Het voetbalalfabet: de E van Eusébio

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het voetbalalfabet: de E van Eusébio
Foto: © SC

In ons voetbalalfabet zetten we in samenwerking met Man-oeuvre.be een stap verder in het alfabet. Na de D van Di Stefano komt de E, en wie komt er beter in aanmerking dan Eusébio. Wie kent Eusébio niet? Ongetwijfeld de beste Portugese voetballer uit de geschiedenis. Een balgoochelaar, een virtuoos, maar vooral een doelpuntenmachine. De vergelijkingen met Pelé zijn niet uit de lucht gegrepen en dat is niet meer dan terecht. Hij scoorde aan de lopende band. Dit zowel voor de club van zijn hart, Benfica Lissabon, als voor de nationale ploeg van Portugal.

Afrikaanse roots
Portugal veroverde in de loop van de geschiedenis enkele kolonies. Eén van die overzeese gebieden was Mozambique, in het zuidoosten van Afrika. Daar zag Eusébio in 1942 het levenslicht. Hij zette zijn eerste voetbalpassen in zijn geboortestad. en begon zijn carrière bij Clube de Desportos do Maxaquene. Lang zou hij daar niet vertoeven, op 19-jarige leeftijd plukte het grote Benfica Lissabon hem al weg. Daar zou hij zo’n vijftien jaar spelen en erg veel successen boeken. Zijn bijnamen waren ‘de zwarte panter’ en de ‘de zwarte parel’. In 301 competitiewedstrijden zou hij maar liefst 317 goals scoren, een onwaarschijnlijk gemiddelde.

PalmaresHet beschrijven van Eusébio’s palmares kan eigenlijk in één simpel woord: fenomenaal. Laat ons beginnen in de Portugese competitie. Elf keer speelde Benfica Lissabon kampioen samen met Eusébio. Daarenboven won onze zwarte parel ook vijf keer de Portugese beker. In die vijftien seizoenen Benfica kroonde Eusébio zich ook zeven keer tot nationaal topschutter. Hij is ook de speler die het meest scoorde voor Benfica en dus clubtopschutter allertijden. Op internationaal vlak won het Benfica van Eusébio één Europa Cup I (de huidige Champions League). In 1962 versloegen de Portugezen de aartsrivalen van Real Madrid met 5-3. Eusébio scoorde twee goals en maakte zich zo onsterfelijk. In 1963, 1965 en 1968 greep Benfica naast de Europese oppergaai. Als we alle wedstrijden die Eusébio in het shirt van Benfica speelde samentellen, dan zijn dat er maar liefst 715. In al die matchen vond Eusébio 727 keer de weg naar het doel. Hij werd ook twee keer Europees topschutter, in 1968 en 1973.

Nationaal teamToen hij bij Benfica tekende, maakte Eusébio al snel zijn debuut voor de Portugese nationale ploeg. Alles samen zou hij 64 keer de Portugese kleuren verdedigen. Goed voor 41 treffers. Daarmee was hij lange tijd topschutter. Pauleta, de spits van Paris Saint-Germain, verbeterde zijn record pas enkele jaren geleden. Het stond in de sterren geschreven dat het WK van 1966 in Engeland het WK van Eusébio zou worden. Portugal speelde er een schitterend toernooi en zou pas in de halve finale de duimen moeten leggen tegen Engeland, de latere wereldkampioen. Eusébio scoorde maar liefst negen goals op dit toernooi. De bewuste halve finale tegen de Engelsen zou trouwens de geschiedenis ingaan als een erg tumultueuze. De scheidsrechter in kwestie keurde heel wat goals af, waaronder vier van Eusébio. Het zou trouwens ook het enige WK zijn waaraan Eusébio in zijn carrière deelnam. Voor de eindrondes in 1970 en 1974 kon Portugal zich niet plaatsen.

Fin de carrièreNa zijn periode bij Benfica, was de zwarte parel nog drie jaar actief op voetbalvelden wereldwijd. Hij speelde voor twee minder bekende Portugese teams en zou zijn carrière beëindigen in de Verenigde Staten. Hij was nog een opgemerkt gezicht toen Portugal in 2004 het Europees kampioenschap organiseerde.

Eusébio was ongetwijfeld de beste van zijn generatie en bij uitbreiding één van de betere voetballers ooit.

Auteur: Stijn Sinnaeve

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties