Serie A: wie ontloopt degradatiestrijd?

Serie A: wie ontloopt degradatiestrijd?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Naast de titelkandidaten en de outsiders spelen de andere ploegen in de Serie A vooral om niet in degradatiezorgen te raken. De voorbije jaargangen bleef de strijd om de zakkers erg spannend, met een tiental kandidaten voor slechts drie plaatsen. Wie komt in aanmerking en wie mag hopen op een relatief rustig seizoen?

 
Van de nieuwkomers lijkt, naast Juventus, ook Napoli zich niet echt zorgen te hoeven maken. De Azzurri pakten uit met enkele opmerkelijke transfers: Lavezzi en Gargano (foto) zijn twee veelbelovende Zuid-Amerikanen en op de valreep werden bij Juve nog Blasi en Zalayeta weggeplukt. Ook Hamsik, die overkomt van Brescia, is een uitstekende aanwinst. Vooral in het eigen San Paolo zal Napoli een te duchten tegenstander zijn, maar met de kwaliteitsinjectie die de promovendus kreeg, mag men misschien wel dromen van een plaats in de linkerkolom.

Genoa, de derde en laatste nieuwkomer, heeft minder steile ambities. Met Paro, geleend van Juventus, werd het middenveld versterkt. Vooraan kwamen Borriello en Papa Waigo Di Vaio vergezellen. Het verlies van Criscito is wel een zware klap achterin.

Empoli, verrassend sterk vorig seizoen, verloor regisseur Almiron, wat voor de bescheiden club moeilijk zal op te vangen zijn. In ruil kregen ze wel enkele beloftevolle spelers van Juventus in bruikleen: Giovinco, Marchisio, Piccolo en Volpato. Vooral die eerste twee zijn erg veelbelovend en regelmatige starters bij de nationale beloften. Of dat evenwel zal volstaan om een seizoen lang mee te draaien in de zware Serie A, is maar zeer de vraag. Vannucchi en Saudati, al langer bij Empoli, zullen een bepalende rol moeten gaan spelen.

Livorno zag clubicoon Lucarelli vertrekken naar Shakthar Donetsk. Hij werd door twee man vervangen: Tavano en Tristan. Beiden zijn ze op zoek naar eerherstel na een (aantal) mislukt(e) avontu(u)r(en). Met Dhorasoo en Giannichedda werd ook op het middenveld ervaring binnengehaald. Doelman Amelia (foto) blijft voorlopig bij de club, ondanks gehengel van Manchester City naar zijn diensten.

Atalanta blijft rekenen op spelmaker Doni en goalgetter Zampagna om het behoud te verzekeren. De Bergamasken boeten wel aan kwaliteit in met het vertrek van Donati, Ventola en Osvaldo. Langella en De Ascentis zijn de meest in het oog springende nieuwkomers.

Cagliari krijgt het wellicht erg moeilijk om in de Serie A te blijven: met Suazo, Pepe, Langella, Chimenti en Esposito verloor de ploeg uit Sardinië te veel kwaliteit. Voor een ploeg als Cagliari is dit nauwelijks op te vangen. De Rossoblu toonden zich ook niet erg bedrijvig op de transfermarkt.

Catania gaat ook een moeilijk seizoen tegemoet. Topschutter Spinesi, vorig seizoen goed voor 17 doelpunten, bleef  en met Terlizzi werd een sterke verdediger overgenomen van aartsrivaal Palermo. Na een uitstekende start vorig jaar, zakte de ploeg als een pudding ineen en bleef ternauwernood in de hoogste afdeling. Nu de verrassing van het eerste jaar Serie A weg is, zou de balans wel eens negatief kunnen overhellen.

Parma kent al enkele moeilijke seizoenen na elkaar en vorig jaar kon de degradatie vermeden worden door het aantrekken van trainer Ranieri en spits Rossi. Beiden zijn vertrokken. Reginaldo moet Rossi doen vergeten en coach Di Carlo krijgt de moeilijk opdracht om Parma een zorgeloos seizoen te laten draaien. Met Morrone en Parravicini kreeg het middenveld wel een opwaardering.

Reggina bleef vorig seizoen ondanks de zware puntenstraf in de Serie A. Voor een groot deel was dat te danken aan het spitsenduo BianchiAmoruso. De eerste is vertrokken maar Amoruso loopt nog rond bij de Amaranto. Met Mesto verloor Reggina een steunpilaar aan Udinese. Er werden heel wat onbekende buitenlanders aangekocht: afwachten of die een meerwaarde kunnen brengen.

Siena hoopt dat spits Chiesa (foto) nog een seizoen kan vlammen. Frick en Maccarone houden hem gezelschap vooraan. Op het middenveld en achteraan is de spoeling dunner: van Milan werd de Braziliaan Grimi geleend, maar of die de Serie A aankan, is natuurlijk nog niet bewezen. Met Molinaro vertrok een sterkhouder naar Juventus.

Torino was vorig seizoen razend ambitieus en pakte uit met heel wat ronkende namen. Toch werd het een lange degradatiestrijd. Dit seizoen wil men, onder leiding van nieuwe coach Novellino, een rustig seizoen. Met Corini, Grella, Ventola en Di Michele werd alweer stevig ingekocht. Het verlies van doelman Abbiati is een aderlating: de ex-doelman van Milan en Juve pakte vorig seizoen heel wat punten voor de Granata. Als Rosina zich verder blijft ontwikkelen, zit er zeker muziek in dit Torino.

 

 

 

 

 

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties