Barcelona vernedert Bayern München

Bjorn Quide

Gisteren werd in Barcelona gespeeld voor de 41ste Joan Gamper Trophy, genoemd naar de man die aan de basis stond van FC Barcelona. Het werd een duel tussen twee Europese grootmachten. Barcelona had Duits kampioen Bayern München uitgenodigd.

In Spanje moet de competitie nog op gang gefloten worden, maar gisteren zakten 77.662 nieuwsgierigen af naar Camp Nou. Zij wilden weten of hun Europees kampioen klaar is om dit seizoen opnieuw te schitteren. De Catalanen stelden echter niet teleur.

In Duitsland is de competitie wel al van start gegaan. Hierdoor liet Felix Magath basisspelers Lahm, Schweinsteiger, Makaay en Santa Cruz rusten. Lucio en Owen Hargreaves waren in München achter gebleven, zij hebben griep. Als vervangers kwamen Ali Karimi, Julio dos Santos, Claudio Pizarro en Lukas Podolski aan de aftrap.

Bayern München was in de beginfase de betere ploeg. Pizarro trapte net voorlangs en Podolski maakte zich terecht boos na een duel met Barca-keeper Victor Valdes in het strafschopgebied. Halfweg de eerste helft schakelde Barcelona dan een versnelling hoger. Messi en Ronaldinho kregen enkele kleine kansen, waarna Ronaldinho bewees aan de Barca-aanhang dat hij nog steeds beschikt over een fluwelen traptechniek. Op het half uur krulde hij een vrije trap fantastisch in de bovenhoek en liet doelman Kahn geen schijn van een kans. Twee minuten later duwde Eto'o de 2-0 in de rebound binnen, na alweer een schot van Ronaldinho. Vlak voor rust mocht Eto'o zijn tweede van de avond maken. Hij werd bediend door Hummels die de bal te kort terugspeelde op doelman Oliver Kahn.

In de tweede helft stonden voor Barcelona liefst elf andere spelers op het veld. Dat Frank Rijkaard beschikt over genoeg talent om twee volwaardige teams op te stellen werd snel duidelijk. Ludovic Guily mocht al na 7 minuten alleen op doelman Kahn af en speelde Saviola aan die makkelijk kon afwerken. Nadien kreeg Bayern wel nog enkele kansen, maar ze kregen geen eerredder meer op het scorebord. Het bleef dus bij 4-0 voor de Catalanen. Bayern mag dus hopen dat het donderdag bij de loting voor de groepsfasen van de Champions League niet in dezelfde groep terecht komt als FC Barcelona.

Bij Bayern München speelde onze landgenoot Daniel van Buyten de hele wedstrijd. Hij beleefde wel geen al te prettige avond in de verdediging van de Duitse titelhouder. [AN]