Brann blijft aan de leiding

viki meeuwis

Zondag stonden er zes wedstrijden van de 18e speeldag op het programma in de Noorse Tippeligaen. Daarin nam leider Brann het op tegen hekkensluiter Molde. Achtervolger Lillestrøm kreeg Ham-Kam op bezoek. Ik Start, tegenstander van Ajax in de UEFA-beker, moest naar Fredrikstad.

Brann – Molde: 2-1
Na een schitterende voorjaarsseizoen, vallen de prestaties van Brann na de zomerstop wat tegen. Ze hebben al drie wedstrijden op rij niet meer weten te winnen. Zondag namen ze het op tegen het veel geplaagde Molde. In de eerste helft was Brann vooral zwak. De spelers kwamen niet aan het niveau van de eerste ronde. Slechte passes en duels die niet gewonnen werden waren schering en inslag.
Molde wist in de eerste helft de druk hoog te houden en speelde met veel intensiteit. Hun verdediging werkte effectief en vooral Andreasson had een goede controle over een tamme Bengt Sæternes. Na 35 minuten werd Moldes arbeid beloond met toen Daniel Berg Hestad de bal, na een goede pass van Stian Ohr, in het doel van Brann wist te werken. Bij het einde van de eerste helft gingen de spelers van Brann met een fluitconcert van woedende toeschouwers de kleedkamer in.

Of het aan de reactie van het publiek lag, of aan de weloverwogen woorden van trainer Mons Ivar Mjelde, Brann speelde in ieder geval in de tweede helft stukken beter. Petter Vaagan Moen was een van de beste spelers op het veld en kon in de tweede helft voor de nodige problemen voor de verdedigers bij Molde zorgen. Na 56 minuten werden zijn pogingen met een doelpunt beloond. Vaagan Moen met een goede pass, die Robbie Winters mooi binnenkopte. In de 82e minuut wist Brann de overwinning binnen te halen. Sæternes was het laatst bij de bal en wist die mooi tussen de benen van keeper Larsen te spelen. Met deze overwinning weet Brann zijn leidersplaats te verstevigen, terwijl Molde de rode lantaarn nog wat langer vast houdt.

Viking - VÃ¥lerenga 1-2
VÃ¥lerenga kwam naar Viking met een nieuwe trainer en in slechte vorm terwijl Viking al heel het seizoen slechte prestaties neerzet. VÃ¥lerenga heeft nog maar vier keer op 28 wedstrijden kunnen winnen in Stavanger. Na het aftreden van Kjetil Rekdal als hoofdtrainer nam assistent-coach Petter Myhre het roer over, voorlopig tot het einde van het seizoen. Aanvoerder Tom Henning Hovi had op zijn beurt zijn collega’s berispt omdat ze na de verloren bekerwedstrijd tegen Fredrikstad nog flink de bloemetjes waren gaan buitenzetten, iets wat voor de immer professionele Rekdal de druppel was die de emmer deed overlopen. Nadat dit schandaaltje de voorbije week breed werd uitgemeten in de pers was het zaak dat de ploeg zich herpakte.
Zoals zoveel keer dit jaar begon Viking het best en kwam ook op voorsprong. Dat gebeurde in de 24e minuut met een doelpunt van Peter Ijeh. De eerste helft werd grotendeels gedomineerd door Viking. De thuisploeg kreeg nog verschillende kansen om hun voorsprong te vergroten maar zoals zoveel keer dit seizoen slaagden ze daar niet in. VÃ¥lerenga van hun kant liet na de trainerswissel weinig positief zien. Slechte passes, slechte afwerking, weinig inzet, kortom een weinig fraai spektakel. Noch Christian Grindheim (een van de vrolijke stappers), noch oude rot Tore André Flo speelden een goede wedstrijd.

Na de pauze kondigde Petter Myhre aan dat het tij zou keren. Dat liet wel op zich wachten. Het was pas in de 68e minuut dat Jan Derek Sørensen op aangeven van Morten Berre de gelijkmaker kon binnenwerken. Het was wachten tot de 86e minuut vooraleer Freddy dos Santos de overwinning voor Vålerenga binnenhaalde. Voor Vålerenga zijn dit drie belangrijke punten, dit verlies duwt Viking verder richting degradatie.

Fredrikstad - Start 4-0
Voor de eerste keer in 22 wedstrijden slaagde Fredrikstad erin om de nul te houden in het eigen stadion, dankzij keeper Rami Shaaban, de Zweedse international.
Bij Fredrikstad lieten verschillende spelers zich in positieve zin opmerken, waaronder John Anders Bjørkøy, die betrokken was bij de drie eerste doelpunten. In de zevende minuut kon Elyounossi de eerste goal maken na een actie van Ramberg en een perfecte pass van Bjørkøy. Vlak voor het einde van de eerste helft kon Bjørkøy de 2-0 vastleggen na een strafschop.
Na de rust duurde het welgeteld 2 minuten voor Bjørkøy de 3-0 met een kopbal recht in de kruising werken. Zes minuten van het einde kon Raymond Kvisvik met een strafschop het eindresultaat op 4-0 brengen.

Lyn - Sandefjord 2-0
Sandefjord heeft dit seizoen, hun debuut in de Tippeligaen, al een goede indruk nagelaten maar het is vooral thuis dat ze de beste resultaten neerzetten.
Na een wat slome start kreeg Lyn toch tempo in de wedstrijd kon Espen Hoff in de 34e minuut de openingstreffer scoren. Lyn had daarvoor al drie, vier keer voor het doel van de bezoekers geweest, terwijl keeper Eddie Gustafsson werkloos moest toekijken in het doel van Lyn. Na de rust kwam spits Brian Waltrip dicht bij de gelijkmaker, hij kreeg de bal voorbij de verdediging van Lyn maar de poging eindigde op de dwarslat. In plaats daarvan was het Tomasz Sokolowski die vanop 20 meter de overwinning in het voordeel van Lyn besliste.

Odd Grenland - Tromsø 3-2
Het zag er lange tijd naar uit dat Tromsø zijn eerste zege in Skien te pakken had. De jongens van Steinar Nilsen kwamen op het half uur voorsprong via een goal van Håkonsen en konden die voorsprong behouden tot de 72e minuut. Dan kon Pelle Nilsson de gelijkmaker scoren en dat veranderde het karakter van de wedstrijd totaal. Na dat doelpunt voerden beide ploegen een belangrijke verandering door. Nilsson schoof op van het middenveld naar de spits terwijl Strand er bij Tromsø uit ging en Sigurd Rushfeldt hem verving. Vijf minuten later slaagde Nilsson erin om zijn bewakers te verschalken en kon zijn tweede van de dag binnenwerken. In de 82e minuut kon Ali Gerba vanop 30 meter met een vrije trap het derde doelpunt voor Odd scoren. Enkele minuten later kon Tromsø de stand tot 3-2 reduceren via Yndestad maar konden niet verhinderen dat ze na een langdurige voorsprong uiteindelijk toch de leiding en de overwinning uit handen gaven.

Lillestrøm – Ham-Kam: 3-1
De thuisploeg won vediend van Ham-Kam tijdens een wedstrijd met druilerig week maar vooral veel inzet van Lillestrøm.
Het was wachten tot na het half uur vooraleer Lillestrøm op gang kwam. In de 35e minuut begon het te stortregenen en vanaf toen begon de thuisploeg beter te spelen en kwamen de kansen. Vlak voor de pauze kon Sundgot scoren. Koren met een vrije trap richting doel, keeper Rønningen ving die goed op maar zijn retour was slecht. Sundgot stond op de loer en  kon de bal in de rebound alsnog binnen krijgen.

De eerste kans voor Kamma kwam er na de rust. Pasoja met een schot vanop de corner maar de bal ging niet in doel. Mifsud werd kort daarop goed vrijegespeeld door Riise en kon de bal makkelijk in doel werken. Vijf minuten later kon Øren scoren voor Ham-Kam via een kopbal. Op het uur kwam Ham-Kam nog dicht bij de gelijkmaker via Corrales maar de bal kwam op de dwarslat terecht. Het was daarentegen Robert Koren die voor Lillestrøm de eindoverwinning binnen haalde.

Vanavond om 19:00u wordt de partij tussen Rosenborg en Stabæk gespeeld.