Analyse Eindstrijd blijft spannend

Eindstrijd blijft spannend

Afgelopen week stond de voorlaatste speeldag in de Allsvenskan op het programma. Daarin konden beide titelkandidaten AIK en Elfsborg mits winst een goede zaak doen. Het zullen wel zenuwen geweest zijn maar net die twee ploegen geraakten niet verder dan een gelijkspel. Ook voor IFK Göteborg stond er veel op het spel, zij speelden uit bij Malmö. Indien ze wonnen konden ze nog kans maken op deelname aan de Royal League. Aan dit Scandinavische wintertornooi mogen enkel de vier eerste ploegen deelnemen.

Dinsdag 31 oktober
Hammarby – Gefle IF: 1-0
Het was een avond van afscheid nemen in het Söderstadion. In de laatste thuismatch namen zowel trainer Anders Linderoth als Pinones-Arce afscheid. Het was Pinones-Arce die het enige doelpunt wist te maken in de 76e minuut. Na de match werden beiden gehuldigd. “Ik wilde mijn tijd bij Hammarby precies zo afsluiten, met een doelpunt”, aldus een ontroerde Pinones-Arce tijdens de huldigingsceremonie.
Met deze zege staat Hammarby nu op de vierde plaats en maakt kans op deelname aan de Royal League. Volgende week spelen ze uit bij rode lantaarn Östers terwijl Gefle GAIS ontvangt.

GAIS – AIK: 0-0
AIK verknoeide hun kans om aan de leiding te gaan in de Allsvenskan. De match tegen GAIS, die geheel in de regen werd gespeeld, eindigde op een teleurstellende 0-0. Beide ploegen kregen nochtans goede kansen maar de keepers Daniel Örlund (AIK) en Dime Jankulovski (GAIS) zorgden voor uitstekende reddingsacties.
AIK wist gedurende grote delen van de wedstrijd te domineren en vooral in de eerste helft kwamen ze bij momenten gevaarlijk uit de hoek. Ook in de tweede helft was AIK het meest in balbezit maar kon GAIS af en toe uithalen. Miran Burgic schoot op de paal bij AIK en kort daarna volgende een doelpoging van Jonathan Berg die op de dwarslat eindigde.
Elfsborg blijft nu aan de leiding met slechts een puntje voorsprong. Zowel AIK als Elfsborg spelen hun laatste wedstrijd thuis. AIK ontvangt Malmö FF en Elfsborg krijgt Djurgården op bezoek. Het worden moeilijke wedstrijden voor beide ploegen want zowel Malmö als Djurgården maken nog kans op Royal League deelname.

Malmö FF – IFK Göteborg: 2-1
In het Malmö Stadion won Malmö met 2-1 van IKF Göteborg. Junior maakte beide doelpunten voor de thuisploeg met slechts vier minuten ertussen in de tweede helft. IFK zette druk voor doel en slaagde er alsnog in via Samuel Wowaoh de eer te redden in de 81e minuut.

Djurgården – Östers IF: 2-0
Öster blijft in de degradatiezone verkeren na het verlies uit bij Djurgården. Lance Davids wist te scoren in de 73e minuut en Mattias Jonson maakte het in de 83e minuut af na een corner.

Zondag 29 oktober
Örgryte - BK Häcken 1-1
In de toegevoegde tijd kon Robert Mambo-Mumba de stand op 1-1 brengen. Elias Storm had in de eerste helft kunnen scoren voor Örgryte. Dit betekent dat Örgryte de rode lantaarn blijft behouden en dat Häcken met 19 punten zich misschien nog kan redden in de Allsvenskan. In de laatste ronde moet Häcken het opnemen tegen Helsingborg dat in uitstekende vorm verkeert.

Helsingborgs IF – Elfsborg IF: 1-1
Titelkandidaat Elfsborg kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij Helsingborgs.
Ondanks het feit dat het veld in slechte staat verkeerde was dit toch een interessante wedstrijd met veel doelkansen. In de eerste helft wist Stefan Ishizaki goed te passen naar Andreas Augustsson die de bal makkelijk in doel werkte. Het doelpunt werd echter afgekeurd. Helsingborg kwam ook gevaarlijk uit de hoek in de eerste helft, vooral via Henke Larsson met een doelpoging in de 20e minuut.
Tegen het einde van de wedstrijd was het vooral Helsingborg dat het spel domineerde. Een inworp vanop links van Ishizaki kwam terecht bij Mathias Svensson die de 1-0 wist te versieren. Het antwoord van Helsingborg kwam vlug. Olivier Karekezi kwam vanop rechts opzetten en die schoot de bal mooi in de linkerhoek.
Een slecht resultaat voor Elfsborg dat de kans om de leiding te grijpen, net als AIK liet liggen.

Halmstad - Kalmar FF 0-1
Het was wederom Tobias Carlsson die Halmstad de das omdeed.
Net zoals vorig seizoen was het verdediger Carlsson die het enige doelpunt wist te scoren uit bij Halmstad. Die 1-0 zege voor Kalmar betekent dat er nog hoop is op Royal League deelname voor de ploeg uit Småland.