Vindt Newcastle aansluiting bij de top?

Kevin Pieters
| 0 reacties
Vindt Newcastle aansluiting bij de top?
Foto: © SC

Algemeen
    
Het seizoen 05/06 was alles behalve een succesvol seizoen voor Newcastle.  Na de winterstop werd manager Glenn Roeder aangetrokken die de opdracht kreeg om de schade te beperken. De Magpies verkeerden rond februari in de gevarenzone van het klassement op een schandelijke 15de plaats.  De nieuwe trainer zorgde voor een ommekeer.  Newcastle wist nog 33 punten uit de laatste 16 wedstrijden te halen en eindigde op plaats 7, die uitzicht gaf op deelname aan de Intertoto.  En wat valt er dit jaar te verwachten op St James?
 
Manager Roeder zal op het elan van vorig seizoen willen verder bouwen. Deelname aan de Intertoto en het behalen van het begeerde Uefa-ticket, kon het kleurloos seizoen van vorig jaar enigszins doen vergeten.  De Magpies trokken het Noorse Lillestrom en speelden thuis slechts 1-1 gelijk.  Een rampscenario was in de maak.  Maar in de terugwedstrijd te Oslo werden de Noren overklast met 3-0 cijfers.  Deelname aan de voorrondes van de Uefa-cup was een feit.  FK Ventspils werd op eigen veld met het kleinste verschil verslagen waardoor Newcastle de tweede voorronde zou moeten overleven.
 
Newcastle heeft zeker een solide kern met enkele sterkhouders.  Newcastle moet het vooral hebben van hun middenvelders.  Veel wordt dit seizoen verwacht van Chelsea-winger Damien Duff (foto) die sinds kort de Magpies vervoegde.  Ook Kieron Dyer en het jonge talent James Milner kunnen het de tegenstander behoorlijk lastig maken.  Norberto Solano, de Turk Emre en Scott Parker mogen mee in rekening gebracht worden in dit sterke middenveld.  De verdediging rust op een sterke Titus Bramble die in de tweede voorronde van de Uefa-cup voor de overwinning tegen FK Ventspils zorgde.
 
Waar ligt de valkuil dit seizoen voor Newcastle?  Vooral de voorste linie zou mogelijks roet in het eten strooien voor manager Roeder.  Naast Michael Owen, blessuregevoelig, en Ameobi (foto) lijkt Newcastle over weinig waardige vervangers te beschikken.  De Spanjaard Albert Luque, die ooit nog het mooie weer maakte voor Deportivo, blijkt voorlopig weinig te kunnen betekenen voor de Magpies.  Met slechts 1 goal in zes wedstrijden en acht invalbeurten, lijkt Roeder naar alternatieven te moeten zoeken.  Het doelpuntensaldo vorig seizoen (+5) geeft statistisch de indruk dat het scorend vermogen niet ver boven het incasserend vermogen van Newcastle ligt.  Zowel in de Uefa-campagne als in de Premiership zou dit de Magpies zuur kunnen opbreken.

Ambities
 
Supporters, maar ook de ambitieuze manager Roeder, hopen opnieuw aansluiting met de top 5 te bereiken in de nationale competitie.  Wat de FA Cup betreft leek Newcastle vorig jaar mogelijks voor een verrassing te zorgen, maar dat was buiten Chelsea gerekend (1-0 verlies in de zesde ronde). Een evenaring is dit jaar zeker in de maak.  Op Europees vlak staat Newcastle al met één voet in de eerste ronde van de Uefa-cup.  Roeder zal niet met minder dan de groepsfase tevreden kunnen zijn.  Of Newcastle de groepsfase zal overleven is de grote hamvraag.
 
Een top 5 plaats lijkt, ons inziens, het maximaal haalbare voor Newcastle op dit moment.  Een 7de plaats lijkt het meest realistische.  Het tekort aan aanvallers zal grotendeels moeten worden opgevangen door een aanvallend ingesteld middenveld, waardoor de verdediging mogelijks zwaar onder druk kan komen te staan tegen gelijkwaardige tegenstanders. 

Transfers

Weinig transfernieuws op St James’ Park.  Belangrijkste aanwinst is Chelsea-winger Duff.  Hij zal voor de aanvallende impulsen moeten zorgen op de linkerflank.  Belangrijkste vertrekker is Lee Bowyer, die een teleurstellend seizoen achter de rug heeft en West Ham Utd heeft vervoegd.  Ook aanvaller Michael Chopra verliet de Magpies voor Cardiff City en Faye Amdy zocht zijn heil bij Charlton. Newcastle komt zeker niet verzwakt uit de zomerstop, maar over een versterking kan evenmin gesproken worden.
 
Trainer Roeder zou nog graag enkele transfers verwezenlijkt zien.  Onder andere Thomas Gravesen (Real Madrid) en Empoli-spits Tavano staan op het verlanglijstje van de trainer.  Obafemi Martins, de Inter-spits, zou de mogelijke oplossing zijn voor het aanvallend probleem, maar tot op heden zijn er nog geen akkoorden in de maak voor bovengenoemde spelers.  Dat James Milner Newcastle niet mag verlaten, is duidelijk gecommuniceerd naar geïnteresseerde clubs. Marseille aast op verdediger Boumsong, maar wacht op duidelijkheid in verband met de toekomst van hun sterspeler Ribéry.
 
Voorbereiding
 
Naast de Intertoto-resultaten hebben de Magpies drie oefenwedstrijden afgewerkt.  Op Norwich City werd met 2-1 gewonnen.  Thuis was het Nederlands kampioen PSV té sterk  en verloren de Magpies met 2-3.  Het Spaanse Villareal wist op St James’ Park een 3-3 uit de brand te slepen.  Man in vorm tijdens de voorbereiding was spits Ameobi.
 
Voorspelling
 
Premiership: 7de plaats
Uefa-cup: groepsfase
FA: zesde ronde
League Cup: kwartfinale
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties