IFK Göteborg laat dure punten liggen

viki meeuwis

Zaterdag opende Malmö FF en Trelleborgs FF de twintigste speeldag in de Allsvenskan.
Malmö is er weer niet in geslaagd om thuis te winnen. In de derby tegen Trelleborg kwamen de bezoekers nog het dichtst bij de zege. De thuisploeg begon al direct slecht aan de wedstrijd. Keeper Sandqvist moest na enkele minuten al een superredding uitvoeren om te voorkomen dat de thuisploeg al gauw op achterstand kwam. Malmö kreeg nochtans enkele goede kansen in de eerste helft maar kon er geen doelpunt uit puren. Ook Trelleborg kreeg de nodige kansen. Vooral Tommie Persson was dicht bij een doelpunt maar Sandqvist, duidelijk de beste speler bij Malmö, kon redding brengen.

Na de rust probeerde coach Sören Åkeby zijn aanval te herorganiseren. Ola Toivonen was begonnen in de basis maar werd in de 56e minuut gewisseld voor Jonatan Johansson. Ook Junior werd er even later afgehaald en vervangen door Niklas Skoog. Het hielp allemaal niets. Onder boegeroep probeerde de thuisploeg door te vechten maar geraakte nooit voorbij de gesloten defensie van Trelleborg. Malmö staat weliswaar op een zevende plaats maar niets in de manier waarop de ploeg speelt, nog de vorm waarin sommige spelers verkeren, duiden erop dat er in de laatste zes matchen een kentering zal komen.
Trelleborg verkeert nog steeds in degradatiegevaar.

Malmö FF - Trelleborgs FF 0-0
Gele kaarten: MFF: Dixon, Johansson
Scheidsrechter: Håkan Jonasson
Toeschouwers: 9186

Zondag vonden er twee wedstrijden plaats. Kalmar FF kreeg Halmstads BK op bezoek in het Fredriksskans Stadion. In het voorjaar was Kalmar nog een ploeg die meedeed voor de titel. Nadat ze hun topscorer, Ari da Silva Ferreira verkochten aan AZ en er een reeks van mindere wedstrijden aankwam, waaronder twee zware verliezen, zag het er al minder rooskleurig uit. In de 48e minuut kon Patrick Ingelsten de bal in doel werken na een pass van Stefan Larsson. Enkele minuten later was het Joachim Lantz om zijn eerste doelpunt van het seizoen te maken. De drie broets Elm, David, Viktor en Rasmus begonnen voor het eerst samen in de basis. Victor wist in de 72e minuut de bal in doel te werken. Lasse Johansons vrije trap kon nog door keeper Loria worden weggewerkt maar Elm stuurde die in de rebound alsnog in doel.

Dusan Djuric kende een goede periode als noodoplossing in de aanval de voorbije wedstrijden. Tijdens de match zondag, verging het hem minder goed. Op het half uur ging hij al te makkelijk neer na een tackle van Patrik Rosengren, die wel degelijk de bal speelde. Scheidsrechter Andreasson gaf Djuric terecht een gele kaart voor zijn schwalbe. Halmstad moest zo nog een uur verder met tien man.

Kalmar FF – Halmstads BK: 3-0
Doelpunten: 1-0 Patrik Ingelsten ('48), 2-0 Joachim Lantz ('51), 3-0 Viktor Elm ('72)
Gele kaarten: KFF: -, HBK: Djuric
Rode kaarten: KFF: -, HBK: Djuric
Scheidsrechter: Åke Andreasson
Toeschouwers: 4 631

IFK Göteborg speelde hun slechtste match sinds lange tijd. Blauw-wit moest het stellen zonder Marcus Berg, die voortaan voor de goals zorgt bij FC Groningen. Het moest Jonas Wallerstedt missen die geschorst was en Pontus Wernbloom die ziek was. Het gebrek aan aanvallers noopte de trainers dan ook om Niklas Bärkroth in de aanval te plaatsen naast George Mourad.
Niets opmerkelijks ware het niet dat Bärkroth maar 15 jaar is en daarmee de jongste speler ooit in de Allsvenskan. De jonge debutant mocht 77 minuten spelen maar had het zwaar om in balbezit te komen. Dat was vooral te wijten aan zijn ploegmaats die weliswaar meer ervaring hebben maar een traag tempo hanteerden en nooit echt inzet toonden. Het feit dat ze de drie punten laten liggen zou Göteborg wel eens duur kunnen te komen staan. Met nog zes wedstrijden te spelen en het feit dat de puntenverdeling in de top van het klassement dicht bij elkaar ligt, zou deze uitschuiver hen best eens de titel kunnen kosten.

Brommapojkarna, dat nog steeds in degradatiegevaar verkeert kon een puntje uit het doelloze gelijkspel puren en was daar best tevreden mee. Vooral Arash Talebinejad was een van de weinige spelers die indruk maakte, vooral door zijn snelheid en techniek. Kristoffer Björklund had de voorkeur gekregen als keeper op Mattias Asper.

IFK Göteborg – IF Brommapojkarna: 0-0
Gele kaarten: Gbg: Bärkroth, Johansson. BP: Haglund
Scheidsrechter: Martin Hansson
Toeschouwers: 6 128

Vanavond stonden er nog vier wedstrijden op het programma, waaronder de Stockholmderby tussen Hammarby en AIK. Djurgården haalde ook uit en won met zware 4-1 cijfers uit bij Helsingborgs.

Örebro - GAIS 2-1
Helsingborgs IF - Djurgården 1-4
Gefle IF - IF Elfsborg 2-2
Hammarby - AIK 1-2

Van deze wedstrijden mag u morgen verslagen verwachten.

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van het laatste voetbalnieuws. Download dan nu onze Voetbalkrant NewsReader. Voor meer informatie [klik hier]