AZ moeizaam naar groepsfase

Dirk Pieters

Ook het Nederlandse AZ heeft zich weten te plaatsen voor de groepsfase van de Uefa-beker. De Alkmaarders speelden 1-1 gelijk tegen Kayserispor, maar door de 3-2 thuisoverwinning uit de heenwedstrijd plaatste het zich toch.

De ploeg van trainer Louis van Gaal begon zwak aan de wedstrijd en kwam al na elf minuten op achterstand. Het was Gökhan Unal die er met het hoofd 1-0 van maakte. De Turkse ploeg geloofde in een overwinning en bleef gedurende de gehele eerste helft baas. De thuisploeg kreeg nog verschillende kansen, na geklungel in de defensie, maar vergat deze af te maken.

In de tweede helft kwamen de Alkmaarders sterker voor de dag en kwam het met momenten goed opzetten. Tien minuten na kreeg AZ twee kansen. Eerst schoot Shota Arveladze nog op het doelhout, maar even later was het toch raak. Tayfun Cora werkte, onder druk van Moussa Dembele, de bal in het eigen doel.

Het is het derde achtereenvolgende seizoen dat AZ de groepsfase van de Uefa-beker bereikt. Kayserispor speelde in de beide partijen zeer verdienstelijk, maar het kwam net iets te kort op beslissende fasen. [AN]