Göteborg rukt op

viki meeuwis

De vijfde speeldag in de Allsvenskan werd zaterdag geopend door de wedstrijd tussen AIK en Helsingborg.
De snelheid van Pierre Bengtsson, de inzet van Daniel Tjernström en de techniek van Wilton Figueiredo volstonden niet om AIK voor de nederlaag te behoeden. Trainer Rikard Norling had de jonge spelers Åhman-Persson en Bengtsson ingebracht op links en zij lieten meteen een goede indruk na. Hun tomeloze inzet leverde hen enkele kansen op, zo kreeg Bengtsson halverwege de eerste helft een goede kans maar zijn bal ging over doel. AIK domineerde het spel, al in de achttiende minuut dwong aanvoerder Tjernström de verdediging van Helsingborg in het nauw. Maar het zou duren tot in de tweede helft vooraleer er een doelpunt viel.

Amper twee minuten in de tweede helft passeerde Razak Omotoyossi de verdediging van AIK, wist Markus Jonsson van zich af te schudden en kon van in het strafschop gebied de bal voorbij Daniel Örlund te schieten. Een doelpunt dat als een complete verrassing kwam voor AIK. Vanaf dan was het Helsingborg dat de dienst ging uitmaken. AIK bleef zoeken naar de gelijkmaker maar de ploeg uit Skåne bleef controle houden. Met deze overwinning krijgt Helsingborg weer wat meer zelfvertrouwen en neemt de ploeg de achtste

AIK – Helsingborgs IF: 0-1
Doelpunt: 0-1 Razak Omotoyossi (‘48)
Gele kaart: HIF; Fredrik Björck
Scheidsrechter: Markus Strömbergsson.
Toeschouwers: 17 233

Maandag moest Göteborg naar de Behrn Arena waar het uitkwam tegen Örebro. IFK kampte met blessureleed, vooral op offensief vlak maar dat was in deze wedstrijd amper te merken. Het was Marcus Berg die de enige goal van de eerste helft wist te maken. De 20-jarige kon zich van de verdediging losmaken, kreeg de bal toegespeeld via Niclas Alexandersson en kon en de bal hard in doel schieten. De tweede goal viel vlak na de rust via nieuwkomer Karisik. In de 63e minuut was het weer raak toen Thomas Olsson met een afstandsschot de 3-0 in de kruising trapte. Vasques wist de bal van Joel Riddez af te snoepen en wist de bal met een lobje in doel te werken achter keeper Westman. Diezelfde Westman wist een vijfde doelpunt via Alexandersson te voorkomen.

Örebro SK – IFK Göteborg: 0-4
Doelpunten: 0-1 Marcus Berg (‘33), 0-2 Eldin Karisik (‘46), 0-3 Thomas Olsson (‘63), 0-4 Andrés Vasquez (‘69).
Gele kaarten: ÖSK: Samuelsson, IFK: Olsson.
Scheidsrechter: Stefan Johannesson
Toeschouwers: 9 555

Diezelfde avond ontving landskampioen Elfsborg een tegenstander uit Stockholm, Djurgården. In de eerste helft was Elfsborg duidelijk de betere ploeg. De landskampioen zette meteen een hoog tempo in, Djurgården had moeite om ze te volgen. Het duurde slechts tot de twaalfde minuut vooraleer Jon Jönsson erin slaagde om de bal via een vrije trap in doel achter keeper Pa Dembo Tourray te schieten. Op het half uur wist Robert Stoltz de gelijkmaker binnen te werken. Djurgården slaagde er niet in om de de 1-1 te houden tot aan de pauze. In de laatste minuut slaagde Anders Svensson erin om zich voorbij de nogal passieve verdediging te spelen en de bal in de verste hoek in doel te plaatsen.
Na de pauze leek het alsof Djurgården nog steeds aan het uitzoeken was hoe ze hun combinaties vlotter konden laten verlopen. Trainer Siggi Jonsson haalde Jones Kusi Asare en Stefan Batan eraf en bracht Lance Davids en Mikael Dahlberg erin. Met nog tien minuten te spelen wist Dahlberg de stand op 2-2 te brengen.

IF Elfsborg – Djurgården: 2-2
Doelpunten: 1-0 Jon Jönsson (‘12), 1-1 Robert Stoltz (‘27), 2-1 Anders Svensson (‘45), 2-2 Mikael Dahlberg (‘78)
Gele kaarten: ELF: Augustsson, Alexandersson, DIF: Sjölund, Kuivasto, Concha, Ottesen, Johannesson.
Scheidsrechter: Jonas Eriksson
Toeschouwers: 11 533

Gisteren werd de laatste wedstrijd gespeeld, Hammarby moest uit bij Malmö. In deze wedstrijd kregen zowel Malmö als Hammarby verschillende doelkansen. Maar beide ploegen misten ook scherpte voor doel. Daniel Andersson en Sebastian Eguren zorgden ervoor dat de stand uiteindelijk op een 1-1 gelijkspel eindigde. Malmö begon stevig aan de wedstrijd. In de achtste minuut wist Daniel Andersson de 1-0 op het bord te zetten nadat de verdediging er niet in slaagde om de bal na een vrije trap weg te werken. In plaats daarvan kon Andersson de bal met een volley in doel te trappen.
Dit doelpunt schudde Hammarby wakker waardoor het ook op het middenveld beter begon te gaan. In de 32e minuut leverde dat een doelpunt op. Sebastian Eguren kreeg de bal toegespeeld in het strafschopgebied. Met een harde treffer wist hij keeper Sandqvist te verschalken. Beide ploegen kregen na de gelijkmaker nog kansen op meerdere goals, de beste poging kwam via Charlie Davies.

Malmö FF – Hammarby: 1-1
Doelpunten: 1-0 Daniel Andersson (‘8), 1-1 Sebastian Eguren (‘32)
Gele kaarten: Malmö: Joakim Nilsson, Hammarby: Monteiro, Zengin, Andersson
Scheidsrechter: Åke Andreasson, Stenungsund
Toeschouwers: 15 607