Het voetbalalfabet: De C van Cantona Eric

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het voetbalalfabet: De C van Cantona Eric
Foto: © SC

Na de B van Zvonimir Boban uit Man-oeuvre's voetbalalfabet komt de onvermijdelijke C van Eric Cantona. De naam Eric Cantona klinkt velen niet bekend in de oren. Enkel de echte voetbalfans weten over wie het gaat. Cantona is één van de beste, zoniet de beste, Franse spits ooit. Naast zijn unieke speelstijl stond deze aanvaller bekend voor zijn reputatie als enfant terrible. Toch verkozen de Manchester United-fans hem in 2001 nog tot Speler van de Eeuw.
 
Frans woelwater
Cantona zette zijn eerste voetbalstappen bij Auxerre, de ploeg waarvan monument Guy Roux trainer was. Eerder probeerde de aanvaller het al bij Marseille, maar die club stuurde hem door met een onvoldoende. Bij Auxerre kon Cantona niet aarden en hij verhuisde dan maar op huurbasis naar het zuiden van Frankrijk, naar Martigues. Daar vond hij het spelplezier terug en nog geen jaar later werd hij teruggeroepen naar Auxerre. Hier wroette hij zich in het eerste elftal en in 1987 kreeg hij zijn eerste oproeping voor Les Bleus, het Franse nationale team. Na een goed seizoen bij Auxerre versierde hij een toptransfer naar Marseille, de ploeg die hem eerst te licht vond. Voor een recordbedrag trok hij naar de havenstad.
 
Bij die club speelde hij goed, tot de Franse bondscoach Henri Michel hem niet meer opriep. Hierop beledigde Cantona de bondscoach en leek het ook bij Marseille niet meer te lukken. Na enkele voorvallen wisselde de spits vaak van team: Bordeaux, Montpellier, Nîmes en terug Marseille. Allerlei incidenten volgden elkaar op, van het verscheuren van zijn voetbalshirt tot het gooien van een bal naar een scheidsrechter. Eric Cantona besloot te stoppen met voetballen.
 
Eric the King
Cantona ontwikkelde in zijn loopbaan een grote schare fans en zij overtuigden hem om zijn carrière een nieuwe wending te geven. In 1992 ging Cantona aan de slag bij het Engelse Leeds en in november van dat jaar werd hij verkocht aan het grote Manchester United. Eric Cantona had een neus voor goals en bij Manchester strooide hij ook kwistig met assists. Cantona veroverde de harten van de fans en werd prompt omgedoopt tot “Eric the King”. In januari 1995 ging Cantona zijn boekje te buiten: tijdens de wedstrijd tegen Crystal Palace gaf hij een karate-kick aan een fan die hem beledigd had. Cantona liep een schorsing op en Manchester United verloor de titel. Het zou de enige titel zijn die hij miste tijdens zijn periode in Engeland.
 
Au revoir
In de lente van 1997 kondigde Cantona zijn afscheid aan. De flamboyante aanvaller hing dat jaar zijn voetbalschoenen aan de haak, maar dat betekende niet dat hij stopte met voetballen. Hij werd namelijk kapitein van het Franse strandvoetbalteam. In 2005 werd hij wereldkampioen. Een andere passie van Cantona was acteren. Hiervoor kreeg hij na zijn pensioen veel tijd: hij trad op in reclamespots en kreeg enkele bijrollen in films. Zijn bekendste optredens deed en doet Eric Cantona voor sportgigant Nike. Hij promoot namelijk ‘Joga Bonito’. Dit betekent letterlijk ‘Speel mooi voetbal’.

Auteur: Kjell Debacker
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties