Stabæk aan de leiding

viki meeuwis

Gisteren werden nog vijf wedstrijden gespeeld van de dertiende speeldag in de Tippeligaen. Dit is de laatste wedstrijddag voor de zomerstop begint in Noorwegen.
Brann - Tromsø: 2-1
Tromsø begon goed aan de wedstrijd. Op het half uur stuurde Yngvar Håkanson de bal vanop veertig meter richting doel, via de rug van Helge Haugen ging die alsnog in doel achter een verbaasde keeper Opdal. Twee minuten kreeg Brann een vrije trap toegewezen. Martin Andresen met een goede pass naar Petter Vaagan Moen die de bal hard in de kruising trapte.
Halverwege in de tweede helft kreeg Brann een vrije trap vanop 22 meter toegewezen. Ramiro Corrales trapte de bal hard richting doel maar de bal kwam op de arm van Ole Martin Årst terecht die met zijn handen zijn gezicht afschermde. Scheidsrechter Brage Sandmoen besloot daarop om Brann een strafschop toe te kennen. Die werd door Andresen simpel in doel gewerkt. Brann hield de drie punten verdiend thuis hoewel Tromsø in de tweede helft nog goed weerwerk bood.

Stabæk – Strømsgodset: 3-2
Het eerste doelpunt viel in de tiende minuut. Pall Gunnarsson speelde Nannskog vrij die op zijn beurt de bal rechts in het doel van keeper Espen Johnsen schoot.
Op het half uur kwam Sørum dicht bij de gelijkmaker maar de bal werd tijdig weggewerkt waarbij Stabæk in de aanval ging. Nannskog kwam bij de bal en schoot met links op doel, Johnsen slaagde er nipt in om de bal uit doel te houden. Twee minuten later kon Nannskog nog eens op doel schieten maar de bal kwam op de dwarslat terecht. Een aanval van Godset werd in de zestien gestopt. Alanzinho kon doorbreken en probeerde op een goede zeventien meter met een hard schot, Johnsen moest weeral redding brengen. Hauger kreeg ook nog een kans maar de bal kwam op de paal terecht. In de 38e minuut viel het tweede doelpunt. Keller speelde Nannskog vrij op rechts die koers richting doel zette. Nannskog zag dat Gunnarsson beter geplaatst stond en gaf een pass naar de IJslander, die de bal makkelijk in de goal werkte. Stabæk domineerde volledig in de eerste helft.

Na de rust was er meer evenwicht in het spel. Zes minuten in de tweede helft kon Thomas Sørum een corner van Stian Ohr in doel werken. Een kwartier later kon Christian Keller de bal na een corner wist binnen te werken. Stabæk ging zo met 3-1 aan de leiding. In de 77e minuut kwam er weer hoop voor Godset toen Trond Fredrik Ludvigsen in de zestien werd neergehaald. André Bergdolmo trapte de penalty netjes in doel. Godset kon echter niet meer doelpunten versieren waardoor de eindstand uiteindelijk op 3-2 in het voordeel van Stabæk bleef steken. Deze zege betekent dat Stabæk nu 28 punten heeft, twee meer dan achtervolger Brann. Met deze overwinning in het Nadderud Stadion legt Stabæk de druk terug bij Brann.

Sandefjord – Lillestrøm : 0-2
Zowel Sandefjord als Lillestrøm moesten een aantal basisspelers missen maar het was vooral de thuisploeg die daaronder te lijden had. Sandefjord moest onder andere Tommy Knarvik en Adriano missen. Daarbij kwam nog eens dat hun ziekenboeg goed gevuld is. Als gevolg daarvan moesten twee verdedigers nu het middenveld mee bevolken.
Lillestrøm stuurde van in het begin de wedstrijd. Het speelde vooral in de eerste helft mooi voetbal. In de twintigste minuut kon aanvoerder Espen Søgård de 1-0 maken.
Na dit doelpunt kregen de bezoekers nog enkele goede kansen. Zo was Bjørn Helge Riise slechts centimeters verwijderd van een doelpunt maar keeper Bugge Pettersen kon de bal nog net met de voet wegwerken. Een poging van Marius Johnsen werd door een verdediger afgeblokt. Op het half uur was de druk op de verdediging van Sandefjord te groot geworden en kon Simen Brenne makkelijk de 2-0 binnenwerken. Na dit doelpunt kon Sandefjord niets meer brengen op offensief vlak en leek het wel of de thuisploeg zich al bij een nederlaag had neergelegd. Lillestrøm vond het ook welletjes en liet het tempo danig terugzakken. Lillestrøm kan de zomerstop ingaan met 24 punten en bezet de derde plaats. Sandefjord behoudt de rode lantaarn met amper negen punten uit dertien wedstrijden.

Start – Lyn: 0-1
Start begon aan de wedstrijd in de Sør Arena met een niet benijdenswaardige reeks van drie verloren wedstrijden op rij. Het enige lichtpuntje was dat Fredrik Strømstad na een blessure terug present was voor de wedstrijd tegen Lyn. De thuisploeg was het beste team op het veld. Na een moeilijke eerste helft nam Start geleidelijk aan de wedstrijd in handen en kon verschillende doelkansen afdwingen. Het waren vooral Christer Kleiven en Alex Valencia die voor gevaar zorgden. Het zou uiteindelijk niet veel uithalen want in de 88e minuut speelde Edu de bal verder naar debutant Endre Fotland Knudsen die de bal vanop negen meter in doel werkte. Lyn ging geheel tegen de aard van de wedstrijd in, met de drie punten lopen.

Fredrikstad – Odd Grenland: 1-1
Al bij al was Fredrikstad de betere ploeg en kreeg het ook de beste kansen. Desondanks slaagde de thuisploeg er niet in om die kansen ook optimaal te benutten. Op het half uur wist Morten Fevang een de bal richting Sørensen te spelen. Keeper Shabaan ging naar de verkeerde hoek maar wist op het nippertje toch de bal uit doel te houden. Espen Ruud kon de bal in de rebound alsnog in doel trappen. Odd Grenland ging zo met 1-0 aan de leiding. Fredrikstad ging actief op zoek naar de gelijkmaker maar het was pas in de tweede helft, toen Raymond Kvisvik inviel, dat er meer tempo in de match kwam. In de 54e minuut ging Fofana in duel met Pelle Nilsson. Nilsson haalde Fofana neer waardoor Fredrikstad een strafschop kreeg. Die werd door Bjørkøy makkelijk in doel gewerkt. Fredrikstad en Odd delen dus de punten. Bij Odd zat het goed op het middenveld met het nieuwe duo Fevang – Nilsson. De vraag is nog maar hoe lang dat nog gaat duren. Scouts van Besiktas zaten al voor de zevende keer dit seizoen in de tribunes. Ook Rosenborg, Brann en het Zweedse Elfsborg azen op de Zweed dus zou deze wedstrijd misschien wel eens zijn laatste geweest kunnen zijn bij Odd.

Vanavond wordt de laatste wedstrijd gespeeld, daarin neemt Rosenborg het thuis op tegen Aalesund FK.