Van Nistelrooy viert eerste treffer voor Real

Harald Berings

Zowel Real Madrid als FC Barcelona kozen ervoor om zich in de Verenigde Staten voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Naast de vele publiciteitstunts was er ook plaats voor enkele oefenwedstrijden.

De Madrilenen werkte gisteren de laatste van een reeks vriendschappelijke duels af tegen Real Salt Lake. Fabio Capello liet dezelfde elf opdraven als in de meeste voorgaande wedstrijden, met Fabio Cannavaro en Sergio Ramos in het hart van de verdediging. Voorin kreeg aanwinst Ruud van Nistelrooy het gezelschap van Raùl Gonzalez en Antonio Cassano. De 45.000 toeschouwers in het Rice Eccles Stadium zagen hoe de 30-jarige Nederlander enkele vlotte combinaties opzette met zijn Italiaanse spitsbroeder. Desondanks kon Real weinig kansen creëren en was het de thuisploeg die de grootste kans kreeg in de eerste helft, wanneer Michel Salgado een kopbal van Jason Kreis maar net voor de doellijn kon wegtikken.

Net voor de rust werd Cassano in de zestien onderuit gehaald en kreeg Real een strafschop. Normaal gesproken vormen die de verantwoordelijkheid voor aanvoerder Raùl, maar die liet de elfmeter graag over aan Van Nistelrooy, die het geschenk dankbaar in ontvangst nam. Voor de Nederlander was het meteen zijn allereerste doelpunt in het shirt van de Koninklijke. Na de pauze liet Capello Robinho Souza voor het eerst opdraven. De Braziliaan was er duidelijk op gebrand om de Italiaan ervan te overtuigen dat hij een basisplaats verdiende en met enkele perfect uitgevoerde scharen en een mooi doelpunt wekte hij in ieder geval een uitstekende indruk. Na de rode kaart voor Atiba Harris verwaterde de wedstrijd en kon Real de 2-0 voorsprong moeiteloos vasthouden.

Ook aartsrivaal Barcelona sloot de USA-Tour winnend af. Zij speelde hun slotwedstrijd tegen de New York Red Bulls, maar die bleken geen partij voor de miljoenenformatie van Frank Rijkaard. Hoewel de Franse veteraan Youri Djorkaeff een strafschopdoelpunt van Ronaldinho nog ongedaan kon maken, breidde Barça in de tweede helft de voorsprong uit. Het was opnieuw Ronaldinho die de Azulgrañas na een mooie actie van Lionel Messi aan de leiding trapte. Na enkele wissels mochten ook Gianluca Zambrotta en Lilian Thuram hun debuut maken bij de Catalanen, die na doelpunten van Messi en de teruggekeerde Javier Saviola de score uitbreidden tot 1-4. Voor El Conejito, de vorige twee seizoen uitgeleend aan Monaco en Sevilla, was het al de tweede treffer op deze rondreis.