Laporta weet zaken doen

Daniel V G
| 0 reacties
Laporta weet zaken doen
Foto: © SC

Laporta is reeds vier seizoenen voorzitter van FC Barcelona en velen beschouwen hem als de redder van de ploeg. Toen hij aangesteld werd was de economie bij Barça een puinhoop, maar ook het voetbal was enorm verzwakt. Na amper twee seizoenen had Laporta zijn eerste titel, namelijk de Spaanse Liga te pakken, nadat de ploeg het seizoen daarvoor op de laatste speeldag de titel ontglipte. De voetbalkenners beschouwen zijn zakentalent, meer bepaald zijn transferpolitiek als een groot oorzaak van dit succes.

De uitgaande transfers van Barcelona zijn ongetwijfeld de laagste van alle Europese topploegen. De laatste drie seizoenen zijn er maar twee spelers verkocht, met name deze zomer, Giuly  die voor drie miljoen euro naar AS Roma vertrok en Maxi die voor twee miljoen naar het Russische FK Moskou vertrok. Toch is de transferpolitiek van Barcelona één van de meest rendabele, zo blijkt uit een vergelijking van aankoopstatistieken met behaalde titels.

In de reeds vier jaar durende regeerperiode van Laporta behaalde FC Barcelona twee Liga titels, de overige twee Ligas werd Barça tweedes, werd het Europees kampioen vorig seizoen en pakte het nog talloze kleine titels waaronder de Copa Catalunya en de Beckenbauer trofee afgelopen woensdag waar het in Beieren Bayern München versloeg in eigen huis met een 0-1 overwinning.

Sinds Laporta zijn er (behalve dit transferseizoen) 21 spelers gecontracteerd waarvoor Barcelona in totaal 137 miljoen euro heeft moeten afdokken. Met een gemiddelde van 6,5 miljoen euro per speler is dit nog zeer weinig met aankopen als Ronaldinho, Eto'o, Deco, Quaresma, en zo verder.

Seizoen 2003-2004: 44,4 miljoen euro

Ronaldinho (27 miljoen), Quaresma (6), Luis Garcia (4), Mario (2,4), Rüstu (vrij), Gio (gehuurd), Davids (gehuurd van Januari).

Seizoen 2004-2005: 61,5 miljoen euro

Eto'o (24 miljoen), Deco (12 + Quaresma), Edmílson (8), Giuly (6), Belletti (3,6 + Reina), Sylvinho (1,5), Larsson (vrij), Maxi (5,7), Albertini (gehuurd).

Seizoen 2005-2006: 0 euro

Van Bommel (vrij), Ezquerro (vrij).

Seizoen 2006-2007: 31 miljoen euro

Gudjohnsen (12 miljoen), Zambrotta (14), Thuram (5).

Dit seizoen zijn er reeds vier spelers aangekocht voor een totaal van 69 miljoen euro.

Thierry Henry (24 miljoen), Yaya Touré (12), Gabi Milito (17), Abidal (16).

Zo heeft Laporta dus het zijn totale transferrecord van 61,5 miljoen euro gebroken. Barça hoopt dit dan weer zien te evenaren in het pakken van verschillende titels. Barcelona heeft al een goed voorseizoen achter de rug, waar het na 6 wedstrijden ongeslagen bleef en maar één doelpunt wist te slikken tegen het Schotse Hearts.

- Dundee United-FCB ( 0-1 )
- Hearts-FCB ( 1-3 )
- Beijing Guoan-FCB ( 0-3 )
- Yokohama F. Marinos-FCB ( 0-1 )
- Mission Hills Invitation XI-FCB ( 0-4 )
- Bayern München-FCB ( 0-1 ) 

Barcelona kreeg het kritiek van het alleen op te nemen tegen zwakkere tegenstanders, alhoewel de omstandigheden anders waren met lange reizen, grote tijdsverschillen en klimaatomwisselingen. Tegen Bayern München lijkt dit echter uitgewist te zijn. Alhoewel de Barça spelers nog te kampen hadden met jetlag speelden ze een solide wedstrijd waarin ze München geen kans lieten en zelf enkele kansen wisten te creëeren en ook een kans te benutten. Vooral de zekerheid van de Catalaanse verdediging, ondanks dat de ploeg kapitein Carles Puyol moet missen, viel zeker op. Met Yaya Touré heeft Barcelona zijn evenwicht gevonden in de verdediging. Iets dat het afgelopen seizoen vaak ver te zoeken was.

Ook de jeugd van Barcelona doet het uitstekend. In Schotland waren beide Bojan Krkiç en Giovani Dos Santos uitblinkers. Bojan kon doordat hij met de selectie van Spanje -17 het toernooi in Zuid-Korea moest voorbereiden de Aziatische toer niet meemaken. De jonge Mexicaan Dos Santos echter wel. Hij werd dan ook meteen dé uitblinker van de Aziatische toer. Hij maakte met vier doelpunten de meeste goals voor Barcelona en wordt nu de opvolger van Ronaldinho genoemd.

Barcelona kampt nu wel met het probleem dat het met Ronaldinho, Eto'o, Henry, Messi, Gudjohnsen, Ezquerro, Dos Santos en Bojan teveel aanvallers heeft maar Barça hoopt nog voor het einde van het transferseizoen Gudjohnsen en Ezquerro verkocht te hebben.


FC Barcelona hoopt met de uitgaven die ze gedaan hebben weer titels te pakken als de seizoenen voor 2006-2007 en lijkt met deze ploeg daar goed naar op weg te zijn. Het seizoen is echter lang en heeft vaak veel verrassingen. Ploegen die dit seizoen als dé tegenstanders van Barcelona worden gezien zijn FC Sevilla, Valencia en ook Atlético de Madrid die het verlies van Fernando Torres goed heeft kunnen verwerken qua transfers en komende zaterdag al zijn eerste competitiewedstrijd tegen Real Madrid met een overwinning hoopt af te sluiten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties