerechtigd verklaard en dat was nodig ook omdat Rob Friend en Konate ontbraken. Ham-Kam begon nochtans niet slecht aan de wedstrijd. Aangevoerd door Oluwasegun Abiodun jaagde de thuisploeg gedurende grote delen van de eerste helft. Al na een kwartier kon diezelfde Abiodun de openingstreffer scoren. Molde liet zich echter niet kennen en op het half uur konden ze voor een tegenprik zorgen. Petter Rudi (ex- AA Gent) kon Diouf vrijspelen die oog in oog met keeper Rønningen kwam te staan. De nieuwe aanwinst aarzelde niet en kon de bal vanop korte afstand binnenwerken. Hierna nam Molde de touwtjes in handen en was de beste ploeg in de tweede helft. In de 73e minuut speelde Kallio de bal naar Diouf die de bal de tweede keer in het doel knalde.
Tegen het einde van de wedstrijd kwam Molde nog dicht bij de 3-1 wederom via Diouf die vanop zestien meter schoot maar de bal ging net naast.

Odd Grenland – Fredrikstad: 3-3
Bij de pauze stond Odd met 3-0 aan de leiding dankzij goed spel, vlotte combinaties en goede afwerking voor doel. De tweede helft was de ploeg nog slechts een schim van zichzelf, voor de onbeweegelijke verdediging bij Odd. De thuisploeg had te kampen met de nodige blessures. De beste man in de verdediging Pelle Nilsson, blesseerde zich tijdens de opwarming. Hij werd vervangen door Torjus Hansén, die al vroeg in de wedstrijd ook geblesseerd uitviel. Fredrikstad opende de wedstrijd goed en gedurende een half uur konden ze druk uitoefenen. Daarna nam Odd het spel over. Fernando De Ornelas kon op het half uur het eerste doelpunt maken. Net voor het einde van de eerste helft kwam het via Chris Joyce en Rajo Piroja via een owngoal nog op 3-0 te staan. Dat leek een comfortabele positie tijdens de rust. Net iets te comfortabel waarschijnlijk.

Na de pauze kon Mihaly Toth in de 50e minuut een tegengoal scoren. John Anders Bjørkøy kon via een strafschop er 3-2 van maken na hands van Kononen. Simen Brenne kon vanop 14 meter de 3-3 binnenwerken.

Sandefjord – Start: 1-1
Sandefjord begon het beste aan de match zonder echt kansen te kunnen afdwingen. In de tweede helft kon Start beter in de wedstrijd komen. Zowel Andreas Tegström en Tommy Knarvik hadden de thuisploeg een doelpunt kunnen bezorgen maar bij geen van beide deugde de afwerking. In de toegevoegde tijd in de eerste helft had Fredrik Strømstad moeten scoren voor Start maar zijn schot was net iets te hard waardoor het net over de dwarslat heen ging. Beide ploegen gingen dan ook met een brilscore de rust in.

In de 67e minuut viel het eerste doelpunt. De keeper van Start, Kenneth Høie kwam een beetje te ver uit zijn doel gelopen, kon de bal opvangen maar wel in de eigen zestien meter, hij kreeg geen geel maar het werd wel een vrije trap voor Sandefjord in de zestien meter. Tommy Knarvik schoot de bal makkelijk binnen. De voorsprong duurde echter niet lang, acht minuten om precies te zijn. Start verving Strømstad door Stefan Bärlin. Al bij het eerste contact met de bal zorgde de Zweed voor een goede actie. Hij gaf een goede pass naar Alex Valencia die niet aarzelde en de bal in doel schoot. Na de gelijkmaker ging het een beetje over en weer aan beide kanten.

Lyn – Viking: 0-0
Na een trage start nam Lyn de leiding en liet Viking met periodes alle hoeken van het veld zien. De thuisploeg had de beste mogelijkheden. Na 12 minuten al kreeg Lars-Kristian Eriksen de eerste echt kans maar zijn schot kwam op de paal terecht.
Espen Hoff was de meest gevaarlijke offensieve speler bij Lyn. Twee keer kwam hij alleen tegenover keeper Anthony Basso te staat maar beide keren kon de keeper zijn net schoon houden. Basso was trouwens de enige speler bij Viking die goed speelde, de rest van de ploeg kwam vrij zwak en tam voor de dag. Ook Alexander Ødegaard, die ondanks protest van de clubleiding, toch met een knieblessure het veld op kwam, was duidelijk niet in zijn beste doen.
Na de pauze leek Viking zich te herpakken en nam het spel geleidelijk aan over. De bezoekers konden nooit echt een vuist maken en tot echte doelkansen kwam het nooit. Afgaande op de eerste helft zou winst voor Lyn verdiend zijn maar het grote probleem voor de ploeg zit het in de aanval. Noch Jo Tessem, noch Magnus Powell waren echt gevaarlijk voor de verdediging van Viking en over het algemeen te laks en te traag.

Dinsdagavond werd de laatste wedstrijd van de elfde speeldag afgewerkt

Stabæk – Vålerenga: 2-2
Het was geleden van april 1995, toen Stabæk voor de eerste keer in de hoogste klasse speelde, dat Vålerenga kon scoren in het Nadderud Stadion. Gedurende de eerste 45 minuten leek het alsof de bezoekende ploeg ook nu weer zonder goal naar huis zou gaan. Stabæk domineerde de eerste helft en vooral Veigar Pall Gunnarsson was de man op het veld. Een kwartier voor het einde van de eerste helft was het Gunnarsson die voor het eerste doelpunt zorgde.

Tijdens de pauze moet trainer Rekdal zijn ploeg op zijn typische manier eens goed onder handen genomen hebben want na de rust stond er een heel andere ploeg op het veld in Nadderud. Rekdal haalde Freddy Dos Santos en Morten Berre eraf en bracht Ardian Gashi en Magne Hoset in de ploeg. Met amper vijf minuten gespeeld kreeg Tore Andre Flo de bal te pakken en kon vanop zestien meter de bal vlot tegen de netten werken. Zo stond de stand terug gelijk. Twintig minuten in de tweede helft kon Bjørnar Holmvik zijn eerste van het seizoen op het bord zetten waardoor Stabæk terug aan de leiding kwam. Maar het zou uiteindelijk de avond van Flo worden. Flonaldo, zoals hij in de Noorse pers genoemd wordt, heeft sinds 1997, toen hij bij Brann speelde, geen goal meer gemaakt in de Noorse eerste klasse. Keeper Jon Knudsen met een slechte uitworp waar Flo dankbaar gebruik van maakte om de bal in de 71e minuut in doel te werken.
VÃ¥lerenga bleef jagen op de winning goal maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een gelijkspel. Toch was trainer Rekdal tevreden na de wedstrijd, vooral over het feit dat spits Flo eindelijk terug de weg naar de netten heeft weten te vinden.