Brann haalt Rosenborg onderuit

viki meeuwis

De zeventiende speeldag in de Tippeligaen werd gisterenavond afgetrapt. Het was meteen een topper van formaat dat op de affiche stond; Brann ontving Rosenborg.
Brann stond aan de leiding met 32 punten, zeven meer dan Rosenborg. RBK moest dit duel winnen, om aansluiting bij de top te behouden.

Sinds het vertrek van Bengt Sæternes naar het Deense OB heeft de Schot Robbie Winters een vaste stek in de basiself weten te veroveren. Hij zou in deze wedstrijd uitgroeien tot een van de belangrijkste spelers voor Brann.

Brann begon meteen Rosenborg onder druk te zetten maar het duurde even voor er echte kansen kwamen. Thorstein Helstad kon in de achttiende minuut de bal bij Winters krijgen. De Schot had maar de voet tegen de bal te zetten en de binnen te werken. Brann dus met 1-0 aan de leiding. In de toegevoegde tijd in de eerste helft slaagde Brann erin om de voorsprong nog te vergroten weer dankzij het duo Helstad – Winters. Helstad kon de bal van een eerder passieve Koppinen afsnoepen op rechts. Net zoals bij het eerdere doelpunt kon Helstad de bal mee het veld innemen en de bal naar Winters spelen die de bal makkelijk in open doel schoot. Rosenborg ging dus de rust in met twee doelpunten achterstand.

In de eerste 45 minuten slaagde Rosenborg er niet in om iets klaar te maken maar ook na de rust zag het er geruime tijd niet veel beter uit. Brann bleef het meest in balbezit waarbij zowel Petter Vaagan Moen, Martin Andresen en Jan Gunnar Solli hun kans op doel hadden. In de 69e minuut leverde dat resultaat op toen Eirik Bakke de 3-0 op het bord kon zetten. Wie dacht dat de laatste twintig minuten rustig zouden verlopen kwam bedrogen uit. Korte tijd na de 3-0 wist Traoré de 1-3 binnen te werken en Riseth tekende vier minuten voor tijd via een kopbal voor de 2-3 na een corner van Marek Sapara. In de slotminuten zette Brann alles op verdedigen en nam Rosenborg meer en meer intiatief. Het was echter te weinig, te laat en zo verstevigt Brann zijn leiderspositie en staat Rosenborg nu al tien punten achter op Brann. Met nog tien wedstrijden te spelen ziet het er meer een meer naar uit dat Rosenborg zichzelf dit jaar misschien niet als landskampioen zal opvolgen.

Brann – Rosenborg 3-2
Brann: Håkon Opdal – Cato Guntveit, Kristjan Örn Sigurdsson, Olafur Örn Bjarnason, Erlend Hanstveit – Jan Gunnar Solli (’88 Hassan El Fakiri), Martin Andresen, Eirik Bakke (’74 Tijan Jaiteh), Petter Vaagan Moen – Thorstein Helstad ( ’54 Armann Björnsson , Robbie Winters

Rosenborg: Lars Hirschfeld – Roar Strand (’46 Fredrik Stoor), Miika Koppinen, Christer Basma (’90 Bjørn Tore Kvarme), Mikael Dorsin – Marek Sapara, Vidar Riseth, Alexander Tettey – Steffen Iversen (’73 Per Ciljan Skjelbred), Yssouf

Doelpunten: 1-0 Robbie Winters (‘18), 2-0 Winters (‘45), 3-0 Eirik Bakke (‘69), 3-1 Abdou Traoré (‘73), 3-2 Vidar Riseth (‘86).
Gele kaarten:  RBK: Mikael Dorsin, Miika Koppinen, Abdou Traoré
Toeschouwers: 17 580
Scheidsrechter: Roy Helge Olsen