Premiership: neo-eersteklassers onder de loep

Kristof Blomme
| 0 reacties
Premiership: neo-eersteklassers onder de loep
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Komend weekend gaat ook de Premier League weer van start. Deze week blikken we in vijf delen vooruit op het nieuwe seizoen. Vandaag gaan we van start met de drie nieuwkomers in de Premier League. Watford, Charlton en Sheffield United degradeerden afgelopen seizoen. Zij werden vervangen door Sunderland, Birmingham en Derby County. Sunderland werd kampioen op de laatste speeldag. Het won ruim van Luton, terwijl Birmingham de boot inging bij Preston. Toch promoveerden beide ploegen rechtstreeks. Derby moest als derde de play-offs betwisten. Het klopte Southampton in een dubbele confrontatie na strafschoppen. De finalewedstrijd tegen West Brom werd met het kleinste verschil gewonnen. 

Sunderland
 
Doel
 
In doel vechten Darren Ward en Marton Fulop uit wie titularis wordt. Darren Ward kwam afgelopen zomer transfervrij over van Norwich, waar hij tweede doelman was achter Robert Green. De 24-jarige Hongaar Fulop, die favoriet is om eerste doelman te worden, werd in januari definitief overgenomen van Tottenham. Alnwick werd in de ruil betrokken.
 
Verdediging
 
Achterin bleef Danny Collins bij Sunderland. De centrale verdediger en international van Wales was afgelopen seizoen niet uit de basis weg te slaan. De bekendste naam achterin is echter Stanislav Varga. De Slovaak, die eerder al actief was bij Sunderland, verliet vorige zomer Celtic voor de Black Cats. Achterin kwamen drie spelers de troepen versterken. McShane maakte de overstap van West Brom. De Ierse international begon zijn carrière bij Manchester United. De 23-jarige rechtsachter Halford werd overgenomen van Reading, terwijl de ervaren centrumverdediger Russel Andersson Aberdeen verliet.
 
Middenveld
 
Op het middenveld is Liam Miller één van de sterkhouders. De Ierse international trok vorige zomer naar Sunderland na een verblijf bij Celtic en Manchester United. Ross Wallace werd afgelopen zomer overgenomen van Celtic. Hij werd basisspeler en scoorde zes keer. Ook Whitehead en de 21-jarige Leadbitter maakten indruk op het middenveld van de Black Cats. Zij zorgden voor respectievelijk vier en zeven doelpunten. Graham Kavanagh, die afgelopen seizoen vijf maanden aan de kant stond, moet voor ervaring zorgen. Hij was op het hoogste niveau actief bij Wigan. Kieron Richardson werd overgenomen van Manchester United, waar hij er niet in slaagde een basisplaats af te dwingen. Sunderland betaalde meer dan zeven miljoen euro voor hem. De stevige Nigeriaanse middenvelder Etuhu maakte dan weer de overstap van Norwich.
 
Aanval
 
David Connoly had met zijn dertien doelpunten een groot aandeel in de promotie van de club. De ex-speler van onder andere Watford, Feyenoord, West Ham en Wigan wil zich ook op het hoogste niveau nog eens onderscheiden. Ook Murphy was goed voor negen treffers. Voorin zorgen Dwight Yorke en Stern John voor ervaring. Er kwam één nieuwe man bij, Michael Chopra. Hij werd bij Cardiff vice-topschutter in The Championship met 22 goals.
 
Conclusie
Sunderland beschikt over een kern die in staat moet zijn om het behoud in de Premier League veilig te stellen. Manager Roy Keane mag zeker mikken op een plaats in de lage middenmoot.
 
 
Birmingham
 
Doel
 
In doel krijgt de ervaren Noord-Ier Taylor concurrentie van Richard Kingston. De Ghanees maakte vorige zomer een goede indruk op het WK. Hij werd overgenomen van Antalyaspor.
 
Verdediging
 
Achterin werden de sterkhouders van afgelopen seizoen behouden. Centraal vormden Jaidi, een Tunesisch international en Taylor een vast duo. Linksachter Sadler verlengde zijn contract, terwijl ook Stephen Kelly, ex-Tottenham de club trouw bleef. Daarnaast haalde Birmingham er enkele ervaren krijgers bij. De 25-jarige Stuart Parnaby werd tranfervrij weggehaald bij Middlesbrough. Een handvol andere clubs uit de Premier League hadden eveneens interesse in de speler. Hij was de afgelopen vijf jaar telkens goed voor zo’n 20 wedstrijden in de Premier League. Franck Queudrue wordt dan weer overgenomen van Fulham, waar hij één seizoen actief was. Ook hij speelde eerder vijf jaar voor Middlesbrough. Hij heeft er bijna 200 partijen opzitten in de Premier League. Queudrue tekende bij Birmingham een contract voor drie seizonen. Ook de Duitser Rafael Schmitz moet de defensie versterken. De 27-jarige verdediger wordt voor één seizoen geleend van Lille.
 
Middenveld
 
Ook op het middenveld werden de spelers die de promotie hielpen afdwingen behouden. Kapitein afgelopen seizoen was Damien Johnson. Ondanks een kaakbreuk speelde hij met zijn ongelofelijke wedstrijdmentaliteit een belangrijke rol bij de promotie. McSheffrey maakte afgelopen zomer de overstap van Coventry. De linkspoot was goed voor veertien competitiedoelpunten. Daarmee was hij clubtopschutter. Ook Larsson en Muamba, die afkomstig waren van Arsenal bleven bij Birmingham. De centrale as werd bovendien serieus versterkt. Olivier Kapo maakte de overstap van Juventus. De Franse international werd afgelopen seizoen uitgeleend aan Levante, waar hij basisspeler was. Eerder was hij al actief bij Auxerre en Monaco. Bij Celta de Vigo werd de technisch sterke vleugelspeler Daniël de Ridder weggehaald. De jonge Nederlander maakte onlangs indruk op het EK -21, het toernooi dat werd gewonnen door Nederland.

Aanval
 
Voorin moet Mikael Forsell voor de ervaring zorgen. De Fin, die onder andere actief was bij Chelsea, kwam vorig jaar echter weinig aan spelen toe wegens een knieblessure. Hij scoorde amper één keer. De 20-jarige Cameron Jerome was goed voor zeven doelpunten. In januari werd Vine overgenomen van reeksgenoot Luton. Daar was hij in de heenronde goed voor twaalf doelpunten. Bij Birmingham deed hij daar slechts één goal bij. Gary O’Connor kwam de kern versterken. Hij maakte de overstap van Lokomotiv Moskou. O’Connor was tot vorige zomer actief bij Hibernian. Daar scoorde hij de laatste twee seizoenen respectievelijk elf en veertien keer. Afgelopen seizoen scoorde de Schotse international zeven keer voor Lokomotiv. 
 
 
Conclusie
 
Birmingham heeft net als Sunderland een competitieve kern bij elkaar gekregen. De sterkhouders van afgelopen seizoen werden behouden en aangevuld met spelers die het klappen van de zweep kennen. Birmingham moet in staat geacht worden om zich te handhaven in de Premier League en een plaats te bemachtigen in de lage middenmoot.
 
 
Derby
 
Doel
 
Afgelopen seizoen was Stephen Bywater titularis in doel bij Derby. Hij maakte de overstap van West Ham. Lewis Price, een 23-jarige goalie, die overgenomen werd van Ipswich, moet de concurrentie met hem aangaan. Price kwam afgelopen seizoen tot 34 competitiewedstrijden bij Ipswich.
 
Verdediging
 
Met Marc Edworthy en Michael Johnson beschikte Derby afgelopen seizoen over twee ervaren mannen achterin. De 34-jarige Edworthy wist al voor de vierde keer de promotie af te dwingen naar de Premier League. De 23-jarige Leacock, die overgenomen werd van Fulham, was één van de revelaties bij de club. Hij was een vaste pion centraal in de defensie. Tijdens de winterstop werd McEveley overgenomen van Blackburn. Bij Derby had hij meteen een basisplaats te pakken. Deze zomer kwamen er nog enkele versterkingen bij achterin. De Jamaicaan Claude Davis werd overgenomen van Sheffield United, de ploeg waarmee hij afgelopen seizoen degradeerde uit de Premier League. De ervaren krijger Andy Todd verliet Blackburn, waar hij afgelopen seizoen weinig aan spelen toekwam. Andy Griffin kwam over van Portsmouth en tekende een contract voor drie seizoenen. Hij kan zowel op rechts als op links uit de voeten. Vorig jaar werd hij uitgeleend aan Stoke. Tyrone Mears tenslotte werd definitief overgenomen van West Ham. Hij werd sinds januari al geleend van de Hammers.
 
Middenveld
 
Op het middenveld was David Jones, ex-Manchester United, één van de belangrijke spelers. Hij scoorde zes keer in 27 competitiewedstrijden. Matt Oakley, die vele jaren actief was bij Southampton, werd vorige zomer, net voor het sluiten van de transferdeadline aangetrokken. Hij werd meteen een onbetwiste basisspeler. De 19-jarige Giles Barnes is een jeugdproduct van Derby en wordt aanzien als een enorm talent. Hij scoorde vorig jaar acht doelpunten in 31 partijen. Schots international Gary Teale maakte in januari nog de overstap van Wigan. Robert Malcolm, die een jaar geleden Glasgow Rangers verliet, kan aanzien worden als een transfer. Hij miste immers bijna het volledige seizoen wegens een enkelblessure.
 
Aanval
 
Howard, die overgenomen werd van Luton, was afgelopen seizoen topschutter bij Derby met zestien doelpunten. Ook bij Luton was hij in vijf seizoenen goed voor 93 competitiedoelpunten. Nu mag de 31-jarige aanvaller zijn schutterskwaliteiten tonen in de Premier League. In januari werden nog twee aanvallers aan de kern toegevoegd. Craig Fagan en Jonathan Macken vertrokken bij respectievelijk Hull en Crystal Palace. Een onuitwisbare indruk lieten beiden echter niet. Deze zomer werd met Robert Earnshaw een grote vis aan de haak geslagen. De 26-jarige aanvaller toonde eerder al dat hij een neus heeft voor doelpunten. Afgelopen seizoen nog was hij goed voor 19 doelpunten bij Norwich. In het verleden toonde hij ook bij Cardiff zijn schutterskwaliteiten.
 
Conclusie
 
Derby lijkt het minst versterkt van de drie nieuwkomers en gaat dan ook een bijzonder moeilijk seizoen tegemoet. Indien er de komende weken niemand meer bijkomt lijkt de degradatie moeilijk te vermijden. Derby mag ons verrassen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties