Real kampioen van de tweede helft

Tonnelier Caroline

Voor het eerst in vier seizoenen is Real Madrid er nog eens in geslaagd een prijs te pakken.  Dankzij een 3-1 overwinning tegen Real Mallorca pakte de Koninklijke zijn 30e landstitel.  Het zag er nochtans lang niet goed uit voor de Madrilenen.  Terwijl Barcelona streekgenoot Gimnàstic op een hoopje voetbalde, keek Real Madrid tot diep in de tweede helft tegen een achterstand aan.  Dankzij onder meer twee goals van Reyes mocht het team van Capello toch nog vieren.  De titel heeft Real vooral te danken aan een uitstekende terugronde en, net als in heel wat vorige wedstrijden, alweer een uitstekende tweede speelhelft.

Voor Real Madrid was de opdracht duidelijk: thuiswinst tegen Real Mallorca volstond voor de landstitel. Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan, want de bezoekers begonnen het best aan de wedstrijd en kwamen na een dik kwartier niet onverdiend op voorsprong dankzij Varela. De reactie van Real liet op zich wachten en tot overmaat van ramp viel topschutter Van Nistelrooy nog geblesseerd uit.  Ook na de pauze kon de Koninklijke het Real niet direct moeilijk maken. De vervanging van de afscheid nemende Beckham door Reyes bleek echter een keerpunt. De invaller stond pas op het veld en zorgde midden de tweede helft op aangeven van Higuaín voor de gelijkmaker.  Real ging door en tien minuten voor het einde zorgde Diarra voor de ontlading.  Met een rake kopslag zorgde hij voor de Madrileense voorsprong. Toen Reyes er drie minuten later nog 3-1 van maakte, kon het feest helemaal beginnen.

Barcelona liet in de tweede derby in twee weken tijd niets aan het toeval over. De Catalanen namen snel afstand van hekkensluiter Gimnàstic Tarragona. Puyol zorgde na twintig minuten voor de bezoekende voorsprong en Messi en Ronaldinho zorgden nog voor de rust voor zekerheid.  Na de pauze maakte Messi er al snel ook 0-4 over en Barcelona kon, gezien de tussenstand in Madrid, dromen van de titel.  Het draaide echter anders uit. Ook de treffers van Grahn voor de thuisploeg en Zambrotta voor Barça konden niets meer aan de eindrangschikking veranderen.

Nummer drie Sevilla slaagde er niet in zijn laatste wedstrijd te winnen.  Tegen ploeg in vorm Villarreal ging het zelfs met 0-1 onderuit voor eigen publiek.  De winnaar van de Uefa-beker eindigt derde, terwijl Villarreal na een schitterende eindspurt nog een Europees ticket pakt.  Real Zaragoza komt na een uitstekend seizoen volgend jaar ook in de Uefa-beker uit.  Een 1-1 gelijkspel op het veld van Recreativo Huelva volstond.  Atlético Madrid blijft alweer met lege handen achter, ondanks 1-2 winst bij Osasuna.