Charleroi wint van Borgerhout

Dirk Pieters

Farid Achalhi begon de partij met El Ajaji in doel, Sababti, Joundi, Belmhani en Ajouaou.
Christian Vavadio startte met Fehrmann in doel, Andre Vanderlei, Zico, Chaibai en Liliu ( Wilson Pires de Carvalho ) of een Braziliaans kwartet aangevuld met een Marokkaanse top Rode Duivel. In de wetenschap dat Lucio Rosa Lima en Julien Pauly onbeschikbaar waren bleef dit nog steeds een bijzonder kwalitatieve line-up.

Charleroi probeerde van bij de start Borgerhout hoog op te vangen en zette steeds druk vooruit. Borgerhout reageerde hier zeer goed op en met een hoog tempo aan beide kanten zagen de supporters een snelle wedstrijd die zeker in de eerste helft mooi heen en weer ging. Na een korte studieronde zorgde een uitbraak van Sababti met een assist naar de tweede paal voor een eerste kansje maar Ajouaou kwam net te laat voor een gevaarlijke deviatie.
Aan de overkant had Vanderlei uit een onmogelijke hoek een fraai gekruld schot in de voet dat de deklat streelde.
Om beurten haalden de plaatselijke vedetten hun geschut boven maar Zico ( een keer ver naast en een keer binnen bereik van El Ajaji ), Liliu ( zijnet en later 5 meter over) en Chaibai ( ruim 2 meter over ) kregen de bal niet echt gekadreerd.
Dat was wel het geval voor een schot uit de tweede lijn van Joundi, maar Fehrmann wist af te weren in corner.
Het schot van Chaibai in de 8ste minuut miste het kader nog met een kleine meter.
Een schot van de sterk ingevallen Zouggaghi werd door Fehrmann wel heel gelukkig gepakt. De bal dreigde tussen zijn benen te schuiven, maar hij wist er nog net op tijd op te gaan zitten. Amper 15 seconden later heroverde Zouggaghi opnieuw de bal en soleerde langs de rechterflank op volle snelheid. Op full speed had hij toch nog een goed gekruiste schuiver in de voet waar Fehrmann slechts lang uitgestrekt nog bij kon om hem in corner te duwen.
In dezelfde minuut trapte Joundi een vrije trap scherp voor doel maar opnieuw kwam de man aan de tweede paal centimeters te kort voor de intikker.
Met een 1 / 2 lukte Vanderlei zich door de Borgerhoutse defensie te manoeuvreren, maar in laatste instantie tipte hij de bal naast de kooi van El Ajaji die de hoek goed had verkleind.
Slechts seconden later noteerden we het eerste wapenfeit van Jhonny Van Melkebeek, volgens ons Ă©Ă©n van de meest onderschatte spelers in D 1. Zonder de bal echt te hoeven contreleren leverde hij een harde pegel af die via de staak naast ging.
Even later bleek kapitein Joundi een blessure aan de wenkbrauw te hebben opgelopen en met een bebloed hoofd moest hij voor verzorging naar de kant. Verzorger El Fihmi probeerde de wonde te stelpen maar dat nam al gauw ettelijke minuten in beslag omdat de snee van ruim 2 centimeter al gauw een halve centimeter open stond. Uiteindelijk zou hij enkel nog met een verband rond zijn hoofd de wedstrijd kunnen verder zetten. Meteen viel zo een basispion bijna de helft van de eerste helft uit.
Het plaatselijke geschut met Liliu en even later Vanderlei werd er niet minder op maar El Ajaji weerde met de vuisten af.
Terwijl Joundi nog bloedend op de bank zat viel ook de derde basisverdediger Belmhani uit met een ernstige blessure aan de lies. Sababti stond er vanaf dan in verdedigend opzicht bijna de ganse eerste helft alleen voor.
Ook Redwan Zeroual viel sterk in en in de 12de minuut leverde hij goed in bij Zouggaghi, maar opnieuw redde Fehrmann. Chaibai bleef aan de overzijde bommen afvuren zonder mikken.
In de 13de minuut lukte Ajouaou een knappe persoonlijke actie op de linkerflank en Fehrmann moest opnieuw een hoekschop toestaan. In dezelfde minuut lukte ook de sterke Zeroual erin met de bal aan de voet zich sterk door te zetten, maar zijn schot ging nipt voorlangs.
Er was bijna een kwartier gespeeld toen Chaibai zijn verdediger wist te verschalken en met een nu wel gekadreerd laag schot ook El Ajaji het nakijken gaf.

14’45”de minuut: Karim Chaibai: 1 – 0

Er ging een zucht van opluchting door La Garenne want het gebeurd niet alle weken dat een bezoekend team de plaatselijke ‘godenkinderen’ met open vizier komt bekampen en dan niet al veel eerder teruggewezen wordt. Een poging van Vanderlei werd even later door El Ajaji wel gestopt en Fehrmann deed opnieuw hetzelfde met een knap schot uit de draai van Zeroual. Ook een schot van Van Melkebeek werd gepakt.
In de 17de minuut wist dezelfde Van Melkebeek een uitbraak van Borgerhout te onderscheppen en hij ging onmiddellijk zelf zijn kans. Na een simpele controle knalde hij op doel en El Ajaji kon niet meer bij de bal.

17’05”de minuut: Jhonny Van Melkebeek: 2 – 0

Borgerhout maakte ondanks deze 2de opdoffer zeker geen aangeslagen indruk. Ajouaou ging nog een keer zijn kans maar nu dook Fehrmann hem in de voeten.

Globaal hadden we ondanks het uitvallen van Joundi, tijdelijk, en Belmhani, voor de hele partij, een heel evenwichtige, snelle en aangename eerste wedstrijdhelft gezien met nauwelijks overtredingen. Charleroi wist geen enkele keer de verdediging uit verband te spelen en het waren eerder de bezoekers die zich probeerden combinerend in de buurt van Fehrmann te spelen. De thuisploeg greep vooral naar doeltrappen uit de tweede lijn en was daarbij 2 keer succesvol. Aan de overzijde moest Fehrmann heel wat meer werk opknappen maar Borgerhout miste het killerstalent om net die laatste beslissende tik uit te delen.

RUSTSTAND: 2 – 0

TWEEDE SPEELHELFT

De tweede helft was pas seconden bezig toen Vanderlei in balbezit kwam en een pegel naar het doel van El Ajaji afvuurde. El Ajaji was meteen voor de derde keer geklopt.

20’50”ste minuut: Andre Vanderlei: 3 – 0

En dat was niet alles want er stonden nog geen 22 minuten op de klok of Chabai mocht zich opmaken voor een vrije trap op de rand van het doelgebied. Hij mikte de bal naast de muur op halve hoogte en zorgde zo voor de K.O. van onze ongelukkige goalie.

21’45”ste minuut: Karim Chaibai: 4 – 0

Achalhi greep om bestwil in en zette de 17jarige Tsabounti tussen de palen.

Borgerhout bleef moedig strijden en toen Joundi in de 23ste minuut Sababti lanceerde was er een alerte Fehrmann nodig om het eerreddend doelpunt af te weren.
Ook toen Joundi Zouggaghi in stelling bracht moest Fehrmann een corner toestaan.
In de 26ste minuut legde Zeroual de bal klaar voor Ajouaou die met een goed strak schot Fehrmann een nieuwe hoekschop afdwong.
Het doelpunt viel aan de overzijde bij een warrige fase die eindigde met een rebound voor de voeten van Zico. Van op 2 meter voor doel kon die niet missen en hij zette de onterecht zware 5 - 0 cijfers op het scorebord.

28’31”ste minuut: Zico: 5 – 0

Ook coach Vavadio liet nu al eens een mindere grootheid invallen naast telkens 3
ervaren ratten.
Bij Borgerhout was het precies omgekeerd.
Achalhi zette bv. Zeroual ( met ongeveer 12 matchen zaalvoetbal, weliswaar in Eerste klasse, in de benen ) op het terrein met Hitou ( °1990), El Merboh (°1988), El Fekri ( °1988) en doelman Tsabounti ( °1989) en gaf ze de opdracht met vliegende doelman te gaan spelen op de helft van Charleroi en dit voor een vol La Garenne.

Invaller Saad Salhi wist zich nog mooi door te zetten door het hart van de verdediging en hij plaatste zijn bal naast Tsabounti. Meteen stonden de eindcijfers op het bord.

34’23”ste minuut: 6 – 0

Vooral Tsabounti liet zich in de laatste 5 minuten nog opmerken met enkele knappe tussenkomsten en met zijn vrij en vrank mee voetballen ondanks de opzittende thuisverdedigers.

EINDSTAND: 6 – 0