VÃ¥lerenga behaalt derde plaats

viki meeuwis

Gisterenavond werd de laatste speeldag in de Tippeligaen afgewerkt. Dat Rosenborg de titel al behaald had was duidelijk maar voor enkele ploegen stond er nog wat op het spel. Zo speelden Vålerenga en Lillestrøm voor de derde plaats en moesten Fredrikstad, Tromsø en Odd Grenland punten pakken om behoud in eerste klasse te verzekeren. Molde moest daar geen moeite meer voor doen, de club was al zeker van degradatie.

Fredrikstad – Rosenborg: 1-1
Fredrikstad moest ervoor gaan om degradatie te vermijden en dat deden ze. Fredrikstad was de betere ploeg ondanks het feit dat ze veel doelkansen lieten liggen. Rosenborg kwam tam en ongeïnspireerd voor de dag en kon niet meer dan een keer voor doel komen maar benutte die kans wel. Iversen kon na amper vijf minuten al scoren. Fredrikstad bleef aandringen maar moest wachten tot de 78e minuut vooraleer ze daarvoor beloond werden. De bal kwam na een corner op het hoofd van til Øyvind Hoås terecht die de bal makkelijk binnen werkte.

Lillestrøm – Lyn: 2-0
Lillestrøm won met 2-0 maar moest de derde plaats aan Vålerenga laten. Het was een gespannen wedstrijd waarbij de thuisploeg het meeste balbezit had maar Lyn wist zich uitstekend te verdedigen. Al na tien minuten moest middenvelder Steven Lustü van het veld met een blessure. Na 36 minuten viel het eerste doelpunt. Occean kon scoren na een pass van Robert Koren. Ook in de tweede helft was Lillestrøm de beste ploeg terwijl Lyn soms een ongeïnteresseerde indruk naliet. Het was dan ook verdiend dat Lillestrøm met 2-0 won. Ook de tweede goal kwam er op aangeven van Robert Koren en werd wederom door Occean tegen de netten gewerkt. Lillestrøm won maar eindigde desondanks op de vierde plaats. Vålerenga won namelijk ook en heeft een beter doelsaldo.

Vålerenga – Tromsø: 3-1
Al na tien minuten kon Ole Martin Årst zijn elfde doelpunt van het seizoen maken. Dat gebeurde na een counter die vanop links bij Yndestad begonnen was en die uiteindelijk bij Årst terecht kwam. Tromsø ging dus meteen aan de leiding maar het was de thuisploeg die de wedstrijd stuurde. Op het half uur kon Jan Derek Sørensen de gelijkmaker binnenwerken na een vrije trap. In het laatste kwartier leek het alsof er maar een ploeg op het veld stond. Tromsø kon het tempo dat Vålerenga oplegde niet volgen en het was uitsluitend aan doelman Ramovic te danken dat er niet meer doelpunten vielen in de eerste helft. In de 56e minuut kon Morten Berre scoren op aangeven van Allan Jepsen. Sigurd Rushfeldt probeerde nog een tegenprik maar die poging eindigde op de dwarslat. Vier minuten voor het einde kon Allan Jepsen de 3-1 op het scorebord zetten via een vrije trap. Uiteindelijk konden beide ploegen juichen, Vålerenga met de derde plaats na een bewogen seizoen en Tromsø omdat ze in eerste blijven. Voor Tom Henning Hovi was het meteen zijn laatste wedstrijd als profspeler. In totaal speelde hij 176 matchen in eerste klasse, bij Ham-Kam, Skeid en Vålerenga.

Start – Odd: 2-1
De beste speler bij Odd, Pelle Nilsson zorgde voor het dramatische hoogtepunt in de wedstrijd. Hij kopte een bal in eigen doel waardoor Start de wedstrijd won en Odd nu op play-offs is aangewezen om in eerste te kunnen blijven. Odd moet het dan opnemen tegen Bryne. Het zag er nochtans lange tijd goed uit voor de bezoekers die al na tien aan de leiding gingen via een goal van Sørensen.
Start begon het best aan de tweede helft. Alex Valencia wist al na vijf minuten te scoren. Toen op het einde van de wedstrijd bekend werd gemaakt dat Viking met 5-0 van Brann had gewonnen werd het duidelijk dat Odd het volgende woensdag tegen Bryne zal moeten opnemen en winnen als ze in eerste willen blijven.

Molde – Sandefjord: 2-3
Sandefjord is er in geslaagd om zich in eerste klasse te handhaven. De bezoekers kwamen op het kwartier op voorsprong na een goal van Andreasson die de bal vanop zeven meter in doel wist te werken. Enkele minuten later kon Molde de gelijkmaker verzilveren via Isaksen. Op het half uur kreeg Kristoffersen een goede kans toen hij de bal voorbij de uitstormende keeper Lillebakk kon krijgen, Fredrik Thorsen kon de bal makkelijk in doel werken. In de 79e minuut kon Bugge Pettersen redding brengen na een schot van Rune Ertsås maar Toni Kallio kon in de rebound de bal alsnog binnenwerken. Kort daarop vond Erik Mjelde Munoz die zich kon loswerken en de bal in de verste hoek plaatsen. Nu behoud verzekerd is beginnen er andere problemen voor trainer Todesen. Het lijkt er sterk op dat Andreas Tegström en Tommy Knarvik de club zullen verlaten.

Viking – Brann: 5-0
Viking maakte op eigen veld brandhout van Brann en won uiteindelijk met 5-0. De grote held van de wedstrijd was Peter Ijeh die vier doelpunten maakte. Op basis van het doelpuntensaldo steekt Viking Odd Grenland voorbij en verzekert zich zo van behoud in eerste klasse. Sigurdsson eiste nog een belangrijke rol op; hij maakte het derde doelpunt maar vergiste zich van kant en werkte de bal in eigen doel.

Ham-Kam – Stabæk: 1-5
Ham-Kam verloor met zware 1-5 cijfers van Stabæk en degradeert daardoor naar tweede klasse. Ham-Kam begon gemotiveerd aan de wedstrijd. Stabæk wist echter na tien minuten al te scoren via Alanzinho. In de 32e minuut kreeg de thuisploeg een goede kans toen de scheidsrechter hen een strafschop toekende na een duel tusen Somen Tchoyi en Tommy Øren. Het schot van Corrales was echter veel te zwak. Vijf minuten later kon Stabæk de voorsprong vergroten na een goal van Tom Stenvoll.
In de tweede helft kwam Ham-Kam met drie spitsen het veld op. Het zou weinig uithalen. Het was Daniel Nannskog die de 3-0 op het bord zette, meteen zijn negentiende goal en goed genoeg om topscorer in de Tippeligaen te worden. Rune Buer Johansen kon het enige tegendoelpunt maken maar Veigar Pall Gunnarsson en Tom Stenvoll zorgden voor de 5-1. Ham-Kam gaat dus naar tweede.