Analyse Barça opnieuw alleen leider

Tonnelier Caroline
Barça opnieuw alleen leider

Na zes speeldagen is het alweer zover.  FC Barcelona staat na winst tegen Sevilla alleen aan de kop van de rangschikking van de Primera División.  Valencia leed zijn eerste nederlaag van het seizoen en volgt, samen met Atlético Madrid, op drie punten.  Sevilla en Real Madrid vervolledigen de top-vijf.  Onderaan het klassement deed Athletic een goede zaak door zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken.

Landskampioen FC Barcelona deed dit weekend een uitstekende zaak.  Het haalde het in de topper tegen Sevilla met 3-1.  In een aantrekkelijke wedstrijd legde Ronaldinho met twee doelpunten in de eerste helft de criticasters het zwijgen op.  Intussen was al een doelpunt van Sevilla afgekeurd.  Met een 2-1 ruststand volgde nog een spannende tweede helft, tot Messi in de 82e minuut de bevrijdende 3-1 op het bord zette.  Sevilla blijft zo op twaalf punten steken, terwijl Barcelona de enige ploeg is die nog niet verloren heeft.

Co-leider Valencia liet het dit weekend afweten op het veld van Celta de Vigo.  Na een tegenvallende prestatie ging de ploeg uit de appelsienenstad met 3-2 onderuit.  Celta daarentegen speelde een hoopgevende wedstrijd en pakte zijn eerste overwinning van het seizoen.  De Galiciërs rukken op die manier op naar de middenmoot.

Real Madrid zal volgend weekend met heel wat twijfels aan de aftrap van de klassieker tegen Barcelona staan.  De Koninklijke speelde een dramatische wedstrijd op het veld van Getafe en keerde met schaamrood op de wangen en een 1-0 nederlaag terug naar huis.  De score had beslist nog hoger kunnen oplopen.  Getafe miste immers nog een aantal kansen, terwijl Real Madrid pas in blessuretijd een eerste doelkans kreeg.  Het team van Capello zakt weg naar de vijfde plaats, met slechts één punt meer dan Getafe.

Stadsgenoot Atlético Madrid doet het dit seizoen tot nog toe beter dan zijn grote buur. Nochtans had Atlético het zaterdag niet makkelijk tegen het verrassend sterke Recreativo. De bezoekers kwamen iets na het uur zelfs op voorsprong.  Torres en Aguëro zetten de scheve situatie nog recht, al had de Argentijn daar wat hulp van de scheidsrechter voor nodig.  Het jonge talent scoorde de winnende treffer immers met de hand.  De drie punten waren wel voor Atlético, dat naast Valencia naar een gedeelde tweede plaats klimt.  Recreativo staat nog steeds op een knappe gedeelde zesde stek, op één puntje van Real Madrid.

Real Zaragoza doet het dit seizoen behoorlijk goed.  Op het veld van hekkensluiter Real Sociedad kwam het wel op achterstand, maar het Baskische feestje duurde slechts een paar minuten.  Na een rode kaart voor Rivas en een penaltytreffer van Diego Milito hingen de bordjes even later alweer gelijk.  Dankzij een tweede treffer van Diego Milito en één van Diogo was het Real Zaragoza dat met de drie punten ging lopen.  Het team van Victor Fernández staat intussen zesde, terwijl Real Sociedad troosteloos laatste blijft met één schamel puntje.

Na een behoorlijke competitiestart zakt nieuwkomer Gimnàstic steeds verder weg in de stand.  Tegenstander Athletic kwam al vroeg op voorsprong via een penaltydoelpunt.  Toen Ruz net voor het halfuur ook nog uitgesloten werd, zag het er heel benard uit voor de Catalanen.  Athletic liep nog uit tot 0-3, maar de thuisploeg kwam zowaar nog terug tot 2-3. Verder kwam Nàstic echter niet, zodat het intussen wegzakt naar een degradatieplaats. Athletic komt dankzij zijn eerste overwinning van het seizoen op gelijke hoogte van Racing en Espanyol.

Bij Villarreal loopt het dit seizoen voor geen meter.  El Submarino Amarillo slaagde er op eigen veld niet in afstand te nemen van Espanyol.  Riquelme en co vonden geen gaatje in de stevige Catalaanse muur en leken in de slotfase zelfs helemaal met lege handen achter te blijven.  Scheidsrechter Zamorano keurde echter een treffer van Pandiani af, zodat het bij een 0-0 gelijkspel bleef.  Villarreal staat nog net in de linkerkolom, Espanyol blijft onderaan het klassement hangen.

Bij Osasuna, vorig seizoen nog vierde, draait het ook nog steeds vierkant.  De ploeg uit Pamplona slaagde er voor eigen publiek niet in Racing Santander aan de kant te zetten.  Sterker nog, de bezoekers pakten hun eerste overwinning van het seizoen.  Daarvoor hadden ze wel een discutabele scheidsrechterlijke beslissing in de vorm van een penalty nodig.  Racing Santander doet zo een goede zaak in het klassement en klimt naar de 15e plek.

Real Mallorca behaalde zijn eerste uitoverwinning van het seizoen.  Slachtoffer was Levante. De ploeg uit de Balearen haalde het met het kleinste verschil dankzij Arango.  De middenvelder van Mallorca werkte daarmee de enige kans van zijn ploeg in de eerste helft en een van de schaarse kansen in deze tegenvallende wedstrijd af.  Real Mallorca komt dankzij deze zege op gelijke hoogte van Villarreal.  Levante blijft een wisselvallig parcours afleggen en staat één plaats en één punt lager.

De slotwedstrijd van de speeldag was die tussen Real Betis en Deportivo.  De bezoekers hadden lang de beste kansen en kwamen vroeg in de tweede helft op voorsprong via Arizmendi.  Toen Luis Filipe bij de bezoekers werd uitgesloten, nam Betis de overhand, maar de gelijkmaker bleef aanvankelijk uit.  Daarop was het wachten tot blessuretijd en een penaltytreffer van Robert.  Met deze puntendeling komt Deportivo op gelijke hoogte van Real Madrid.  Betis heeft aan één punt niet voldoende om weg te komen uit de degradatiezone en doet door de uitoverwinningen van Racing en Athletic een slechte zaak.