Analyse Doek gevallen over Russische PL

Luc Goderis
Doek gevallen over Russische PL

Zondagnamiddag viel het doek over het Russische voetbaljaar 2006.  Nagenoeg alles was vorige week al beslist.  CSKA Moskou kroonde zich tot landskampioen en Spartak Moskou was toen al zeker van de tweede plaats en het tweede Champions League-ticket.  Onderaan de rangschikking degradeerden Torpedo Moskou en Shinnik Yaroslavl.  Er moest dit weekend dus nog maar over één prijs beslist worden : wie pakte de derde plaats en het Uefabeker-ticket ?  Zenit St. Petersburg of Lokomotiv Moskou ?

Lokomotiv had bij het ingaan van de laatste speeldag één punt bonus op de rivalen uit Sint Petersburg en had dus aan een overwinning voldoende om ook volgend seizoen Europees te spelen.  Het team van ex-coach Slavoljub Muslin miste voor de komst van FK Rostov wel enkele sterkhouders, maar dat belette hen niet om hun tegenstander met het kleinste verschil terug naar huis te sturen.  Net na de herneming zorgde invaller Draman Traore voor het doelpunt.

Dankzij Loko's overwinning pakten de Moskovieten dus de derde plaats en het Uefabekerticket.  Het resultaat in Sint Petersburg had dus nog maar weinig belang voor de rangschikking.  Zenit, zonder vast spitsenduo Alexander Kerzhakov (geblesseerd) en Andrei Arshavin (geschorst), kwam trouwens niet verder dan een magere 0-0 tegen Tom' Tomsk.  Het team van Dick Advocaat maakte het in een potige partij vooral zichzelf moeilijk.  Erik Hagen werd kort na de herneming uitgesloten, maar ook de bezoekers moesten halfweg de tweede helft met z'n tienen verder toen Valeri Klimov tegen zijn tweede gele kaart van de namiddag aanliep.  Scheidsrechter Yurii Baskakov beleefde een drukke namiddag.  Hij haalde maar liefst dertien gele en twee rode kaarten boven.

Kersvers kampioen CSKA Moskou mocht het seizoen in eigen huis afsluiten, maar kon tegen stadsgenoot Dinamo Moskou de kers niet op de taart plaatsen.  CSKA-coach Valery Gazzaev trad met een veredeld B-elftal aan, zonder zijn vier Brazilianen en Rolan Gusev.
In de eerste helft toonde CSKA nog wat gretigheid toen Ivica Olic de openingstreffer van Igor Semshov ongedaan maakte, maar na de pauze ging de landskampioen en bekerwinnaar kopje onder.  Denis Kolodin bezorgde Dinamo de zege.

Spartak Moskou wist wel nog de drie punten te pakken.  Bij Kriliya Sovetov Samara werd zuinig met 0-1 gewonnen.  Na twintig minuten scoorde Roman Pavlyuchenko het enige doelpunt van de wedstrijd.  Spartak hees zich door de overwinning nog wel op gelijke puntenhoogte van CSKA maar telde in de eindafrekening wel minder gewonnen wedstrijden.  Spartak was met zestig doelpunten wel het productiefste team van het kampioenschap en zag Pavlyuchenko, met achttien doelpunten, topschutter worden.

De eerste, en vooruitgeschoven, wedstrijd van de laatste speeldag stond zaterdag al in Luzhniki geprogrammeerd.  De twee teams die volgend jaar in de tweede klasse uitkomen, Torpedo Moskou en Shinnik Yaroslavl, mochten er in een onderling duel uitmaken wie de Premier League met min of meer opgeheven hoofd mocht verlaten.
Het werd voor beide teams echter een afscheid in mineur.  Behalve een opwarmertje kort voor de pauze zagen de amper vijftienhonderd toeschouwers, in een stadion met een capaciteit van 80.000, bitter weinig.  Marek Bakosh bracht Shinnik op slag van rust 0-1 voor, maar Torpedo kwam nog in dezelfde minuut vanop de stip, via Pavel Mamaev, opnieuw langszij.

Nog in de hoofdstad trok FK Moskou in het stadsderby tegen Saturn aan het langste eind.  Voor het halfuur brachten Sergei Semak en Dmitriy Kirichenko de thuisploeg 2-0 voor.  Na de pauze pakte Yuri Zhevnov eerst een penalty van Simon Vukcevic, maar was wat later toch verslagen toen invaller Renat Sabitov binnenwerkte.  2-1.

De twee promovendi sloten het seizoen in Nalchik af.  Het lokale Spartak en Luch Energiya uit Vladivostok bleven er steken op 0-0.

Tenslotte haalde Rubin Kazan het nog met 1-0 van Amkar Perm.