Column Wrevel tussen supporters en stewards bij Oostende

Bart van Maele
| 0 reacties
Wrevel tussen supporters en stewards bij Oostende
Foto: © SC

Bij KV Oostende ergeren sommige fans zich aan het gedrag van de stewards. De supporters zijn het fouilleren en de provocaties van de veiligheidsmensen grondig beu en voelen zich naar eigen zeggen behandeld als criminelen. Op een supporterspagina staat een voorbeeldje te lezen van een jongen die tijdens de wedstrijd naar het toilet moest en hierbij werd vergezeld door drie stewards.

Etienne Vandevijvere, de veiligheidsverantwoordelijke van de tweedeklasser, heeft al op de kritiek gereageerd via een mededeling op de homepagina van KV Oostende. De man zegt dat er een interne evaluatie is geweest en dat de stewardwerking anders zal georganiseerd worden. Hij excuseert zich ook in naam van alle stewards voor de dingen die langs hun kant zijn fout gelopen. De veiligheidsverantwoordelijke repliceert ook op onterechte kritiek. "Stewards die voor de C-tribune staan (grote staantribune, nvdr) en het publiek aankijken, doen dat niet om te provoceren, maar om bepaalde individuen beter in de gaten kunnen houden", aldus Vandevijvere.

De burgemeester van Oostende, Jean Vandecasteele, krijgt op het einde van het seizoen een rapport van de diensten Politie en Veiligheid. Als dat rapport gunstig is, dan wordt de afbakening voor de C-tribune weggehaald. KV-voorzitter Lejaeghere is een groot voorstander van dat idee.

Toch mag niet altijd met een beschuldigende vinger worden gewezen naar het soms harde optreden van de stewards bij sommige ploegen. De stewards zijn immers gebonden aan een strenge voetbalwet. Die wet is in het leven geroepen om gezinnen weer naar de voetbalstadiums te lokken en hooligans buiten te houden. De meeste incidenten tegen de wet zijn echter de 'kleine' overtredingen: het afsteken van Bengaals vuur, op de hekkens klimmen, schelden en roepen op de stewards, opgestoken middenvingers, oerwoudgeluiden...

Er zijn ook voordelen aan de voetbalwet. Er moeten steeds minder politiediensten worden opgetrommeld en dus dalen de politiekosten voor de clubs ook. Het aantal toeschouwers neemt toe en bovendien is een wet als deze nodig, als je ziet dat 'zachte' initiatieven als "Hang de aap niet uit" niets uithalen.  

Alse men de voetbalwet wil gebruiken zal men ze wel consequent moeten toepassen en niet enkel optreden bij kleine inbreuken. Supporters van Club Brugge riepen onlangs nog "Islamieten Parasieten" in de topper tegen Racing Genk en ook Germinal Beerschot-fans mochten Standard-verdediger Sarr een uur lang beledigen zonder dat er een proces-verbaal werd opgesteld.

Patrick Dewael (minister van Binnenlandse Zaken) verstrengde onlangs nog de voetbalwet en wil daarmee hooligans nog harder aanpakken. Jammer genoeg pakken stewards soms de verkeerde mensen uit uit angst de wet zeker maar naar te leven. Hopelijk heeft er deze week echte en goed gesprek plaatsgevonden tussen de veiligheidsmensen in Oostende en komt er een harmonieuzere relatie tussen fans en stewards.




    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties