Twee fenomenen zijn niet meer

Twee fenomenen zijn niet meer
Foto: © SC

Deze week zijn twee fenomenen van het Belgische voetbal overleden. Zowel de Belleman van Club Brugge als Jeanke Photo van Anderlecht lieten het leven. Een klein portret van beide voetbaldieren. 

Vorig weekend overleed André Pilet uit Izenberge op 83-jarige leeftijd. Pilet was een monument op de tribunes van Club Brugge. De landbouwer was meer dan 40 jaar trouw op post. De laatste jaren werd Pilet vooral beroemd door de bellen die hij meebracht, naar eigen zeggen om de sfeer te bevorderen. Oorspronkelijk waren het er twee, later zes, de Belleman was geboren. 

Drie jaar geleden had Blue Army een gesprek met de kwieke man. Daarin vertelde hij vol trots over de vele memorabele verplaatsingen die hij meemaakte. Daarin uitte hij ook zijn onvoorwaardelijke liefde voor blauw-zwart. "Club is de grootste voldoening in mijn leven, mijn enige liefhebberij. In huis is alles zoveel mogelijk blauw-zwart. Iedereen weet dat ik wil begraven worden met een clubvlag op mijn kist en ééntje erin."

Ook Jean van Hauwermeiren, beter bekend als Jeanke Photo liet deze week het leven. De 79-jarige Anderlechtman was bekend als de man die op Anderlecht altijd alles fotografeerde. Hij was er al vele jaren kind aan huis, elke speler kende hem. In 1945 kreeg hij een fototoestel cadeau en daarmee fotografeerde hij meteen alle spelers van Anderlecht. De eerste was naar eigen zeggen doelman Rie Meert. Ondertussen maakte hij al zo'n half miljoen foto's. 

Voor Jean was Anderlecht meer dan een voetbalclub. In Sport/Voetbalmagazine vertelde hij dat hij al twee keer zijn leven te danken had aan de club. Een eerste keer redde Mike Verstraeten hem met mond-op-mondbeademing. Een tweede keer belde Franky Vercauteren net op tijd de ziekenwagen. De laatste wens van de man was om in 2008, op de honderdste verjaardag van de club, de dertigste landstitel te kunnen vieren. Dat werd hem jammer genoeg niet meer gegund. 

De redactie van Voetbalkrant betuigt de familie, vrienden en kennissen van deze twee voetbaldieren haar diepste medeleven.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties