Francesco Totti: 'De eeuwige Romein'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Francesco Totti: 'De eeuwige Romein'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Francesco Totti; wie kent de speler van AS Roma en de Italiaanse nationale ploeg niet? De aanvallende middenvelder stond woensdagavond nog aan de aftrap in de Champions League-wedstrijd tegen Manchester United. AS Roma won de wedstrijd met 2-1, maar zonder doelpunt van de Romein.
 
Totti had voor de wedstrijd zijn ongenoegen nog geuit aan het adres van Manchester United-coach Sir Alex Ferguson. De oefenmeester van de Engelse club zag Totti niet als een gevaarlijke speler in het elftal van Roma. Geen al te slimme uitspraak van de coach als je de carrière van Totti bekijkt. Voetbalkrant.com laat jullie meekijken in het palmares van de glamourboy.
 
Totti: De God van Rome
 
Als we aan een clubspeler denken, dan valt de naam Francesco Totti meteen. De 31-jarige speler werd geboren in Rome en speelt al sinds zijn jeugdjaren bij de Italiaanse topclub. Totti is een echte Romanista en Ultra. Al van in het begin was Totti zot van AS Roma. "Roma is voor mij de ploeg van mijn hart. Een ploeg die ik eeuwig trouw wil blijven." Net zoals de meeste voetballers heeft Totti een bijnaam, die van hem luidt: Il Bimbo d’Oro, de Gouden Jongen.
 
Totti maakte in het jaar 1993 zijn debuut onder trainer Vajudin Boskov. De aanvallende middenvelder werd bezien als een enorm talent maar het eerste jaar werd geen succes voor Totti: amper acht wedstrijden en geen enkel doelpunt voor de Romeinse club. Nadien ging het gelukkig steeds beter en beter. Toch was het wachten tot het einde van de jaren negentig alvorens bij iedereen de naam Totti een belletje deed rinkelen. In de seizoenen 1997-1998 en 1999-2000 scoorde Totti telkens meer dan 10 doelpunten. Samen met de Argentijn Gabriel Batistuta vormde de Romein in het seizoen 2000-01 een ijzersterk aanvalsduo. Aan het eind van het seizoen mocht AS Roma zich de nieuwe kampioen van Italië noemen. Bovendien won de club ook de Italiaanse Supercup. Een schitterend jaar dus voor Roma. Totti werd de grote held van de Ultra's, de fanatieke supporters van AS Roma.
 
Na de schitterende periode in 2001 stonden alle topclubs in de rij om de aanvallende middenvelder aan te trekken maar daar wou Totti niets van weten. "Ik kan geen afscheid nemen van de club en de supporters. Ik blijf bij de club van mijn hart. Ik ben voor eeuwig een Romein", liet hij toen optekenen. In het seizoen 2003-2004 zorgde Totti opnieuw voor de nodige goals. Hij scoorde maar liefst 20 doelpunten in 31 wedstrijden. Ook dit seizoen is Totti weer in grote vorm. Na een lange blessure beloofde hij dat hij sterker dan ooit zou terugkomen en Il Bimbo d'Oro hield zijn woord. Dit seizoen zit Totti al aan 18 treffers en is daarmee topscorer in de Serie A.

AS Roma staat bovendien op een mooie tweede plaats en zit in de kwartfinales van de Champions League. Ook in het grote kampioenenbal scoorde Totti al vier doelpunten. Roma staat eveneens voor de derde keer op rij in de finale van de Copa Italia tegen Internazionale.
 
De Italiaanse international met streken
 
Francesco Totti heeft al heel wat meegemaakt op internationaal niveau. De aanvallende middenvelder heeft er al enkele mooie en mindere mooie momenten gekend. Zijn grote doorbraak bij de Squadra Azzurra kwam er pas op het EK in 2000. Tijdens Euro 2000 verving Totti de niet geheel fitte smaakmaker Del Piero. Hij werd meteen één van de grote uitblinkers op het grote toernooi. Hij scoorde tweemaal en hij bereikte met de Squadra Azzurra de finale. Daar was Frankrijk (2-1) te sterk en zo verloor Italië de finale.
 
Twee jaar later op het Wereldkampioenschap in 2002 behoorde Italië tot de grote favorieten, maar kon het die rol niet waarmaken. Ook Totti ging mee ten onder en in de achtste finale was het sprookje al uit. Het Zuid-Korea van Guus Hiddink was na verlengingen te sterk. Het moet wel gezegd worden dat het arbitrale trio de Italianen niet gunstig gezind waren. Totti moest met een tweede gele kaart en dus rood, voortijdig naar de kant in deze wedstrijd. Een triest afscheid van Italië op het WK.
 
Op het daarop volgende EK 2004 was Italië uit op revanche maar ook daar kwam niets van in huis. Francesco Totti was opnieuw de grote boeman van Italië. De Italianen moesten al na de groepsfase naar huis en Totti kreeg opnieuw rood, ditmaal in de tweede wedstrijd nadat de Romein de Deense middenvelder Christian Poulsen in het gezicht spuwde, wat hem in diverse media de niet zo fraaie bijnaam "Spotti" opleverde. 
Op het WK 2006 kwam de ommekeer voor de Italiaanse nationale ploeg. Op 19 februari 2006 brak Totti tijdens een wedstrijd tegen Empoli zijn kuitbeen. Na een relatief snel herstel was hij ook tijdig fit voor het WK voetbal in Duitsland. De Italiaan schoot zijn land naar de kwartfinale, in de wedstrijd tegen Australië, door in de 95e minuut het enige doelpunt via een (onterechte) strafschop te scoren. Italië bereikte de finale en werd wereldkampioen door Frankrijk te verslaan. De ideale revanche voor het verlies in de finale op Euro 2000. 

De man naast het voetbal
Francesco Totti is volgens sommigen de meest irritante speler uit het voetbal, voor anderen is hij de meest geniale voetballer. In Italië is hij alvast een God. In Rome vind je bijvoorbeeld heel wat wandschilderingen van Totti. Ook is de Romein in Italië ambassadeur voor UNICEF.

In juli 2005 trouwde Francesco Totti met televisiepresentatrice Ilary Blasi. Het huwelijk vond plaats in de Santa Maria in Arcoeli-kerk op Capitool in Rome. Op 6 november 2005 werd hun zoon Christian geboren. Begin 2007 kwam er zelfs een tweede kindje voor de Italiaanse sterspeler. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties